Etter sjokkmålingen i forrige uke på 16,9 prosent, går Arbeiderpartiet ytterligere tilbake i Nettavisens novembermåling fra Sentio.

Det til en rekordlav oppslutning på 16,7 prosent, en historisk bunnotering for partiet.

– Aldri har vi siden oppstarten vår i oktober 1997, målt partiet så lavt, sier Sentios administrerende direktør Arve Østgaard til Nettavisen.

Arbeiderpartiet går tilbake 1,4 prosentpoeng fra oktober, og velgerflukten fortsetter dermed med full styrke. Samtidig faller også Aps regjeringskamerat Senterpartiet videre, og nærmer seg sperregrensen med 4,5 prosent.

Her er resultatene for alle partiene:

Langt fra flertall

Målingen er tatt opp før, under og etter Debatten på NRK i forrige uke, der AUF-leder Astrid Hoem tok et kraftig oppgjør med tidligere Ap-nestleder Trond Giske.

Dagen etter ga Ap-leder Jonas Gahr Støre AUF-lederen full støtte, og erkjente samtidig at målingen på 16-tallet gikk innpå ham:

– Det er veldig dårlige tall. Jeg ble lamslått av det, sa Støre i Politisk kvarter.

Les også: Full krangel: Støre gir full støtte til AUF-topp

Men nå går det altså enda dårligere. Dersom Nettavisen-målingen hadde vært valgresultatet, ville Støre ha måttet pakke ut av regjeringskontorene. Selv med støtte fra både SV, Rødt og MDG, hadde ikke Støre hatt flertall.

– Krisen vi står i nå rammer hardt. Mange kjenner på utrygghet, og er utålmodige. Vi må bli bedre på å få fram våre politiske tiltak for å møte denne krisen, sier Aps partisekretær, Kjersti Stenseng, til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Krisemålingen for Arbeiderpartiet viser at denne regjeringen har kollapset

– Ikke gjort over natta

Stenseng har likevel tro på at flere vil vende seg mot Arbeiderpartiet igjen.

– Vårt hovedfokus er å dempe prisveksten og skjerme de som trenger det mest. Det er ikke gjort over natta, men vi skal ta oss gjennom denne krisen med Europas laveste ledighet og sørge for at forskjellene mellom folk ikke øker, sier hun, og påpeker:

– Da må vi gjøre tøffe prioriteringer og kraftig omfordelende tiltak. Det skaper debatt, men er nødvendig. Med denne politikken har jeg trua på at tilliten til Arbeiderpartiet vil styrke seg.

Les også: Skattesmell gir permitteringsvarsler – Ap-ordfører fyrer løs mot egen regjering

Sp: – Langt fra fornøyd

Senterpartiet er heller ikke fornøyd med et resultat på 4-tallet. Det er åtte år siden partiet ble målt like lavt i Sentios målinger.

– Vi er langt fra fornøyd med en slik måling. Vi styrer i vanskelige tider for folk. Derfor tar vi grep for å få kontroll med prisstigningen, kontroll med rentene og sikre at flest mulig har jobb, sier Senterpartiets parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, til Nettavisen.

Pollestad sier de er nødt til å ta noen upopulære valg.

– Det krever at vi tar politiske grep som skaper mye debatt. Vårt mål er å ta Norge trygt gjennom krisen og samtidig få en bedre sosial og geografisk fordeling, sier han.

Til sammen får Arbeiderpartiet og Senterpartiet 21,2 prosent, noe som er det laveste partiene samlet sett er målt i Sentios målinger.

Høyre største parti

Større grunn til å smile har Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg. Høyre fortsetter nemlig å fosse fram, til en oppslutning på 31,6 prosent. Partiet går mest fram av alle partiene, med 2,3 prosentpoeng fra oktober.

– De fleste frafalne Ap-velgerne setter seg på gjerdet. Men det partiet som tar flest Ap-velgere er Høyre, sier Østgaard hos Sentio.

Høyre stjeler totalt 82.000 netto Ap-velgere. Frp tar 19.500 av deres velgere, mens SV tar 17.000 fra Støre og co.

– Jeg tar ikke av som følge av dette, men det er jo motiverende og kjekt at flere har tillit til Høyre enn til regjeringspartienes løsninger, sier Høyre-leder Erna Solberg til Nettavisen.

Les egen sak om Høyres jubeltall: Høyre nesten dobbelt så store som Ap

Fremskrittspartiet får en oppslutning på 13,4 prosent (-0,3).


De tidligere borgerlige regjeringspartiene, Høyre, Frp, KrF og Venstre, får til sammen 96 mandater på Stortinget i målingen (85 er flertall). Mens rødgrønn side får 73 mandater, og er langt unna flertall.

Les også: Høyre vil utrede asylmottak i utlandet

Se alle tallene fra målingen:

– Rødt nesten halvert

Et annet parti som går på en smell er Rødt. Etter å ha gått fram etter stortingsvalget, faller partiet nå mest. Rødt får en oppslutning på 4,7 prosent (-2,4 prosent).

– Partiet er nesten halvert siden jubelmålingen i februar på 8,1 prosent, konstaterer Sentios tallknuser.

Les også

Omfattende test av boksere: Etter seks måneder står ett merke igjen som soleklar vinner

Tilbakegangen er signifikant, det vil si større enn feilmarginen i målingen.

– I hele år har Rødt ligget stabilt over 6 prosent på snittet av meningsmålingene, men meningsmålinger går jo opp og ned. Dette er et resultat helt på nivå med Rødts rekordvalg i fjor, men det trengs helt klart at vi gjør det mye bedre, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Moxnes mener det verste alternativet nå vil være om Høyre fikk makta.

– Flere hundre tusen familier sliter, og altfor mange tvinges til å spare på enten mat, strøm eller tannlegeregninga. I en slik situasjon er Høyre det verste alternativet, fordi da er vi garantert nye kutt for de som har minst og mer til de som har mest fra før, sier han.

Les også: Rødt-Mímir ut mot sparetrend blant unge: – Det er et sykdomstegn i samfunnet

SV på 10-tallet

Regjeringens støtteparti SV går fram, til et resultat på 10 prosent (+0,7). Partiet er dermed over dobbelt så store som Senterpartiet.

– Det synes jeg er veldig trivelige tall for SV. Det er et solid hopp opp fra valgresultatet, og bekrefter jo at det er mange som ser vår vei for tiden, sier SV-leder Audun Lysbakken til Nettavisen.

Målingen er tatt opp etter at SV-leder Audun Lysbakken for en uke siden varslet at han ikke tar gjenvalg som SV-leder, fordi han vil ha mer tid til familien.

– Alt har sin tid, og nå er det riktig for meg å ta et steg tilbake og for partiet å velge en ny leder, skrev Lysbakken i et brev til SVs medlemmer.

Over sperregrensen

I målingen er alle partiene også over sperregrensen. Mest fram av de minste partiene går Miljøpartiet de Grønne (MDG), til et resultat på 4,8 prosent (+1,0).

– Det er gledelig å se gode målinger og at vi får tillit hos stadig flere. Folk ser at MDG trengs for å stake en ny kurs for Norge, sier fungerende MDG-leder Arild Hermstad til Nettavisen.

Hermstad mener regjeringen ikke tar tak i de viktigste sakene som nå opptar folk i Norge, og sier MDG vil fortsette å fremme grønne løsninger som vil gi folk håp om en bedre fremtid.

– Det vi trenger er løsninger som ikke rammer de mest sårbare og som løser de langsiktige utfordringene i vår tid. At MDG tør å være en tydelig motstemme mot korttenkte og populistiske løsninger i møte med store kriser, tror jeg mange setter pris på, sier han.

Les også: Skal ta MDG til nye høyder: – Misvisende å kalle partiet radikalt

KrF: – Dette var kjekt

KrF kan innkassere et resultat på 4,6 prosent (+0,9), mens Venstre går fram til 4,4 prosent (+0,4).

– Dette var kjekt. Vi reiser rundt i hele Norge for å bygge laget, og bygger stein på stein hver dag, sier KrF-leder Olaug Bollestad til Nettavisen, og vektlegger:

– Nå er den økonomiske situasjonen kritisk for altfor mange. KrF mener vi må gjøre mer for å hjelpe de som nå sliter. Det trengs tiltak som monner.

Bollestad sier KrFs løsning er økt barnetrygd og en forbedret strømstøtte.

Les også: Deltar i ny NRK-reality: – Litt traumatisert

Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:

Oktober: Måling ble tatt opp da de feiret: Resultatet er knusende
September: Sjokkmåling: Fremskrittspartiet tre ganger så store som Senterpartiet
August: Verste Ap-måling på 20 år: – Nedturen fortsetter
Juni: Erna går på en smell: – Frp spiser Høyre-velgere
Mai: Krisemåling for regjeringen: Svakeste oppslutning på 14 år

Industripartiet tilbake

Gruppen «andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får til sammen 5,4 prosent (-0,6).

I forrige måned fikk Industri- og næringspartiet (INP) 2,8 prosent, men partiet faller nå med 1,1 prosentpoeng, til 1,7 prosent.

Nest størst av småpartiene er Pensjonistpartiet, som får 1,5 prosent (+0,3). Deretter kommer Demokratene med 1,0 prosent (+0,0), Folkets parti (FNB) med 0,4 prosent (+0,4), Helsepartiet med 0,2 prosent (+0,2) og Partiet de kristne med 0,2 prosent (+0,0). Liberalistene (-0,2) og partiet Sentrum (-0,6) får begge 0,0 prosent.

Les også: Etter at han var hos Fredrik Solvang gikk pilene til himmels

200.000 på gjerdet

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet har mistet halvparten av sine velgere siden stortingsvalget. Flest setter seg på gjerdet og er nå usikre på hva de skal stemme. Hver fjerde velger, om lag 200.000 velgere, setter seg på gjerdet.

Les også: Fjerde måling på 18-tallet for Ap: – Det ser ganske svart ut

Partiene som har flest usikre velgere er Senterpartiet (35,6 prosent), MDG (30,8 prosent) og Arbeiderpartiet (27,4 prosent). Av de som oppgir at de ikke stemte i stortingsvalget, svarer flest at de nå vil stemme Høyre (15 prosent) og SV (9 prosent).