Under åtte måneder før høstens kommunevalg, får byrådsleder Raymond Johansen (Ap) en kalddusj fra velgerne. I en fersk Oslo-måling som InFact har utført for Nettavisen, får Arbeiderpartiet rekordlave 15,9 prosent.
Samtidig er Høyre over dobbelt så store som Arbeiderpartiet, med en oppslutning på formidable 36,2 prosent.
Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville dagens rødgrønne byrådet ha mistet flertallet - og de borgerlige partiene hadde overtatt makta i hovedstaden.
Det er dermed den første målingen siden mai 2018 som viser borgerlig flertall i hovedstaden.
– Høyre tar nå for seg fra alle de andre partiene, og styrkeforholdet mellom Arbeiderpartiet og Høyre er snudd fullstendig på hodet, sier fagsjef Knut Weberg hos InFact.
For tallene er dyster lesing for Aps byrådsleder: Ved kommunevalget for fire år siden var nemlig Høyre fem prosentpoeng større enn Arbeiderpartiet, mens nå er opposisjonspartiet hele 20 prosentpoeng større.

Måling tenner håp: Årsbeste for Støre
I målingen er 1000 personer spurt hva de ville stemt dersom det var kommunevalg i morgen. Målingen er tatt opp 24. januar med automatiske telefonintervuer, og feilmarginen ligger fra +/- 0,5 – 2,9 prosent.
Kraftig MDG-fall
Arbeiderpartiet går tilbake 4,1 prosentpoeng, mens Høyre går fram 10,8 prosentpoeng fra kommunevalget i 2019.
– Nå er programmene klare. Vi har et klart valg i Oslo hvor vår satsning på eldreomsorg, klimakutt og gode skoler står mot høyresidas skattekutt til de som har mest. Så får vi jobbe for å få større oppslutning om vårt prosjekt, sier Arbeiderpartiets gruppeleder i Oslo bystyre, Andreas Halse, når han kommenterer krisetallene.
Bakgrunnstallene viser sjokkerende nok at Ap ligger på 15 prosent nordøst i Oslo, altså i Groruddalen. Ved valget i 2019 lå partiet på over 30 prosent i denne delen av byen.
Halse kommenterer målingen på vegne av byrådsleder Raymond Johansen, som er sykmeldt ut uken.
Men enda dårligere går det for byrådspartiet Miljøpartiet de Grønne (MDG), som går tilbake 5,7 prosentpoeng - til et resultat på 9,6 prosent.
– Dette viser at mye står på spill denne valgkampen, sier MDGs gruppeleder i bystyret, Eivind Trædal, til Nettavisen.
Målingen er tatt opp etter de mange avsløringene om kritikkverdige forhold i eldreomsorgen i Oslo.
– Resultatene følger de nasjonale trendene, med tilbakegang for Arbeiderpartiet og tilsvarenede framgang for Høyre. Men målingen er ekstra interessant siden tas opp så få Oslo-målinger, sier Weberg hos InFact.

Veisalt-eksplosjon i Oslo: – Det er jo rart med MDG ved roret
Bare SV går fram
For å få flertall i Oslo bystyre, må man ha minst 30 mandater. Høyre alene får 22 mandater i målingen, og med mandatene fra Fremskrittspartiet og Venstre får de tre partiene til sammen 31 mandater - og ville kunne overtatt styringen i rådhuset.
Mens dagens byrådspartier, Arbeiderpartiet, MDG og SV, til sammen får 22 mandater. Selv med støtte fra byrådets støtteparti Rødt, har de ikke flertall.
Av byrådspartiene er det bare SV som går fram fra forrige kommunevalg, til 10,1 prosent (+1,0). SV er nå større enn MDG. Rødt går også fram, til 8,4 prosent (+1,2).

Bygger brannstasjon uten en eneste parkeringsplass: – Det er uforsvarlig
– Klare til å overta
Høyre jubler naturlig nok over tallene som kan gi dem byrådsmakt, etter åtte år i opposisjon.
– Dette er veldig gøy, både for Høyre og alle som ønsker en ny politisk kurs for Oslo, sier Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, til Nettavisen, og konstaterer:
– Vi er klare til å overta.
Solberg lover et borgerlig byråd som «har kontroll på pengebruken og de store investeringene, og som prioriterer det viktigste først».
– Det betyr en trygg og verdig eldreomsorg, kvalitet i skolen der alle elever løftes uavhengig av utgangspunkt, og en kommune som gjør den økonomiske hverdagen lettere i stedet for vanskeligere, skryter Høyre-politikeren.
– Tar dere seieren for gitt?
– Virkelig ikke. Dette er en hyggelig løypemelding. Vi skal stå på hver dag fram til valget, men klart det er en stor inspirasjon for månedene som kommer, sier Solberg.
Nye, tunge Høyre-løfter: – Noe av det første vi skal fjerne er dette forbudet
– Vil bli stillstand i miljøpolitikken
MDGs gruppeleder i Oslo bystyre, Eivind Trædal, vedgår at valget blir utrolig spennende.
– MDG har vært garantisten for at byen blir grønnere og bedre å bo i. Ikke minst at Oslo er den eneste storbyen som klarer å kutte klimautslipp. Jeg er stolt av at vi stadig holder oss på et høyt nivå etter sju år i posisjon, men målinger som dette viser at vi ikke kan ta noen ting for gitt, sier Trædal til Nettavisen.
Han legger ikke skjul på at han frykter resultatet dersom de må gi fra seg byrådsmakta.
– Denne målingen viser borgerlig flertall dersom Venstre og Frp finner sammen om kursen videre for byen. Jeg lurer jo på om Venstre selv mener at den beste politikken for Oslo finnes i skjæringspunktet mellom de to partiene. Det høres ut som en oppskrift på total stillstand i miljøpolitikken i byen, sier MDG-politikeren.

Vil forby bensin- og dieselbiler å kjøre i Oslo sentrum fra 2027
– Vil ha ny retning
Fremskrittspartiet, som lenge har slitt med oppslutningen i Oslo, får en liten opptur og går fram til 7,1 prosent (+1,8).
– Oslo-folk vil ha en ny retning for byen og med FrPs fremgang er det klart at det er tydelig borgerlig politikk de ønsker, sier Oslo Frps førstekandidat i kommunevalget, Lars Petter Solås, til Nettavisen.
Solås sier målingen er et godt utgangspunkt for valgåret.
– Nå skal vi ut å fortelle om de løsningene Frp har for byen vår og sørge for at et enda sterkere Frp er med på å farge byen blå igjen, sier han, som må se seg slått av partiet de trolig må samarbeide med i byråd, Venstre, som går fram til 7,6 prosent (+1,8).
– Dette er enda en god måling for Venstre. At målingen også viser at det er grunnlag for et byrådsskifte i byen er selvfølgelig gledelig, sier Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke om resultatet, og legger til:
– Jeg tror mange Oslo-borgere nå har sett seg lei av et rødt byråd som gir det ekstreme og radikale partiet Rødt makt og innflytelse, som øker kollektivprisene og kutter i skolen og som er mer opptatt av symbolpolitikk enn gode tjenester til byens innbyggere.

Nå blir det dyrere å parkere elbil i Oslo: – Rett og rimelig
Sp ut av bystyret
KrF beholder sitt ene mandat med en oppslutning på 1,8 prosent. Selv om de borgerlige partiene ikke er avhengig av KrF for å få flertall, tror partiet at de får være med på laget.
– Dette er gledelige nyheter for KrF. Målingen styrker muligheten for et nytt byråd der KrF kan komme i posisjon og få gjennomslag for økt satsning på barneidrett, styrke ideelle og frivilligheten, og sikre bedre helsetilbud enn dagens byråd klarer å tilby Oslos befolkning sier Karoline Grosås Nordbø, gruppeleder Oslo KrF, til Nettavisen.
Rødt også glad for en oppslutning på 8,4 prosent.
– Det er motiverende både for meg og resten av partiet å se at vi fortsetter å gjøre det godt på målinger i Oslo. Folk legger merke til at Rødt ofte er alene om å stille de kritiske spørsmålene, sier Rødts gruppeleder i bystyret, Siavash Mobasheri, til Nettavisen.
Senterpartiet, som fikk inn ett mandat i bystyret i 2019-valget, går imidlertid tilbake til 0,5 prosent (-1,5) – og ville røket ut av bystyret. Partiet har i dag én representant i bystyret.
– Det er veldig jevnt i Oslo, og små marginer, så hver stemme teller for vårt mandat i bystyret. På målingen til Dagsavisen før jul var vi på vippen i bystyret, og det er den posisjonen vi vil mobilisere for å beholde, sier Sps gruppeleder, Morten Edvardsen.
Også Andre partier går kraftig tilbake, fra 8,0 til 2,5 prosent (-5,5). Dermed ville Folkets parti, som i dag har to bystyrerepresentanter også ha mistet sine plasser. Det samme ville enkeltrepresentanten Chaudrys gruppe.
– Nydelig at de rødgrønne går ned, da virker vår motstand. Uten oss ville ikke alle fått øynene opp for hvor dårlig politikk de fører.Folkets parti skal stå på som i 2019, vise folk at vi er der for de om de ønsker dette, sier gruppeleder i Folkets parti, Cecilie Lyngby.

Kommer med stikk til MDG: – Heller det enn å støtte rike syklister
Flertall i Oslo vest
Bakgrunnstallene til målingen viser at både Høyre og Arbeiderpartiet har klart mest støtte blant de eldre aldersgruppene. Høyre får 39,5 prosent blant de spurte over 65 år, mens de får 29,1 prosent blant de mellom 30 og 44 år.
For Arbeiderpartiet er oppslutningen 23,1 prosent blant de eldste, og 13,7 prosent i aldersgruppen 45–64 år.
For Miljøpartiet de Grønne (MDG) er det motsatt, der kun 1,4 prosent over 65 år sier de vil stemme på partiet. MDG har størst støtte blant de mellom 30 og 44 år (14,2 prosent).
Tallene viser også at Arbeiderpartiet står svakest i Oslo vest, der de har en oppslutning på 13 prosent. I samme område har Høyre flertall alene, med hele 51 prosent oppslutning.