FORNEBU (Nettavisen): En hoppende glad partileder i Miljøpartiet de Grønne, Une Bastholm, danset seg inn på scenen foran en fullsatt landsmøtesal på Fornebu.

Se Bastholm hamre løs mot oljepolitikken:

Siden stortingsvalget i fjor høst har MDG slitt med å heve seg stabilt over sperregrensa 4 prosent. Helga landsmøtet er dermed mer som indremedisin å regne for partiet som neste høst skal inn i tøffe kamper for å gjenvinne tillitt i flere av landets største byer, der de dag er med på å styre.

– Den jobben MDG gjør i Norges byer er noe av det viktigste som skjer i landet, ifølge partilederen.

MDG er i dag med å styre blant annet Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø og Bodø.

– Vi vet, at om vi klarer å løse klima- og naturkrisen er ikke avhengig av hvor mye vi snakker om det. Det er avhengig av sånne som oss, som prioriterer naturen, barna og dyrene i forhandlinger der hvor makten sitter.

Les også: MDG-lederen til angrep på Ap og Høyre: – Fullstendig utdatert

– Spør du meg, er den grønne, stille revolusjonen som vi leder an i byene i Norge det viktigste sosiale prosjektet i Norge i dag. Før vi kom til makta i byene så var en allerede i gang med å se at det måtte skje, men ingen turte å stå i stormen.

Blant publikumsfavorittene

I talen langet Bastholm ut mot at den vekststyrte økonomien gjør at alt fra eldreomsorg til barnehager og skoler skal effektiviseres. Bare det minste hint om kritikk av en BNP- og vekstavhengig politikk ble møtt med applaus fra landsmøtesalen.

Les også: Frp krever full stans for Fornebubanen: – Fyll igjen gropa

– Hva er egentlig målet når vi setter lekne og nysgjerrige 6-åringer på skolebenken med målinger og prestasjonspress, selv om vi vet at mestring er det som hindrer skoletrøtthet, sa Bastholm.

– Hvem fant på denne hodeløse politikken som i tillegg til å skape stress, sykdom, og skam, utenforskap og utslitte barn, også er dyrt, fordi det må repareres med milliarder av kroner i oppfølging, sykepenger og helsehjelp senere i livet?

– Vil vi virkelig ha et samfunn hvor alle skal stresse mer, for å produsere mer og kunne forbruke mer?

– Og da sier MDGs landsmøte? spurte Bastholm en ivrig landsmøtesal som svarte med et høylytt «NEI!».

En EU-positiv leder

Bastholm slo også et slags slag for EU under talen. Om ikke et slag for EU, så i det minst en dytt.

En ny EU-avstemming blir nemlig et tema på landsmøtet. Planen var å diskutere energipolitikk, men sentrale MDG-topper har kuppet debatten og lagt til rett for et EU-slag.

Partiets to Oslo-representanter på Stortinget, Lan Marie Berg og Rasmus Hansson, foreslår nemlig følgende: «MDG vil jobbe for en folkeavstemning som avklarer om Norge skal gi i forhandlinger om mulig EU-medlemskap».

Les også: Politikerne plantet trær for 550.000 kroner – nå vil de bruke 400.000 på å fjerne dem igjen: – Surrealistisk

– Pandemien var en tydelig påminner om at også vi i Norge er avhengig av samarbeid, sa Bastholm i sin tale.

– Sommeren 2020 lå Norge dårlig an til å motta koronavaksiner gjennom EU. Det var Sveriges vaksinekoordinator som sørget for at Norge til slutt fikk dem. Uten svenskenes hjelp og solidaritet, ville vi fått mye færre og på et mye senere tidspunkt, med de konsekvensene det ville hatt for jobber, liv og barns psykiske helse i Norge, fortsatte Bastholm.

Latterliggjør Vedum

Talen var ikke fri for kritikk mot den sittende regjeringen, som Bastholm nevnte ni ganger.

Støre og Vedum sammenlignes av Bastholm med den glemske fisken Dory i Pixar-filmen «Finding Nemo»

– Regjering svømmer som bare det, men de svømmer i ring og glemmer hva som er målet med politikken.

– der regjeringen er velmenende, men glemsk Dory, er vi den klartenkte og modige klovnefisken Nemo, konkluderte Bastholm.

Også oljepolitikken ble kritisert av Bastholm - som dog hadde et smil om munnen.

– Nylig var Trygve Slagsvold Vedum ute på Johan Sverdrup-feltet og snakket seg varm om fortsatt satsing på norsk olje og gass, sa Bastholm om finansministerens tur til oljeplattformene på Sverdrup-feltet, sa hun.

– Han stemplet slike som oss som er enige med FNs generalsekretær og IEA om å trappe ned oljeproduksjonen som virkelighetsfjerne. Olje er vårt viktigste bidrag til fred, sa han. Når finansmnisteren i Dagbladet nærmest var hakket før å nominere seg selv til Nobels fredspris, så viser det hvor spesiell norsk klimadebatt er.

Bastholm rundet av talen til stor applaus. MDGs landsmøte varer til søndag.