Fremskrittspartiet (Frp) er en av vinnerne i Nettavisens junimåling fra Sentio. Partiet får en oppslutning på 14,6 prosent, som er fram 1,2 prosentpoeng fra mai.

– Dagens drivstoffpriser kan nok forklare mye av Frps fremgang, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio til Nettavisen, og konstaterer:

– Nå er det dyrtid og tid for Sylvi Listhaug.

Se resultatene for alle pariene:


– Tar grovt

Samtidig som pumpeprisen har passert 27 kroner literen, stjeler Frp 10.515 netto velgere fra sin tidligere regjeringspartner Høyre, 19.585 velgere fra Arbeiderpartiet og 36.000 velgere fra Senterpartiet.

– Frp tar grovt med velgere fra Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Høyre. Enigheten i revidert vil nok føre til ytterligere Frp-vekst om prisene holder seg høye, er Østgaards analyse.

Les også: Frp-politikerne fikk støtte til å drive politikk i Nordland - dro på rundreise i USA

Tirsdag ble enigheten om revidert nasjonalbudsjett mellom SV og regjeringspartiene lagt fram, men drivstoffavgiftene ble ikke kuttet.

– Jeg tror dette blir bensin på bålet for alle de som er rasende over å bli flådd ved pumpene - og det har de all mulig grunn til, tordnet Listhaug til Nettavisen.

Se videointervju med Listhaug:

– Frustrasjon

Dagen derpå får jubeltallene Listhaug til å juble.

– Den store fremgangen på målingene i det siste gir oss stor motivasjon til å stå på videre for folk flest og bedrifter som sliter på grunn av de ekstreme prisøkningene på drivstoff, strøm og matvarer, sier hun til Nettavisen.

Listhaug tror mange nå er frustrerte på grunn av de galopperende prisene.

- Fremgangen skyldes nok at vi har et tydelig budskap om det folk er opptatt av for tiden og tar deres bekymringer for de skyhøye prisene på alvor. Frustrasjonen i befolkningen stiger over handlingslammelsen til regjeringen, og at Ap og Sp svikter velgerne hver gang de står ovenfor en ny krise, sier hun.

Les også: Nekter å kutte i bensinavgiften: – Mer opptatt av myr enn å hjelpe folk som sliter

– På sidelinjen

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har imidlertid påpekt at det er en større fare for at renta vil øke raskere, dersom drivstoffavgiftene settes ned. Men Listhaug mener staten likevel må åpne lommeboka.

– Oljelandet Norge har historisk høye eksportinntekter. Da burde det være en selvfølge at staten stiller opp for alle de som sliter ved å fjerne alle avgiftene på drivstoff, innføre 50 øre makspris på strøm og halvere matmomsen som Frp har foreslått, sier hun.

I målingen er også SV en av vinnerne, mens Høyre og Senterpartiet går mest tilbake.

– Høyre står på sidelinjen og er helt enig med regjeringen i at det ikke er nødvendig å kutte i avgiftene, sier Listhaug om det.

Siden valgresultatet i stortingsvalget i fjor høst, har Frp økt oppslutningen med 3,0 prosentpoeng. Partiet har også høy lojalitet blant sine velgere, på 94 prosent, viser målingen.