Ett år etter at Erna Solberg (H) tapte valget og måtte gå av som statsminister, nærmer hun seg 30-tallet i Nettavisens oktobermåling fra Sentio. Høyre får en oppslutning på 29,3 prosent, som er fram 2,7 prosentpoeng fra september.
– Det er den beste målingen for Høyre siden januar 2018, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio til Nettavisen.
Debatt: Derfor lener de unge velgerne seg til høyre
Les mer om målingen her: Måling ble tatt opp da de feiret: Resultatet er knusende
– Ingen genistrek
Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville Solbergs borgerlige blokk hatt flertall – og hun kunne trolig gjort comeback som statsminister. Totalt får de fire borgerlige partiene 90 mandater i målingen.
– Høyre er desidert størst i landet og på høyresiden, så det virker som om at en del har verdsatt det som Høyre har stått for styringsmessig, og har kanskje tenkt at det ikke var så galt med den forrige regjeringen, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nettavisen.
Les også: Karakterbok: Støre-regjeringen fyller ett år
Samtidig mener han Solberg egentlig kan «sitte litt stille i båten».
– Det er enorme tall for Høyre uten at de nødvendigvis har gjort noen genistrek som skulle tilsi at de er der. Det er mer det at de andre sliter, sier han, og legger til:
– Høyre var smarte som tok valgnederlaget med fatning, og gikk i en konstruktiv opposisjonsrolle fra dag en. Det tror jeg de tjente på.
Se resultatene for alle partiene:
Solberg: – Tydelig melding
Solberg selv er godt fornøyd med framgangen.
– Dette er en gledelig måling for Høyre og borgerlig side. Det er lenge til neste valg, men vi skal stå på hver dag for å markere vår politikk der vi er uenige, og støtte regjeringen i en vanskelig tid der vi er enige, sier Solberg til Nettavisen.
Les også: Støre står i en rekke kriser: Dette overrasker ekspertene
Hun mener målingen er en tydelig melding til regjeringen.
– Jeg tenker også at dette er en tydelig tilbakemelding fra velgerne om at regjeringen har lagt fram et statsbudsjett som ikke svarer på de store utfordringene vi står overfor. Vi trenger å få ned statens pengebruk for å unngå å legge press på renten, og vi trenger å mobilisere mer arbeidskraft og bidra til forutsigbarhet for norske arbeidsplasser, sier hun, og påpeker:
– Vi kan ikke skatte oss ut av krisen slik regjeringen ser ut til å prøve på.