Etter en kraftig tilbakegang i juni, fosser nå Høyre fram igjen i Nettavisens augustmåling fra Sentio. Det tidligere regjeringspartiet får en oppslutning på 28,9 prosent, som er fram hele 4,3 prosentpoeng.

– Det er to ting som er bra med denne målingen. Det ene er at Høyre går så mye fram, og det andre er at det er et solid borgerlig flertall, sier Høyre-nestleder Henrik Asheim til Nettavisen, og legger fornøyd til:

– Det betyr at dersom denne målingen var valgresultatet, ville det vært grunnlag for å bytte ut Jonas Gahr Støre med Erna Solberg som statsminister.

Til sammenligning fortsetter Arbeiderpartiet tilbakegangen, og får det dårligste resultatet som er målt i Sentios måinger på 20 år, på 20,2 prosent. Heller ikke Senterpartiet har mye å juble over i målingen, med en oppslutning på 6,9 prosent.

Les mer om målingen: Verste Ap-måling på 20 år: – Nedturen fortsetter

– Ikke genialitet

– Hva tror du er grunnen til at dere går fram?

– Jeg tror det er kombinasjonen med at vi har konkrete forslag til løsninger på problemer som folk opplever, samtidig som vi også i opposisjon viser at vi er et styringsparti som tar ansvar og som ikke alltid har de krasseste overskriftene, men som sier det vi mener og utfordrer regjeringen, sier Asheim.

Les også: Erna Solberg innrømmer: Denne feilen skal hun ikke gjøre igjen

Valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen mener Høyre kan stitte ganske så stille i båten, og likevel gjøre det bra.

– I strømdebatten så kan Erna Solberg lene seg litt tilbake og se de krasseste motstanderne spille seg ut mot hverandre. De nøyer seg med å være litt småkritiske og ved å framstå som mer styringsaktige på høyresiden, sier Marthinsen, og fortsetter:

– Høyre trenger egentlig ikke å gjøre så mye, fordi regjeringen gjør det så dårlig som de gjør. De får en del gratis tilsig fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Så det er ikke så mye egen genialitet som er grunnen til at de er oppe på det nivået de er.

I målingen er 1000 personer er spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 16. til 22. august, og feilmarginen ligger mellom 1,3 og 3,3 prosent.

Les også: Ernas plan for å komme tilbake: Starter jakten på Støres jobb

– Jeg er uenig

Asheim er imidlertid uenig med valganalytikeren om at de ikke trenger å gjøre så mye.

– Det er jeg uenig i. Hvis vi ikke hadde foretatt oss noe eller fremmet noen konkrete forslag, så ville målingene også vært dårligere. Partier må jobbe for å få oppslutning, sier han.

Her er alle tallene fra målingen:

Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville de tidligere borgerlige regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF fått til sammen 89 mandater på Stortinget (85 er flertall). Mens dagens regjeringspartier med SV, ville fått 67 mandater.

I målingen får Fremskrittspartiet 13,4 prosent (-1,2), Venstre 3,8 prosent (-0,8) og KrF 4,9 prosent (+1,4).

Høyre-nestlederen understreker samtidig at målinger ikke er valg:

– Vi må jobbe for å holde på velgerne, for vi eier ingen velgere. Akkurat nå er dette et øyeblikksbilde, og så må vi jobbe hardt for å sørge for å få stemmene i urnene, sier Asheim.

Listhaug: – Positivt

Frp-leder Sylvi Listhaug er også fornøyd med målingen, selv om hennes parti går tilbake.

– Det er veldig positivt at det er klart flertall for å skifte ut regjeringen, og på gjennomsnittet av målingene ligger Frp klart over valgresultatet, sier Listhaug til Nettavisen

Les også: Solvik-Olsen med krass strøm-kritikk: – Ydmykelse for regjeringen

Frp-lederen mener regjeringen er upopulær fordi folk er frustrerte.

– Jeg har i de siste månedene reist mye rundt i landet, og det er en stor frustrasjon blant folk flest og i næringslivet over hvor handlingslammet regjeringen er. De ekstreme prisøkningene rammer mange hardt, og samtidig har staten rekordhøye inntekter på salg av gass, olje og strøm, sier hun, og skyter inn:

– Frp mener derfor at det burde være en selvfølge at noe av det offentliges ekstrainntekter tilbakeføres befolkningen ved å innføre 50 makspris på strøm for alle, fjerne alle drivstoffavgiftene og halvere matmomsen.