I forrige uke var lederen av Industri- og næringspartiet (INP), Owe Ingemann Waltherzøe, gjest hos Fredrik Solvang i «Debatten» på NRK.

Få dager etterpå fosser partiet nå fram i Nettavisens septembermåling fra Sentio, der det lille partiet får en oppslutning på 2,1 prosent.

– Rundens vinner er INP. Det er all-time-high for partiet, og over dobbelt som mye som forrige toppnotering, sier administrerende direktør i Sentio, Arve Østgaard, til Nettavisen.

I målingen er 1000 personer spurt om hva de vil stemme om det var stortingsvalg i morgen.

Se resultatene for alle partiene lenger ned.

Les også: Sjokkmåling: Fremskrittspartiet tre ganger så store som Senterpartiet

– Er dønn ærlige

Partilederen selv er ikke i tvil om hvorfor de nå får en boost:

– Vi er dønn ærlige, står for sunn fornuft og er ekte folk som vet hvor skoen trykker, sier Waltherzøe til Nettavisen.

Partiet ble stiftet 29. februar 2020, og har akkurat rundet 6150 medlemmer.

– Hva står dere for?

– Vi vil utvikle, ikke avvikle, blant annet innenfor olje- og gassektoren. Vi vil endre energiloven og ta norsk kraft av børs, forteller han.

På sine nettsider beskriver Industri- og næringspartiet seg selv som «et sentrumsorientert moderat parti».

Her er resultatene for alle partiene:


– Det er vås, rett og slett

Waltherzøe er til daglig prosessoperatør for Equinor på Gudrun-feltet, og var med direkte fra oljeplattformen i Debatten. Der gikk han kraftig ut mot energi­redaktør David Sheppard i Financial Times, som mener Norge bør selge gassen billigere på grunn av strømkrisen.

– Det norske samfunn kan ikke holde liv i et europeisk gassmarked. Nå har vi blitt holdt nede i mange år, og operatørselskapene på norsk sokkel har måttet tåle å bli holdt i halsbånd i forhold til prisene i Europa, sa Waltherzøe, og konstaterte:

– Når markedet endelig begynner å funke, så skal man begynne å kontrollere markedet. Det er vås, rett og slett. Det er ikke Norges oppgave å subsidiere Europa med gass.

Selv er han imidlertid ikke så sikker på at Debatten-deltakelsen er grunnen til hoppet i målingen:

Nei, absolutt ikke! Det er tafatte stortingspolitikere som ikke lytter til folket, som har gitt oss denne lissepasningen og gjør at vi nå stadig vokser, svarer Waltherzøe om det.

Se video fra Waltherzøes deltakelse i Debatten:

– Unnskyld Tyskland!

Partilederen er tydelig på hva som må gjøres: Han vil de mye omstridte utenlandskablene til livs.

– Der er det bare én ting å si: Unnskyld England, unnskyld Tyskland, unnskyld Nederland! sier Waltherzøe til Nettavisen.

– Hva med partiprogrammet deres?

– Vi bygger stein for stein, det er strategien. Og til partiprogrammet har vi fått innspill fra 18.000-19.000 tilhengere på Facebook, så det er godt forankret, mener han.

– Hvor store er dere rigget for å bli?

– Veksten til nå har vært eksplosiv, over all forventning, og det har vi klart veldig bra. Så vi gleder oss til å vokse ytterligere, sier lederen fornøyd.

Stavrum: – Starten på noe

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum, synes framgangen til Industri- og næringspartiet er interessant.

– Det at de er over to prosent, viser at de faktisk har medvind. Kanskje vi nå ser starten på et nytt parti som får noe de skulle ha sagt, sier Stavrum til Nettavisen, og understreker:

– Det viser jo at du trenger ikke være Rødt-tilhenger for å være tydelig i strømdiskusjonen. De er jo ganske sentrumsorienterte, men harde på strøm.

– Mener du at små partier som får en slik oppslutning bør få slippe til mer i mediene?

– Det er jo ikke langt ned til de nedre tallene til KrF og MDG. Så i hvert fall de nye partiene som er i ferd med å slå gjennom lydmuren, som er tilfelle her, sier han.

Stavrum påpeker samtidig at det er mange småpartier i Norge, og at man ikke kan ha med alle disse i målingene.

– Det må være en viss størrelse, men når du kommer opp på to prosent så begynner det å ligne på noe. I andre land som i Danmark i Nederland, så ville de kommet inn i nasjonalforsamlingen, for der er sperregrensen to prosent, sier han.