FN kom med en nedslående klimarapport mandag kveld. FNs klimaråd mener vi går tom for tid og lederen kaller rapporten «skammens dokument».

Fremskrittspartiet gikk kort tid etter ut i media og sa klart hva partiet mener Norge bør gjøre.

- Tiden er overmoden for at regjeringen i stedet fokuserer på å gjennomføre kuttene der de er billigst og mest effektive, som blant annet ved kvotekjøp i utlandet, sa energipolitisk talsperson Terje Halleland denne uken til NTB.

Dette vekker reaksjoner hos MDG.

- Frp skyter seg selv i foten

MDGs nestleder Arild Hermstad raser over forslaget og stempler politikken som direkte nærings- og distriktsfiendtlig. Hermstad mener partiet vil sende penger ut av landet i stedet for å omstille Norge og vårt eget næringsliv.

- Det er vanskelig å ta Frp seriøst når de ikke har skjønt at det er billigere også på kort sikt å gjøre tiltak her hjemme. De vil altså sende skattebetalernes penger ut av landet, selv om det er billigere å bruke dem her hjemme, sier Hermstad til Nettavisen.

Samtidig mener nestlederen at beskjeden er forventet og sier at partiet ellers prøver å beholde mest mulig penger i Norge.

- Hadde man ikke visst bedre, så kunne det vært en gladnyhet at Frp vil øke bistandsbudsjettene, men dessverre er dette bare et tegn på at partiet ikke kan tas på alvor i klimapolitikken. Frp skyter seg selv i foten.

Det å kjøpe kvoter for å kutte utslipp er ensbetydende med å flytte fremtidens arbeidsplasser ut av landet, mener MDG-toppen.

- Dette er koko-Frp på sitt verste. At de vil sende skattebetalernes penger til land som har dyrere utslippskutt enn Norge er jo bare tull. Å betale Tyskland, Sverige eller Italia for å forsterke deres grønne omstilling er på en måte raust fra et parti som er så tilbakeholden på å hjelpe andre land som Frp vanligvis er.

Les også: Frp-representant huser ukrainske flyktninger i egen leilighet: – Viktig å stille opp

- Men forslagene deres betyr jo bare at andre land får kompetanse og kapital til de grønne næringene, mens Norge havner i bakleksa når stadig høyere krav til bærekraft trenger seg på.

Hermstad mener dette er lite gjennomtenkt klima- og næringspolitikk.

- Jeg trodde at Frp ser på seg selv som et næringsvennlig parti, men de klarer altså ikke å se mulighetene i det grønne skiftet. Frp innbiller seg at det å klamre seg fast til olje og gass som hovedinntekt for Norge er fremtidsrettet. Det er ikke spesielt smart, sier Hermstad.

Partiet mener FrPs forslag vil gi avfolking og tap av arbeidsplasser og inntektsmuligheter i distriktene. Selv ønsker de å skape et grønt næringsliv i Norge.

- Norsk næringsliv er i tett konkurranse med andre land, og næringslivsfolk vet bedre enn mange andre hvor viktig det er å være god på klima og natur for å hevde seg i dagens og fremtidens konkurranse.

Partiet mener klimakvoter sender et tydelig signal om at man ikke ønsker å bygge fremtidens arbeidsplasser i landet vårt.

- Kvoteprisen har økt formidabelt og skal videre oppover. Det er veldig gode nyheter, fordi det gjør at flere tiltak nå blir lønnsomt. Men FrP har ikke skjønt dette.

MDG har fremmet et forslag i Stortinget om at Norge ikke skal bruke klimakvoter til å nå våre nasjonale klimamål.

Les også: Ny feil fra Nav: Over 500 personer har fått utbetalt for lite uføretrygd

- Klimanasjonalister

Men her møter MDG lite forståelse fra Frp. Stortingsrepresentant Halleland mener det er rart at MDG ikke ønsker å ta del i et system EU har skapt og understreker at klimakrisen er et globalt problem.

- Da kan ikke Norge melde seg ut av kvotemarkedet. Vi skal være en del av et samarbeid. Vi bør handle kvoter og benytte oss av anledningen kvotemarkedet tilbyr, sier Halleland til Nettavisen.

Kvotemarkedet vil etter Frps mening bidra med å gi tilgang på kapital til industriene som trenger det mest.

- De vil få muligheten til å fornye seg på en mindre forurensende måte. Det ville de aldri ha hatt muligheten til uten klimakvoter.

Frp-politikeren stempler MDG som «klimanasjonalister» og mener det er merkelig at et parti som til vanlig er EU-vennlige ikke ønsker å være med i EUs kvotemarked.

- Hva tenker du om at MDG kaller politikken deres koko?

- Det sier mest om avsender. Dette er et parti med èn sak på agendaen. Vi kan ikke legge ned oljeproduksjonen. Vi kan ikke bare tenke på klima. Vi må tenke på næringen og arbeidsplassene, sier han, og legger til:

- De forstår ikke EU-systemet. Det er EU Hermstad egentlig kritiserer. Når han sier det er koko-politikk så er det EU-politikken han han da kaller koko.

Les også: Et stort flertall blant vanlige folk mener at private helsetilbud kutter køene

Halleland vil heller ikke gå med på at Frp er et næringsfiendtlig parti.

- MDG er et parti som vil legge ned oljenæringen og sende 200.000 ut i arbeidsledighet. Det blir ikke mer næringsfiendtlig enn det.

Samtidig gir han MDG et lite kompliment før han følger opp med et stikk.

- De har mange gode intensjoner, men veien til helvete er brolagt med gode hensikter.

Frp understreker at med klimaplanen til Frp kan Norge innfri sine internasjonale forpliktelser.

- Vi jobber med å omstille samfunnet fra fossilt til fornybart.

Her mener Halleland at det er en annen næring vi må bli kvitt først.

- Første bud er å få ut kull som bruker den mest skitne teknologien. Det er kull som er problemet.

Les også: Russland truer Finland om Nato-medlemskap