Arbeiderpartiet får sitt beste resultat så langt i år i Nettavisens januarmåling, som er utført av InFact.

Partiet får en oppslutning på 20,5 prosent, og det er et solid hopp fra gjennomsnittet på de nasjonale målingene i desember, som var på 17,8 prosent. Det er også 2,9 prosentpoeng opp fra Nettavisens desembermåling.

– Det kan tyde på at Arbeiderpartiet i hvert fall i denne omgang har klart å stabilisere fallet. Partiet er ikke i fritt fall lenger, sier fagsjef Knut Weberg hos InFact til Nettavisen.

Så sent som i desember fikk Arbeiderpartiet rekordlave 14,6 prosent i Vårt Lands måling.

Se resultatene for alle partiene:

Nettavisen har nå byttet meningsmålingsbyrå fra Sentio til InFact. InFact utfører målingene med automatiske telefonintervjuer. Totalt er 1044 personer spurt om hva de ville stemt dersom det var stortingsvalg i morgen.

Under 30-tallet

Samtidig faller Høyre under 30-tallet, etter flere jubelmålinger de siste månedene. Partiet får en oppslutning på 29,1 prosent, som er det dårligste resultatet så langt i år i de nasjonale målingene, ifølge nettstedet Pollofpolls.

I Nettavisens desembermåling, som ble utført av Sentio, fikk Høyre 32,8 prosent.

– Det ser ut som om Høyre stabiliserer seg rundt 30-tallet. Så disse ekstremutslagene vi så, ser ut til å ha roet seg, konstaterer Weberg.

30-tallet er likevel langt høyere enn Høyres stortingsvalgresultat på 20,4 prosent.

Så selv om Høyre er under 30 prosent, er det fortsatt borgerlig flertall i målingen. De tidligere regjeringspartnerne Høyre, Frp, Venstre og KrF ville fått til sammen 88 mandater på Stortinget (85 er flertall). Mens Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ville fått 66 mandater.

Resultatene i desember og januar. Desembermålingen ble utført av Sentio, januarmålingen av InFact:

– Dette er en veldig god måling for Høyre i tillegg til at det nok en gang er borgerlig flertall, sier Høyre-nestleder Henrik Asheim til Nettavisen.

Med støtte fra Rødt og Miljøpartiet de Grønne (MDG), er imidlertid de rødgrønne partiene nære et flertall (81).

Se mandatene for alle partiene:

– Ikke lystig lesing

Aps partisekretær, Kjersti Stenseng, er glad for at det nå ser 20-tallet igjen.

– Jeg synes det er flere piler som peker i riktig retning nå. Politikken og den trygge styringen denne regjeringen fører begynner å virke, noe vi ser i de store og viktige tallene rundt prisvekst, rentebane og kjerneinflasjonen som har begynt å flate ut, sier Stenseng til Nettavisen.

Hun viser til at Arbeiderpartiet også har medlemsvekst, og at de nå girer opp mot årets valgkamp.

– Og trenden på meningsmålingene er god, noe dette bekrefter med første måling på over 20 prosent på en stund. Vi er langt unna der vi skal og har ambisjoner om å være, men vi gleder oss over en solid oppgang og at vi er på rett vei, sier Stenseng.

Målingen er tatt opp 11. januar, og feilmarginene ligger mellom 1,1 og 2,8 prosent.

Men framgang til tross, Arbeiderpartiet på 20,5 prosent er lite å juble over historisk sett.

– Det kan ikke være lystig lesing, verken for Arbeiderpartiet eller Senterpartiet, selv om det har vært enda dårligere enn det er nå. Så det er ingen grunn til å sette seg tilbake og slappe av, sier fagsjefen hos InFact.

Sammenlignet med stortingsvalget for tre år siden, har partiet mistet 173.497 velgere. Partiet fikk da 26,3 prosent av stemmene.

– En god måling

Asheim i Høyre påpeker at lokalvalget i år har et mer urolig bakteppe enn på lenge, med stigende priser, økt rente og krig i Europa.

– Vi skal bruke tiden fremover på å fortsette å reise rundt for å lytte til hvilke utfordringer folk og bedrifter opplever og hvordan vi kan skape trygghet og finne gode løsninger på disse. Vi har vært opptatt av å være konstruktive i opposisjon og fremme konkrete politiske løsninger på de utfordringene folk opplever, sier han, og legger til:

– Nå som mange familier opplever at økonomien blir trangere foreslo vi blant annet å øke barnetrygden med 3000 kroner per barn og gi de med lave og moderate inntekter lavere skatt. Det ville betydd mye for mange.

– Lavere enn målet

Senterpartiet får 6,0 prosent i målingen, som er omtrent det samme nivået som partiet hadde i Nettavisens desembermåling. Partiets gjennomsnitt på alle de nasjonale målingene i desember, var 5,4 prosent.

Oppslutningen er dermed mer enn halvert siden stortingsvalget, da Sp fikk 13,5 prosent – og hele 223.261 velgere har forlatt partiet.

– Det er et lavere nivå enn vi har mål om å være på. Vi forstår at mange kjenner på usikkerhet både for lommeboka og framtida, sier Senterpartiets parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, til Nettavisen.

– Vi vil fremover holde fast på en økonomisk politikk for å få kontroll med prisvekst og renter. Vi skal ha stram pengebruk samtidig som vi skal bygge opp beredskap og forsvarsevne. Vi tror at velgerne etter hvert vil finne tilbake til Senterpartiet, sier han.

Frp på 13-tallet

I målingen får også Fremskrittspartiet en opptur, med et resultat på 13,1 prosent. Det er høyere enn desembersnittet på 12,0 prosent. Det er også fram 2,9 prosentpoeng fra Nettavisens forrige måling, som altså var utført av et annet byrå.

– Det er kjekt med en klar fremgang fra forrige måling i Nettavisen, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Nettavisen, og påpeker:

– Jeg tror mange deler Frps bekymring for norsk økonomi fremover, hvis ikke regjeringen kommer med en løsning på strømprisene som folk og bedrifter kan leve med. Det er stadig flere som sliter med å få endene til å møtes, samtidig som statskassa har rekordhøye inntekter fra salg av gass, olje og strøm.

Listhaug sier Frps oppskrift er å gi tilbake noe av ekstrainntekteneved å innføre makspris der staten dekker alt over 50 øre, halvere matmomsen og å fjerne alle drivstoffavgiftene.

I desember falt Frp mest av alle partiene i Nettavisens måling.

Lysbakken: – Hyggelig

Regjerings støtteparti SV får 7,8 prosent. Det er tilbake fra partiets gjennomsnitt i målingene i desember, på 9,3 prosent, det samme resultatet som partiet fikk i Nettavisens desembermåling.

– Det er veldig hyggelig at SV holder seg på et høyt nivå på målingene, og med denne målingen har vi et gjennomsnitt på målingen i januar på 8,6 prosent, som er godt over valgresultatet, sier SV-leder Audun Lysbakken til Nettavisen.

I stortingsvalget fikk SV 7,6 prosent av stemmene.

– Det viser at velgerne som er opptatt av bedre fordeling og miljø, er fornøyd med jobben vi gjør med å ta politikken i riktig retning. Det er inspirerende i tiden vi står i der høye mat- og strømpriser og uro preger politikken, sier Lysbakken.

Venstre og MDG under

Venstre får 3,9 prosent, som er tilbake fra desember da de fikk 4,6 prosent – og gjennomsnittet var på 4,7.

KrF går fram til 4,2 prosent, som er fram fra et resultat på 2,8 prosent i desembermålingen.

Rødt får 6,8 prosent, som er litt tilbake fra desember (7,5 prosent), mens også Miljøpartiet de Grønne (MDG) havner under sperregrensen med 3,4 prosent – og faller fra 4,1 prosent i forrige måned.

Les også

Skal ta MDG til nye høyder: – Misvisende å kalle partiet radikalt

Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:

Desember: Skrell for Listhaug: – Er permanent i skyggen
November: Ny brutal måling: Ap har aldri vært målt lavere
Oktober: Måling ble tatt opp da de feiret: Resultatet er knusende
September: Sjokkmåling: Fremskrittspartiet tre ganger så store som Senterpartiet
August: Verste Ap-måling på 20 år: – Nedturen fortsetter

Får 2,0 prosent

Gruppen «andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får til sammen 5,3 prosent.

Størst av de minste partiene er Industri- og næringspartiet (INP) med 2,0 prosent. Nest størst er Demokratene med 1,1 prosent.

Deretter kommer Folkets parti, Liberalistene og Partiet de kristne, alle med 0,4 prosent. Helsepartiet og Pensjonistpartiet får 0,2 prosent, og Partiet Sentrum 0,1 prosent.

Høyre stjeler flest

Bakgrunnstallene til målingen viser at Høyre stjeler flest netto velgere fra Arbeiderpartiet, totalt 59.191 velgere sammenlignet med stortingsvalgresultatet. Men også Rødt (18.752) og Frp (15.568) tar en del velgere.

Høyre stjeler velgere fra omtrent alle de andre partiene, med unntak av Rødt og Andre partier som de mister henholdsvis 6269 og 12.461 velgere til.

Også Senterpartiet mister velgere til de fleste partiene, med unntak av MDG. Høyre tar også her flest velgere, totalt 46.484 netto velgere, mens Frp sikrer seg 30.970 og Rødt 18.594 velgere.