Etter å ha gått fram de siste månedene faller nå Høyre stort i Nettavisens junimåling fra Sentio. Partiet går tilbake 4,1 prosentpoeng, til en oppslutning på 24,6 prosent.
– Høyre har ligget på et ekstremt høyt nivå etter valget, så det er ikke helt unaturlig at det får en form for korreksjon, sier valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen til Nettavisen.
Resultatet for Høyre er også signifikant, det vil si over feilmarginen i målingen.
Les også: Jubeltall for Frp: Scorer på bensinprotestene
Se resultatene for alle partiene her:
– Frp er i siget
Samtidig går Høyres tidligere regjeringspartner, Fremskrittspartiet fram i målingen, til et resultat på 14,6 prosent. Det er fram 1,2 prosentpoeng fra mai.
– Det kan tyde på at Frp er i ferd med å spise Høyre-velgere nå, og Frp er i siget. Det er ofte et konkurranseforhold mellom de to partiene, og når det ene partiet gjør det godt så gjør ofte det andre det motsatt, sier Marthinsen.
Les hva Frp-leder Sylvi Listhaug sier om framgangen her.
Ifølge bakgrunnstallene til målingen, så stjeler Frp om lag 10.000 netto velgere fra Høyre sammenlignet med stortingsvalgresultatet. Mens det forrige måned var motsatt, og var Høyre som lokket til seg Frp-velgere.
– Frp er i ferd med å ta en rolle som ligner litt på den Senterpartiet hadde før de kom i regjering. Nå er de talsperson for lavere strømpriser og bensinpriser, og er det tydeligste opposisjonspartiet i en del slike saker, sier valganalytikeren, og legger til:
– Det kan også være noe av forklaringen på at Høyre faller.
Marthinsen understreker samtidig at 24,6 prosent fortsatt er et høyt resultat for Høyre, og over valgresultatet i fjor høst.
Les også: SV målingens store vinner: Glad de droppet regjeringen
Solberg: – Der er vi nå
Til tross for tilbakegangen, så er heller ikke Høyre-leder Erna Solberg enig i at det er en dårlig måling.
– Dette er en veldig god måling for Høyre, hele 4,2 prosentpoeng over valgresultatet vårt fra i høst, sier Solberg til Nettavisen.
Les også: Ernas plan for å komme tilbake: Starter jakten på Støres jobb
Etter å ha tapt regjeringsmakten med et valgresultat på 20,4 prosent, har pilene bare pekt oppover - fram til nå.
– Hadde noen da fortalt meg at vi skulle gå inn i neste sommer som klart største parti og med borgerlig flertall på flere målinger, så vet jeg ikke om jeg hadde trodd på dem. Men der er vi nå, og det er veldig hyggelig, sier den tidligere statsministren.
De borgerlige partiene mister også flertallet, noe de har hatt i flere målinger. Partiene som tidligere satt i regjering sammen, Høyre, Frp, Venstre og KrF, får til sammen 80 mandater i junimålingen - men trenger 85 for flertall.
– Det viktigste nå er å sikre at folks familieøkonomi ikke blir mer krevende gjennom at offentlig pengebruk øker renten. Vi må derfor holde igjen og bruke pengene på det som bidrar til vekst, velferd og at folk som står utenfor arbeidsmarkedet kan komme inn i jobb, heller enn på reverseringer, påpeker Solberg.
Les også: Erna Solberg sier Norges FN-kutt ble dårlig mottatt i New York: - De var sjokkskadet
I målingen er 1000 personer er spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 7. til 13. juni, og feilmarginen ligger mellom 1,3 og 3,1 prosent.
– Ser mørkt ut for Sp
I målingen fortsetter også Senterpartiet fallet de har hatt siden valget, og får et resultat på rekordlave 7,0 prosent (-1,5). Dermed er partiet halvert siden stortingsvalget.
– Det ser fryktelig mørkt ut, og det har åpenbart vært vanskelig for Senterpartiet å takle overgangen fra opposisjon til posisjon, sier Marthinsen.
Gunnar Stavrum: Senterpartiet kan sitte i regjeringen mens bensinprisen øker til 30 kroner
Senterpartiet legger ikke skjul på at de ønsker seg bedre resultater.
– Vi har som mål at de politiske resultatene skal gjøre at flere stemmer på Senterpartiet ved neste Stortingsvalg enn det denne målingen viser, sier Heidi Greni, som er del av Senterpartiets parlamentariske ledelse, i en epost til Nettavisen.
– Hva tror du er årsaken til at dere går så mye tilbake?
− Mange er utålmodige etter å se resultat av prosjektet vårt for å bygge hele Norge. Folk over hele landet merker de internasjonalt skyhøye råvareprisene, noe som gjør at satsingene på kommuneøkonomien, beredskapen og ferjer blir lagt mindre merke til, svarer hun om det.
Les også: Nekter å kutte i bensinavgiften: – Mer opptatt av myr enn å hjelpe folk som sliter
Svakeste på 14 år
Bedre går det derimot for Arbeiderpartiet, som går fram til 22,2 prosent (+0,9). Det er likevel 4,1 prosentpoeng lavere en valgresultatet.
- Vi har nettopp levert et budsjett med viktige og riktige prioriteringer, som sikrer trygg økonomisk styring og utgjør en forskjell i vanlige folks liv. Det er jeg glad for at velgerne ser ut til å være enige med oss i, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til Nettavisen.
– Framover skal vi fortsette å levere på vårt prosjekt, for å hindre at renta løper løpsk og for at krisen vi står i ikke bidrar til å øke forskjellene mellom folk. Nå skal vi sette fart på det grønne skifte og skape enda flere jobber, sier han.
Arbeiderpartiet er fortsatt mindre enn Høyre i målingen.
Den samlede oppslutningen til Arbeiderpartiet og Senterpartiet er dessuten rekordlav. Partiene får til sammen 29,2 prosent.
– Det er den svakeste målingen samlet for de to partiene august 2008, opplyser Sentios administrerende direktør, Arve Østgaard, til Nettavisen.
Sammen med Senterpartiet og SV får Arbeiderpartiet 71 mandater, og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er derfor avhengig av både Rødt og MDG for å få flertall.
Sjekk ut alle tallene fra målingen:
SV nær 10-tallet
Den største vinneren i målingen, er imidlertid regjeringens støtteparti SV, som går mest fram av alle partiene. Partiet får et resultat på 9,5 prosent (+2,4).
– Det er veldig gledelig, og en stor inspirasjon, sier fungerende SV-leder Kirsti Bergstø til Nettavisen.
Les egen sak om SVs jubeltall her.
Miljøpartiet de Grønne (MDG) havner også over sperregrensen på fire prosent, med et resultat på 4,3 prosent (+1,1).
– Det er hyggelig med målinger som peker oppover for oss i MDG. Jeg tror det skyldes at mange ser at Norge trenger et ekte grønt parti som prioriterer miljø og internasjonalt samarbeid. For vi har en regjering som ikke klarer å få ned utslippene og som satser på klimaskadelig olje fremfor nye grønne næringer, sier MDG-nestleder Arild Hermstad til Nettavisen.
KrF får 3,5 prosent, som er akkurat det samme resultatet som i mai, Venstre får 4,6 prosent (-0,3) og Rødt 5,7 (-0,4).
Les også: Gav seg selv 76.000 i lønnsøkning - nå tar de 3,5 måneders ferie
Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:
Mai: Krisemåling for regjeringen: Svakeste oppslutning på 14 år
April: Påskesmell for Vedum: – Tydelig tendens
Mars: MDG er halvert: - Dette er en krisemåling
Februar: Vedum får ny, nitrist måling i fanget: Velgerne forsvinner i strømkaoset
Januar: Massiv strøm-smell for Støre: - Vokser i omfang dag for dag
Demokratene halveres
Gruppen «andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får til sammen 3,9 prosent (+0,6) i målingen.
Demokratene, som var størst av de minste partiene i mai, halveres nå i oppslutning og får et resultat på 0,9 prosent.
Folkets parti (FNB) og Partiet Sentrum får begge 0,7 prosent, Industri- og næringspartiet 0,5 prosent og Partiet De Kristne 0,2 prosent. Helsepartiet og Liberalistene får 0 prosent.
Stjeler flest
Ser man på bakgrunnstallene til målingen, så stjeler nå de fleste partiene velgere fra Senterpartiet, med unntak av SV og Venstre. Flest velgere går til Frp, om lag 36.000 netto velgere, mens Høyre tar rundt 28.000 velgere.
Frp stjeler også 10.515 netto velgere fra Høyre, og 19.585 velgere fra Arbeiderpartiet.
Arbeiderpartiet mister flest velgere til Høyre, om lag 50.000 netto velgere. Tilsvarende tall for mai var 86.000 velgere.
Tallene viser også at partiet som har flest usikre velgere, velgere som stemte på partiet og nå er usikre på valget, er Senterpartiet (28,3 prosent). Deretter kommer Arbeiderpartiet (19,9 prosent) og Venstre (15,6 prosent).
Av de som oppgir at de ikke stemte i stortingsvalget i fjor høst, svarer flest at de nå vil stemme Arbeiderpartiet (16 prosent), Høyre (8 prosent), SV (5 prosent) og MDG (5 prosent). I mai var det flest som ville stemme Høyre.