FORNEBU (Nettavisen): På landsmøtet til Miljøpartiet de Grønne er den frittalende og velstående investoren Jens Ulltveit-Moe fra Bærum innstilt av valgkomiteen som nytt medlem i partiets sentralstyre.

Det vakte oppsikt da Ulltveit-Moe, en gammel Høyre-mann, avslørte at han stemte MDG ved kommunevalget i 2019. Høsten 2020 meldte han seg inn i partiet. Regjeringens oljeskattepakke under koronakrisen gjorde at han fikk nok av Høyre og Ap.

Søndag morgen skal partiet velge nye medlemmer i sentralstyret. I valg med flere kandidater må det to runder til for å kåre en vinner dersom ingen av kandidatene får over halvparten av stemmene.

Dette er planen

Ved et bord utenfor hotellet på Fornebu, like ved havet av sykler satt igjen av MDG-delegatene, avslører Tommy Reinås og Rune Askeland sin plan. Minst én av dem kommer til havne i andre runde, og da har de to en klar beskjed til delegatene på landsmøtet:

- Stem på den andre av dem.

– Jeg mener delegatene som støtter meg bør stemme på Tommy i andre runde, dersom jeg ikke går videre, sier Askeland.

– Jeg har sans for Tommy. Han er en realpolitiker med erfaring fra ulike typer samarbeid. Han er blant de dyktigste politiske håndverkerne vi har. Han er et sikkert kort, slår Askeland fast.

– Jeg har full forståelse for at man henter inn kjendiser hvis de skal bekle framskutte roller. En partileder, nestleder, statsråd eller lignende, følger Reinås opp.

Les også: Her kommer Lan Marie Berg til MDG-landsmøtet i bensintaxi

– Men jeg kan ikke se at et sentralstyremedlem skal ha den funksjonen. Der er det en fordel at folk har en bakgrunn i partiet. Da kjenner du folkene og partiet og vi vet hvor personen står i store og små saker. Dermed går den anbefalingen begge veier, sier han og peker på Askeland.

Er du tilfeldigvis delegat ved MDGs landsmøte i helga? Da kan du i så fall lese videre for å bli bedre kjent med kandidatene:

– Heller meg enn enda en «urbanist»

Kandidat: Tommy Reinås, 49 år fra Stjørdal.

Posisjon: Kommunstyremedlem i Stjørdal og fylkespolitiker i Trøndelag.

Vært med siden: 2010.

Tidligere parti: SV og Ap.

Forhold til kjøtt: Ledet kjøttoppropet «JA til norsk matproduksjon», med over 120 MDG-signaturer, i 2021.

– Jeg ønsker Jens hjertelig velkommen i partiet og håper alle Høyre-velgere finner ut at det er MDG som har den rette politikken. Men jeg synes vi skal følge godfotteorien, sier trønderen og fortsetter:

– Vi skal ha rett person på rett plass. Jeg tror Ulltveit-Moe heller kunne ledet temautvalget for grønn næringsutvikling. Eller et organisasjonsutvalg. Man må spørre: Hva skal han bidra med i partiet? Sett han inn der.

Les også: Lan Marie Berg: - Ikke makt for enhver pris

Reinås er en generalist, mener han selv. Og det trengs i sentralstyret.

– Min oppgave er å tenke mer helhetlig. Vi går inn i et lokalvalg og jeg har erfaring siden 2015 som folkevalgt fra Stjørdal og jeg er gruppeleder i Trøndelag fylkesting. Jeg har erfaring fra mindretall og flertall og fra kommunestyret og fylkestinget. Jeg tror vi har godt av å ha meg der heller enn å ha nok en «urbanist».

– Vi knuser Bergen!

Kandidat: Rune Askeland, 44 år og oppvokst i Hardanger.

Posisjon: Kommunstyremedlem i Stavanger.

Vært med siden: 2018.

Tidligere parti: Venstre.

Forhold til kjøtt: Tidligere slakter (20 år i Nortura).

– Jeg mener MDG i Stavanger kunne blitt lagt mer merke til. Stavanger har kuttet utslippene med 9,5 prosent. Oslo 6 prosent og Bergen 5 prosent, sier han og nevner to andre MDG-styrte byer.

– Se på antall meter sykkelvei som er bygget. Vi knuser Bergen med mange hundre prosent. Det skjer ufattelig mye bra i Stavanger. Det prosjektet vi driver med er vel så godt som i de andre byene.

Les også: Gir Frp klart svar: - Å skrote Fornebubanen nå vil koste milliarder

Askeland legger til at begge de andre kandidatene er svært gode, men at han selv har den rette erfaringen.

– I Rogaland skal vi ha et helt annet næringsliv i framtiden. Der må MDG vise troverdige løsninger. Det er et perspektiv vi trenger sentralt i MDG i større grad.

– Samtidig har jeg en bred erfaring med 20 år fra Nortura. Landbrukspolitikk og matproduksjon er noe som blir veldig viktig og der har jeg erfaring fra jordbruksfylket Rogaland. Nå har jeg blitt litt urban, selv om jeg vokste opp i en bygd på Hardanger med 900 innbyggere, men vi har en helhet å vise fram i partiet.

– Jeg kan gi legitimitet

Kandidat: Jens Ulltveit-Moe (79)

Posisjon: Styreformann i investeringsselskapet Umoe (som han selv bygget opp), Cicero og Skift.

Vært med siden: 2020.

Tidligere parti: Høyre (medlem men aldri aktiv).

Forhold til kjøtt: Kjøtteter som har gått over fra rødt kjøtt til kylling.

– Dette er veldig ålreit, sier Ultveit-Moe til Nettavisen om å bli utfordret til sentralstyreplassen.

– Hvis partiet tror jeg kan bidra, så er det fint. Men dersom et flertall på landsmøtet ikke mener det så er det bortkastet at jeg er i sentralstyret. At det er benket mot meg er nyttig for å definere noen tanker om hvor partiet skal.

Les også: EU-debatt i MDG: - Vi er et Europa-vennlig parti

– Hva kan du bidra med i sentralstyret?

– Jeg kan bidra ganske mye med næringspolitikk og veldig mye på energiskiftet. I det å forstå at det er sterke krefter som gjør at oljen avvikler seg selv. Også at det grønne skiftet ikke er en trussel mot arbeidsplasser, men det motsatte, sier han og fortsetter:

– Jeg kan også bidra til at MDG kan komme nærmere De grønne i Tyskland, med et bedre samarbeid med næringslivet. Næringslivet er stort sett skeptisk til oss. Der kan jeg hjelpe med å gi legitimitet.

– For øvrig er jeg for både EU-medlemskap og atomkraft, sier Ultveit-Moe og nevner to av de heteste debattene under MDGs landsmøte.

– Vi er et byparti

Ved bordet utenfor hotellet diskuterer de to utfordrerne hva de kan bidra med i sentralstyret.

– Men hvorfor benke mot Ulltveit-Moe, Askeland?

– Nettopp fordi meg og Tommy kan tilføye noe annet. Vi er litt allsakspolitikere og det trengs i sentralstyret. Nå er Ulltveit-Moe også en flink fyr, men vi er et parti i vekst og et sentralstyre klarer ikke å romme hele spekteret av de politikerne vi har. Så det er ikke en kamp mot noen, men heller for å gi partiet et valg.

– Vi er et byparti, skyter Reinås inn.

– Vi manglet 1750 stemmer på sperregrensen. Da er det, for å forenkle, to svar på hvordan vi kunne fått de velgerne:

– Vi kunne fått 1751 flere stemmer i Oslo og Bergen.

– Mitt svar er «nei». Hvis du tar 1751 stemmer og deler det på 19 valgkretser så manglet vi 92 stemmer per valgkrets. Det blir en helt annen inngang til hvilket fokus man skal ha. Skal vi ha 100 flere stemmer per valgkrets eller skal vi smale oss inn og satse ene og alene på storbyene, som vi har gjort, sier Reinås.

Han legger til at partiet definerer Norges virkelighet på byenes premisser og bruker som eksempel at partiet tidligere har kritisert en støtteordning for elektriske mopeder. Enova, som stod bak ordningen, var «på villspor», mente MDG.

– Men nå når min sønn som blir konfirmert så sjekker han hvilken moped han skal kjøpe. Hvis han kan kjøpe seg elmoped i stedet for en fossilmoped så er er det grønne skiftet på «bøgda». Vi må være et parti som skjønner at virkeligheten er ulik på bygda og i byene.