ARENDAL (Nettavisen): Nestleder Arild Hermstad sier han stiller seg til disposisjon for å bli ny MDG-leder. Mandag tar han midlertidig over vervet etter Une Bastholm, som onsdag formiddag fortalte at hun trekker seg som partileder.

På spørsmål fra Nettavisen om han er motivert for å bli permanent leder, svarer Hermstad følgende:

– Det vi i partiledelsen mener er riktig å gjøre nå, er å be landsstyret velge en ny permanent partiledelse på et ekstraordinært landsmøte. Det er en prosess vi nå skal avklare i de sentrale organene i partiet de neste dagene og ukene.

– Først og fremst er jeg konstituert leder og partiledelsen er veldig motivert, sa han.

Hermstad har visst om Bastholms ønske i flere uker, forteller han her:

MDG vil avholde ekstraordinært landsmøte i løpet av tre-fire måneder for å få en ny ledelse på plass.

Les også: Une Bastholm trekker seg som MDG-leder: – Ingen enkel beslutning

Berg sier nei

Stortingsrepresentant og tidligere miljøbyråd i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), sier hun stiller seg til disposisjon for ledelsen, men understreker at hun synes Hermstad er en god lederkandidat.

– Jeg har ikke hatt ambisjoner om å bli leder i partiet, sier hun i dette intervjuet:

Onsdag ettermiddag ble det kjent at Berg bli ny parlamentarisk leder i MDG på Stortinget.

– Berører oss alle

Hermstad satt som nasjonal talsperson for MDG sammen med Bastholm i perioden 2018–2020. Da partiet på landsmøtet i 2020 gikk bort fra modellen med to talspersoner, ble Hermstad valg inn som nestleder.

Han roste og takket Bastholm for innsatsen hun har lagt ned gjennom seks år i partiledelsen.

– Det berører oss alle sammen. Det er trist for Une, det er trist for meg, for ledelsen og alle i hele partiet, sa Hermstad under MDGs pressekonferanse i Arendal ondag formiddag.

Han la vekt på at det har vært et godt samarbeid i partiledelsen. Bastholm avslutter som partileder neste mandag, og da vil Hermstad tre inn som fungerende leder. Han bekrefter at han er interessert i å ta over som partileder permanent.

– Jeg kommer til å si til valgkomiteen at jeg er kandidat til å være med i ledelsen framover. Jeg vil også være disponibel som lederkandidat, sa han.

Hermstad var partiets førstekandidat fra Hordaland ved stortingsvalget i 2021, men kom ikke inn. Han tilbakeviste at det blir en utfordring å lede partiet selv om han ikke er innvalgt på Stortinget.

Hansson vil ikke

Den mangeårige MDG-toppen Rasmus Hansson, avviser også at han vil bli ny MDG-leder etter Une Bastholm.

Hansson sier dette til Avisa Oslo kort tid etter at Bastholm kunngjorde at hun går av som partileder. Hansson var en av to såkalt nasjonale talspersoner for MDG mellom 2014 og 2018.