ARENDAL (Nettavisen): Partileder i Miljøpartiet de Grønne (MDG), Une Bastholm, går av som partileder allerede i neste uke. Det avslørte hun på en hasteinnkalt pressekonferanse i Arendal onsdag formiddag.

– Dette er ikke en enkel beslutning for meg. Det å være partileder er et verv som krever ekstraordinær innsats. Det krever mye tid og energi, sa Bastholm på pressekonferansen.

– Jeg har ikke det som trengs nå for å være en god partileder, for et parti jeg er fryktelig glad i, la hun til.

Se videointervju med Bastholm:

Les også: Arild Hermstad klar til å bli MDG-leder

– To nydelige jenter

Tydelig berørt fortalte hun om årsaken til at hun nå takker for seg som partileder.

– Jeg har to små nydelige jenter i barnehagealder, som jeg gjerne vil ha mer tid til, sa 36-åringen, og tok til tårene.

Et stort pressekorps hadde møtt opp på den uventede pressekonferansen, midt under den hektiske Arendalsuka.

– Denne uka er min siste som MDG-leder, sa Bastholm, som vil ha sin siste dag som partileder mandag.

Hun bekrefter imidlertid at hun vil delta som planlagt i partilederdebatten som sendes fra Arendal torsdag kveld, som hennes siste debatt som partileder.

MDG-nestleder Arild Hermstad trer inn som midlertidig partileder fram til et ekstraordinært landsmøte senere i høst.

Han har visst om partilederens avgang i flere uker, forteller han her:

– Tida strekker ikke til

På spørsmål fra Nettavisen etter pressekonferansen, om det er blitt for tøft å kombinere politikk og familieliv, svarer Bastholm at:

– Jeg kjenner i hvert fall at energien og tida ikke strekker til for meg lenger. Folk er jo forskjellige, så det er mulig å være småbarnsforelder og partileder - men for meg nå har det strekt seg for langt over tid, og da må jeg ta konsekvensen av det.

– Hvordan påvirker det deg og beslutingen din at MDG ikke gjør det bedre på meningsmålingene?

– Jeg tror det faktisk motiverer meg litt ekstra, så jeg var veldig motivert da jeg kom tilbake etter mammapermisjonen etter valget. Jeg har prøvd å gjøre noen grep også for å klare de tre viktige rollene jeg har, som partileder, småbarnsmor og folkevalgt på Stortinget, sier Bastholm, og legger til:

– Så må jeg bare innse at det har blitt for mye og er blitt for strekt, og mener det riktige da er å stikke en finger i jorda og tre til side, så noen andre kan ikle den viktige rollen for et parti som jeg er veldig glad i.

Selv om Bastholm trekker seg som partileder, understreket hun at hun ikke trekker seg ut av politikken, og fortsetter som en del av partiledelsen i MDG. Bastholm er valgt inn på Stortinget og vil fortsette som stortingsrepresentant.

– Jeg håper at jeg skal få litt mer energi til det, sier hun.

- Leit for hele partiet

Hermstad, som også deltok på pressekonferansen, fortalte at han trer inn som midlertidig partileder førstkommende mandag.

– Det er leit for hele partiet at Bastholm går av, sa Hermstad.

Hermstad satt som nasjonal talsperson for MDG sammen med Bastholm i perioden 2018–2020. Da partiet på landsmøtet i 2020 gikk bort fra modellen med to talspersoner, ble Hermstad valg inn som nestleder.

Les også: Rasmus Hansson vil ikke ta over MDG

Gjenvalgt i mai

Bastholm ble for kun tre måneder siden gjenvalgt som partileder uten motkandidater, og skulle i utgangspunktet ha vervet fram til våren 2024. Arild Hermstad og Ingrid Liland ble valgt som partiets to nestledere.

Bastholm delte et lengre innlegg på Facebook tidligere onsdag formiddag, like før pressekonferansen:

– Jeg skulle gjerne kommet med hyggeligere nyheter til alle støttespillere, velgere og medlemmer i Miljøpartiet De Grønne, men i dag tidlig ga jeg vårt landsstyre og sentralstyre beskjed om jeg ønsker å trekke meg som partileder av personlige grunner, skriver Bastholm.

– Denne uken er altså min siste uke som partileder for MDG. Som dere sikkert skjønner, har ikke dette vært noen lett beslutning for meg. Men å være partileder er et verv som krever ekstraordinær innsats, tid og energi. Og jeg har erkjent at jeg har ikke den ekstra tiden og energien lenger. Jeg er rett og slett for strukket.

Roser Bastholm

Høyre-leder Erna Solberg uttrykker forståelse for at Une Bastholm trekker seg som partileder, samtidig roser hun sin politiske motdebattant.

– Jeg synes det er leit at Une gir seg. Hun har vært en dyktig leder og frontfigur for MDG, og en sympatisk motdebattant og konkurrent. Det er fullt forståelig at det i perioder av livet kan være krevende å være både partileder, stortingsrepresentant og mamma samtidig. Heldigvis forsvinner hun ikke fra norsk politikk, men fortsetter på Stortinget som representant for Akershus, sier hun i en pressemelding.