Etter å ha gått fram de to siste månedene, faller nå Arbeiderpartiet mest av alle partiene i Nettavisens maimåling fra Sentio. Partiet får en oppslutning på 21,3 prosent, som er tilbake hele 3,2 prosentpoeng fra april.

Samtidig fortsetter tilbakegangen for Senterpartiet, som får et resultat på 8,3 prosent - tilbake 0,2 prosentpoeng.

– Det er en krisemåling for regjeringen uka etter revidert budsjett, konstaterer administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio overfor Nettavisen.

Se resultatene for alle partiene lenger ned.

Tilbakegangen for Arbeiderpartiet er også signifikant, det vil si større enn feilmarginen i målingen.

Les også: Gigantisk opptur for Erna Solberg

Må 14 år tilbake

Samlet får regjeringspartiene en oppslutning på rekordlave 29,7 prosent, og de mister velgere til de fleste andre partiene.

– Det er den svakeste oppslutningen samlet for Arbeiderpartiet og Senterpartiet siden juni 2008, da de fikk 29,1 prosent. For Senterpartiet er det den svakeste målingen siden desember 2016, opplyser Østgaard.

Her er resultatene fra målingen:

Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ha mistet sitt flertall på Stortinget. Sammen med Senterpartiet og SV får Arbeiderpartiet 69 mandater (85 er flertall). Heller ikke med støtte fra både MDG og Rødt, vil det bli rødgrønt flertall.

Til sammenligning får Høyre og Frp til sammen 42,2 prosent, og de borgerlige partiene har nå flertall i målingen.

Les også: Folket er ikke fornøyd: Gir Vedum knusende dom

Ap: – Tar det på alvor

Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, sier de tar velgernes tilbakemelding på alvor.

- Jeg tror mange kjenner på utrygghet, både på grunn av krigen i Ukraina, prisvekst og ustabile tider. At folk har høye forventninger til regjeringa er bra, sier Stenseng til Nettavisen, og påpeker:

– Så tar vi det selvfølgelig på alvor at vi må opp fra denne målingen og jobber hver dag for å innfri. Fremover vil det kreve tøffe prioriteringer for å sikre hverdagen til folk og trygg styring.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har begge falt med fem prosentpoeng siden stortingsvalget, da de fikk henholdsvis 26,3 og 13,5 prosent av stemmene fra de norske velgerne.

Les også: Bensinkrisen: - Vi lover ingenting

Sp: – Vil styrke oss

Senterpartiet, som nesten er halvert på målingene siden valgresultatet i fjor høst, er likevel optimistiske.

– Vi har som mål at de politiske resultatene skal gjøre at flere velger Sp ved stortingsvalget i 2025, sier partiets parlamentarisk nestleder, Geir Pollestad, om de dårlige tallene.

Les også: Erna Solberg langer ut mot Støre: - Et farlig spill

− Vi prioriterer å bygge hele Norge innenfor ansvarlige økonomiske rammer. Gjennom jordbruksoppgjøret og revidert nasjonalbudsjett styrker vi den sivile og militære beredskap, trygger den økonomiske hverdagen til folk og innfører gratis ferje på en rekke strekninger, legger han til.

Nettavisen har også spurt om en kommentar til målingen fra Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, men får opplyst fra partiet at han ikke har anledning til å kommentere saken.

I målingen er 1000 personer er spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 9. til 15. mai, og feilmarginen ligger mellom 1,3 og 2,9 prosent.

Les også:Senterpartiet mindre enn SV på gjennomsnittsmåling for april

Frp mest fram

Høyre-leder Erna Solberg har imidlertid større grunn til å smile, og kan notere seg en oppslutning for Høyre på 28,8 prosent (+1,1). Resultatet er 8,4 prosentpoeng høyere enn stortingsvalgresultatet, da Høyre tapte regjeringsmakten.

Høyre er nå Norges klart største parti, ifølge målingen.

Les Solbergs reaksjon på oppturen her.

Men også Frp gjør et byks i målingen, og går mest fram av alle partiene, til et resultat på 13,4 prosent (+2,3)

– Det er alltid hyggelig med positiv tilbakemelding fra velgerne. Jeg har i de siste månedene reist mye rundt i Norge, og får mange tilbakemeldinger på at det kun er Frp som tar de store utfordringene prisøkningene på drivstoff, strøm og mat har skapt for folk flest og bedrifter på alvor, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Nettavisen.

Listhaug mener regjeringen nå må sette ned drivstoffavgiftene.

– En rekke europeiske land har redusert drivstoffavgiftene i det siste for å hjelpe befolkningen, og da er det ubegripelig at oljelandet Norge ikke gjør det samme, sier hun.

Sjekk ut alle tallene fra målingen:

– Glad SV vokser

Samtidig styrker regjerings støtteparti SV seg fra forrige måned, og får et resultat på 7,1 prosent (+1,1).

– Jeg blir glad av å se at SV vokser. Det er et tegn på at velgerne er opptatt av de store, vedvarende spørsmålene i vår tid, klimakrisen og kampen mot økte ulikheter, og de ser at SV leverer resultater, sier fungerende SV-leder Kirsti Bergstø til Nettavisen.

Hun har tro på at pilene skal peke videre oppover:

– Denne økningen er et godt grunnlag å bygge videre på. Jeg håper at flere blir med og bygger et lag for forandring med oss, sier hun.

Les også: SV lover Støre knall­hard kamp om elbilene: – Ikke akseptabelt

MDG går tilbake

I målingen er det to partier som havner under sperregrensen på 4,0 prosent; KrF (3,5 prosent) og MDG (3,3 prosent).

Men MDG tar det hele med stor ro.

– Vi lar oss ikke stresse av svake meningsmålinger når det er mer enn tre år til neste stortingsvalg. I stedet jobber vi hardt med å ruste oss for lokalvalget i 2023, slik at vi kan gå frem i lokalvalget og fortsette å kjempe for mennesker og miljø i norske kommuner og fylker, sier MDG-nestleder Arild Hermstad til Nettavisen.

Hermstad sier MDGs rolle på Stortinget fortsatt blir å utfordre de andre partiene i klima- og næringspolitikken.

– For seks år siden ble vi latterliggjort for vår ambisiøse politikk på havvind. Nå ser vi at regjering og Storting omsider kopierer vår politikk, men min frykt er også her at Norge er for sent ute og havner i bakleksa, sier han.

Venstre går også tilbake til 4,9 prosent (-1,1), mens Rødt går fram til 6,0 prosent (+0,4).

– Det er gledelig at Venstre har stabilisert seg på et nivå som gjør at vi kan se oppover og fremover. Venstre vil vokse på å ta opp kampen for rusreformen, for kollektivsatsing over hele landet og for de mest utsatte i byene, sier Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn til Nettavisen.

Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:

April: Påskesmell for Vedum: – Tydelig tendens
Mars: MDG er halvert: - Dette er en krisemåling
Februar: Vedum får ny, nitrist måling i fanget: Velgerne forsvinner i strømkaoset
Januar: Massiv strøm-smell for Støre: - Vokser i omfang dag for dag
Desember: Julesmell for Vedum: - De er i fritt fall

Demokratene størst

Gruppen «Andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får 3,3 prosent (-0,3).

Demokratene er det største partiet av de minste, med en oppslutning på 1,7 prosent (+0,3). Deretter kommer Liberalistene, Partiet De Kristne og Pensjonistpartiet, alle med en oppslutning på 0,4 prosent.

Minst av småpartiene er Industri- og næringspartiet, Helsepartiet og Partiet Sentrum, som får 0,2 prosent.

De stjeler flest

Ser man på bakgrunnstallene til målingen, så stjeler nå de fleste partiene velgere fra Senterpartiet, med unntak av MDG. Flest velgere går til Frp, om lag 30.000 netto velgere, men også Høyre og Rødt tar rundt 20.000 velgere hver.

Mens Arbeiderpartiet mister flest velgere til Høyre, om lag 86.000 netto velgere. Rødt tar 25.000 velgere fra partiet.

Tallene viser også at partiet som har flest usikre velgere, velgere som stemte på partiet og nå er usikre på valget, er Senterpartiet (22,8 prosent). Deretter kommer Venstre (21,2 prosent) og Rødt (19,3 prosent).

Av de som oppgir at de ikke stemte i stortingsvalget i fjor høst, svarer flest at de nå vil stemme Høyre (18 prosent), Arbeiderpartiet (12 prosent) og Frp (6 prosent). I april var det flest som svarte at de ville stemme Arbeiderpartiet.