Nøyaktig ett år etter at regjeringen tiltrådte, får Arbeiderpartiet og Senterpartiet nok en krisemåling i fanget.

Begge partiene fortsetter nedgangen i Nettavisen oktobermåling fra Sentio. Mest tilbake går Arbeiderpartiet, til en rekordlav oppslutning på 18,1 prosent (-1,0).

– Det er den svakeste målingen for Arbeiderpartiet siden mars 2002, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio til Nettavisen.

Også Senterpartiet går tilbake fra forrige måned, og nærmer seg sperregrensen med et resultat på 5,2 prosent (-0,2). Det er sju år siden partiet ble målt så lavt i Sentios målinger.

LES OGSÅ: Erna Solberg fosser fram i ny måling

1000 personer er spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp i perioden fra 11. til 17. oktober, og feilmarginen ligger mellom 1,4 og 3,3 prosent. 14. oktober var ettårsdagen for regjeringen.

Resultatene for alle partiene:

– Grusomt velgerfall

Målingen er en dyster dom fra velgerne. Regjeringspartiene er langt unna flertall, med totalt 46 mandater (85 er flertall).

Til sammen får partiene kun 23,3 prosent, som er den laveste oppslutningen i Sentios målinger siden mars 2002.

– Det har jo vært en utfordrende periode for begge regjeringspartiene siden det har vært mange kriser som har kommet samtidig, både når det gjelder drivstoff, strøm og krig, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nettavisen.

Les også: Klart flertall vil ha Vedum og Sp ut av regjering

Likevel er det ofte slik at styringspartier øker oppslutningen i krisetider, men altså ikke denne gangen.

– Det har denne regjeringen åpenbart ikke klart. Det har vært et grusomt velgerfall og en flukt som man ikke har sett maken til i norsk historie, sier Marthinsen, og legger til:

– Man må jo ta ansvar selv også, og en del er åpenbart misfornøyd eller skuffet over det man har fått levert. Man har kanskje hatt for store forventninger, eller at regjeringspartiene har bygd opp for store forventninger om hva som var mulig å få til.

– Bunnen ikke nådd

Tusenvis av velgere har rømt fra regjeringen siden stortingsvalget for ett år siden, viser bakgrunnstallene. Og det er Høyre som har tatt klart flest velgere fra Arbeiderpartiet (66.000). Også Rødt har stjålet mange Ap-velgere (20.000), Frp (8000) og SV (8000).

Fra Senterpartiet lekker det imidlertid velgere til omtrent alle partier, med unntak av Venstre. Flest går til Høyre (56.000), Frp (40.000) og Arbeiderpartiet (20.000). Ap og Senterpartiet er også partiene som nå har flest usikre velgere, og som har satt seg på gjerdet.

Les også: Støre etter sitt første år: – Popularitet er ikke det viktige nå

Særlig tallene for Støre og co. overrasker valganalytikeren.

– Jeg hadde en viss tro på at spesielt Arbeiderpartiet hadde funnet en bunn rundt 20 prosent, med det fokuset som har vært rundt budsjettet, omfordeling og det skattegrepet som er tatt, sier Marthinsen, og konstaterer:

– Men det virker ikke som om man har nådd bunnen, de har i alle fall ikke klart å snu det noe særlig. Og tallene for Senterpartiet ser enda verre ut, det er ingen grunn til å juble over disse tallene.

Kun 28,3 prosent av de som stemte på Senterpartiet i forrige valg, sier de nå vil stemme på partiet igjen.

Les også: Støre: – Det kommer til å bli bråk

Ap: – Vil ta litt tid

Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, har likevel troen på at det kan snu.

– Jeg har tro på at vi skal løfte oss, det vil kanskje ta litt tid, men akkurat nå er trygghet for vanlig folk det aller viktigste, sier Stenseng til Nettavisen.

Stenseng forstår at folk peker på dem som styrer, når det er krevende tider og mange nordmenn sliter økonomisk.

– Situasjonen vi står i som følge av krigen i Ukraina er veldig krevende for folk. Prisene stiger, renta stiger og det merkes på lommeboka. At folk er urolige og peker på oss som sitter i regjering er forståelig, sier hun.

Hun understreker regjeringen må prioritere hardt framover, for å unngå ytterligere renteøkning og prisvekst.

Les også: Støre står i en rekke kriser: Dette overrasker ekspertene

Høyre fram – Frp tilbake

Den som derimot har grunn til å juble, er tidligere statsminister og Høyre-leder Erna Solberg. Høyre gjør nemlig et byks i målingen og nærmer seg 30-tallet, med et resultat på 29,3 prosent.

– Høyre er desidert størst i landet og på høyresiden, så det virker som om at en del har verdsatt det som Høyre har stått for styringsmessig, og har kanskje tenkt at det ikke var så galt med den forrige regjeringen, sier Marthinsen.

Les egen sak om Høyres jubeltall.

Samtidig faller Fremskrittspartiet, som i september var tre ganger så store som Senterpartiet, mest av alle partiene. Partiet får en oppslutning på 13,7 prosent, som er tilbake 3,0 prosentpoeng.

Resultatet er også signifikant, det vil si over feilmarginen i målingen.

Debatt: Derfor lener de unge velgerne seg til høyre

Listhaug: – Som forventet

Frp-leder Sylvi Listhaug tar imidlertid tilbakegangen med stor ro.

– Målingene varierer som vanlig og det viktigste for oss er at Frp har hatt en klar oppgang det siste året. Forrige måling i Nettavisen var mye høyere enn gjennomsnittet for Frp i september, så korrigeringen på denne målingen er som forventet, sier Listhaug til Nettavisen.

I september var hun tydelig på at årsaken til framgangen var enkel:

– Vi har en regjering som er bakpå og handlingslammet, og som ikke viser forståelse for hvor vanskelig situasjonen er, sa hun.

Frp-lederen sier det viktigste for Frp nå er å forsette å kjempe for lavere strøm- og drivstoffpriser:

– Jeg møter mange på mine reiser i Norge for tiden som heller ikke kjøper regjeringens påstand at det er magre tider, når staten håver inn rekordhøye summer på salg av strøm, gass og olje, sier hun.

Les også: Listhaug svinger pisken: – Han er tidenes skatte- og avgiftskonge

Vedum: – Viktigere enn målinger

Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener imidlertid at målinger er underordnet i dagens situasjon.

– I denne tiden blir det å skape trygghet viktigere enn partimålinger og enkeltutspill. Vi skal ta Norge trygt gjennom denne krevende tiden nå, og tror det er det viktigste for å få tillit i neste valg, sier Vedum til Nettavisen.

Han understreker at vi lever i en urolig tid, med krig i Europa og de konsekvensene som følger av den.

– Samtidig er det mange som nå har det krevende i hverdagen som en følge av den prisveksten vi nå ser. Vår viktigste jobb nå er å skape trygghet for folk, i hele Norge. Trygghet gjennom god beredskap, men også trygghet for den økonomiske hverdagen til folk, sier han, og legger til:

– Derfor har vi lagt fram et ansvarlig budsjett som vil kunne bidra til å dempe de økende prisene som folk nå opplever.

Gunnar Stavrum: Senterpartiet setter bussen i revers og gir full gass bakover

Også de borgerlige partiene KrF og Venstre går tilbake, til henholdsvis 3,7 (-0,6) og 4,0 (-1,9) prosent.

– Venstre er et tydelig alternativ til den bakoverskuende regjeringen, og på snittet av målinger har vi etablert oss over sperregrensen, sier Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn.

Se alle tallene fra målingen:

SV: – Gir inspirasjon

SV-leder Audun Lysbakken har imidlertid grunn til å juble, med et resultat på 9,3 prosent.

– Dette er en måling som gir inspirasjon inn i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene, og de kampene vi må ta for å gjøre budsjettet mer omfordelende og sørge for at vi kan nå klimamålene, sier Lysbakken til Nettavisen.

Lysbakken sier han ser fram til budsjettforhandlingene med regjeringen de neste månedene.

– Jeg ser fram til en høst der vi igjen sørger for å ta Norge i en mer sosial og grønn retning, blant annet gjennom bedre velferd, høyere skatt til de på toppen og kraftfulle grep for å få bukt med klima- og naturkrisen, sier han.

Samtidig går Rødt tilbake, til 7,1 prosent (-0,4). Det samme gjør Miljøpartiet de Grønne (MDG), som havner under sperregrensen med 3,8 prosent.

– Denne målinga ville gitt Rødt en stortingsgruppe på 13 representanter. Det viser at mange fortsatt har troen på den forandringen som valget i fjor lovet. Nå må flertallet brukes til å levere den forandringa folk vil ha, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Nettavisen, og påpeker:

– Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta og å møte priskrisa med styrka velferd og mindre forskjeller.

Les også: Skal ta MDG til nye høyder: – Misvisende å kalle partiet radikalt

Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:

September: Sjokkmåling: Fremskrittspartiet tre ganger så store som Senterpartiet
August: Verste Ap-måling på 20 år: – Nedturen fortsetter
Juni: Erna går på en smell: – Frp spiser Høyre-velgere
Mai: Krisemåling for regjeringen: Svakeste oppslutning på 14 år
April: Påskesmell for Vedum: – Tydelig tendens

Industripartiet vokser

Gruppen «andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får til sammen 6,0 prosent (+1,8). Denne gruppen har aldri blitt målt høyere i Senios målinger.

Klart størst er Industri- og næringspartiet (INP), som fortsetter framgangen fra september, til et rekordresultat på 2,8 prosent (+0,7).

Les også: Etter at han var hos Fredrik Solvang gikk pilene til himmels

Deretter kommer Pensjonistpartiet med 1,2 prosent, Demokratene med 1,0 prosent og Partiet Sentrum med 0,6 prosent. Liberalistene og Partiet de kristne får 0,2 prosent, mens Helsepartiet og FNB får begge 0,0 prosent.

190.000 på gjerdet

Bakgrunnstallene til målingen viser at 190.000 av Aps velgere, og om lag 100.000 av Sps velgere, har satt seg på gjerdet. At mange har gått dit og nå er usikre, kan være et lys i tunnelen for partiene, ifølge Marthinsen.

– Det er et lite lyspunkt at de ikke har gått til et annet parti, og har satt seg på gjerdet og avventer litt. Da er det mulig å mobilisere igjen fram mot valget neste år, sier han.

Senterpartiet har flest usikre velgere, velgere som stemte på partiet ved forrige stortingsvalg og nå er usikre på valget (26,3 prosent). Deretter kommer Arbeiderpartiet (24,3 prosent) og SV (22,2 prosent).

Av de som oppgir at de ikke stemte i stortingsvalget i fjor høst, svarer flest at de nå vil stemme Høyre (17 prosent), SV (9 prosent), Rødt (6 prosent) og Frp (5 prosent).