Senterpartiet fortsetter fallet i Nettavisens aprilmåling fra Sentio. Partiet går tilbake med ytterligere 0,6 prosentpoeng fra mars, til et resultat på 8,6 prosent.

– Tendensen er fortsatt tydelig, Senterpartiet har en fallende kurve. Vi må tilbake til 2016 for å finne en like lang periode med målinger under 10 prosent, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio til Nettavisen.

Senterpartiet er dermed mer enn halvert på ett år. I mars i fjor fikk partiet 18,6 prosent i Sentios måling.

Se resultatene for alle partiene lenger ned.

Les også: Hun varslet mot Enoksen - er ikke nådig i nytt intervju: – Et svik

Enoksen-fallet

Den dårlige målingen kommer to dager etter at Odd Roger Enoksen (Sp) trakk seg som forsvarsminister, etter at det ble kjent at han hadde hatt et forhold til en 18 år gammel kvinne da han var statsråd på 2000-tallet.

– Denne målingen fanger i liten grad Enoksens fall, sier Østgaard om det.

Det som likevel er sikkert, er at Senterpartiet har falt som en stein siden stortingsvalget i fjor høst, da partiet fikk 13,5 prosent av stemmene. Om dette hadde vært valgresultatet, ville de mistet 12 av sine 28 stortingsrepresentanter.

Her er resultatene fra målingen:

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, tror imidlertid at velgerne vil komme tilbake.

– Vi vil holde fram med å bygge sterkere fellesskap gjennom nærhet og trygghet, og tror at det vil gjøre at flere velgere vil velge Senterpartiet enn denne målingen viser, sier Arnstad til Nettavisen.

Hun viser til at Senterpartiet er opptatt av å styre Norge trygt gjennom følgene Russlands krig mot Ukraina har for flyktninger, den sikkerhetspolitiske situasjonen og råvareprisene.

– Siden vi kom i regjering har vi blant annet styrket kommuneøkonomien, kuttet i el-avgiften og veibruksavgiften og fått på plass strømstøtte og en ny ordning for billige fastprisavtaler på strøm, påpeker Arnstad.

I målingen er 1000 personer er spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 5. til 10. april, og feilmarginen ligger mellom 1,3 og 3,1 prosent.

Erik Stephansen: Floskelmaskinen Vedum er snart regjeringens svakeste kort

– Får styringstillegg

En som har mer grunn til å smile, er Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre. Arbeiderpartiet går nemlig mest fram i målingen, med to prosentpoeng - til 24,5 prosent.

– Arbeiderpartiet får styringstillegg, konstaterer Østgaard.

Dermed styrker partiet seg ytterligere fra framgangen de også hadde i mars. Resultatet er likevel 1,8 prosentpoeng lavere enn stortingsvalgresultatet på 26,3 prosent.

Les også: Støre lover ikke drahjelp til Senterpartiet: - Det er prisen å betale

Statsminister Jonas Gahr Støre er glad for framgangen.

– Dette er en hyggelig tilbakemelding fra velgerne å ta med inn i påsken, men målinger blir noe underordnet i disse dager, sier Støre til Nettavisen, og peker på den alvorlige situasjonen verden nå står i.

– Krigen i Ukraina preger en hel verden og også vår hverdag i Norge. Det kreves av oss at vi står sammen med våre naboland og allierte gjør det vi kan for å stanse Putins angrepskrig og hjelpe ukrainerne, sier han.

Støre: - Helt nødvendig

Men selv om Arbeiderpartiet går fram, så mister regjeringspartiene og SV sitt flertall i målingen. Partiene får til sammen 72 mandater på Stortinget (85 er flertall), som er tre færre enn i mars. Støre ville derfor vært avhengig av både Rødt og MDG for å få flertall.

I sitt første halvår har regjeringen måttet håndtere både en strømkrise og bensinkrise, og nå på toppen en flyktningkrise.

– Dette skal vi møte med rettferdige politiske løsninger, samtidig som vi fortsetter vårt arbeid med å kutte klimagassutslipp og skape arbeidsplasser i et trygt arbeidsliv, sier Støre om krisene.

Ap-lederen er ikke i tvil om hva som er det viktigste regjeringen nå må gjøre.

– Vi jobber for trygg styring i en urolig tid, og at våre løsninger er rettferdige og setter vanlige folk først. Etter åtte år med høyrepolitikk og en pandemi som har økt forskjellene mellom oss, er det helt nødvendig, sier han.

Les også: Dette skriver avisene om politikk mandag 11. april

SV faller mest

Verre går det imidlertid med regjeringens støtteparti SV, som etter å ha ligget høyt på målingene siden valget nå faller mest av alle partiene. Partiet går tilbake hele 2,8 prosentpoeng, til 6,0 prosent. Fallet er også signifikant, altså større enn feilmarginen.

Også forrige måned gikk SV kraftig tilbake.

– Det er den svakeste målingen for SV siden desember 2018. Nato-motstanderne Rødt og SV gjør begge svake målinger, sier Østgaard i Sentio.

SV fikk til sammenligning 7,6 prosent av stemmene i stortingsvalget.

– Det er naturlig at målinger varierer, og før denne målingen var snittet for SV i april på åtte prosent, som er over valgresultatet, påpeker SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, overfor Nettavisen, og legger til:

– Så skal SV fortsette å jobbe for en mer rettferdig fordeling og klimakutt som var sakene som gjorde at velgerne stemte på oss, selv om det er andre saker som naturlig nok har preget mediebildet i det siste.

Les også: Flere i SV vil revurdere synet på Nato

Moxnes: – Rekordvalg

Rødt har gått fra 8,1 prosent i februar, til 5,7 prosent på et par måneder. Partiet går tilbake 1,6 prosentpoeng, men resultatet er høyere enn valgresultatet på 4,7 prosent.

– Hvis dette hadde vært valgresultatet hadde det vært et rekordvalg for Rødt. Det er gode tall å ta med seg. Så tror jeg det er naturlig i en tid med krig og uro at mange søker seg til de store partiene, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes om tilbakegangen.

– Vårt fokus i det siste har vært på å få i stand effektive sanksjoner og hjelpe Ukraina og flyktningene som kommer. Da kommer annen politikk litt i skyggen, og det er ikke noe rart, utdyper han.

Her er alle tallene fra målingen:

Nesten borgerlig flertall

Klart størst i målingen er Høyre. Partiet holder seg på samme nivå som i mars, med et resultat på 27,5 prosent (+0,1). Dette er 7,2 prosentpoeng høyere enn valgresultatet.

– Dette er en hyggelig tilbakemelding fra velgerne inn i påsken. Jeg tror mange i Norge søker trygghet og ansvarlighet i urolige tider som de vi opplever nå. Kanskje er disse tallene et uttrykk for at folk forbinder det med Høyre, sier Høyre-leder Erna Solberg til Nettavisen.

Og ikke nok med det: Alle de borgerlige partiene går fram i målingen. De tidligere regjeringskameratene Høyre, Frp, Venstre og KrF, er nå kun ett mandat unna flertall på Stortinget - med 84 mandater (85 er flertall).

Les også: Nordnorsk drivstoffopprør i Høyre: – Bedrifter blør!

Solberg mener det viktigste nå er å redusere folks usikkerhet på grunn av krig og bekymringer rundt folks privatøkonomi.

– Det viktigste vi kan gjøre er å hjelpe så godt vi kan i Ukraina og ta godt imot de menneskene som kommer til Norge. Her hjemme er det viktig at staten ikke bruker mer penger enn nødvendig. Da risikerer vi at renten øker mer og raskere enn den ellers ville gjort, og det vil gå utover lommeboken til folk, sier den tidligere statsministeren.

MDG og Venstre fram

Både Venstre og MDG går fram i målingen, til henholdsvis 5,7 (+0,8) og 3,9 (+1.0) prosent i målingen.

- Jeg tror velgerne ser et Venstre som er et tydelig grønt og liberalt alternativ til regjeringen, sier Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn til Nettavisen.

– Vi har vært en tydelig stemme for å hjelpe Ukraina i kampen mot det autoritære Russland, vi står opp for europeisk samarbeid og vi tror på et Norge som går fremover, ikke bedriver tiden med reversering, legger han til.

Les også: MDG krever skroting av motorvei under bygging

Fremskrittspartiet går fram til 11,2 prosent (+0,8), og KrF til 3,2 prosent (+0,7).

Les også: MDG raser mot klimaforslaget til Frp: - Koko-Frp på sitt verste

Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:

Mars: MDG er halvert: - Dette er en krisemåling
Februar: Vedum får ny, nitrist måling i fanget: Velgerne forsvinner i strømkaoset
Januar: Massiv strøm-smell for Støre: - Vokser i omfang dag for dag
Desember: Julesmell for Vedum: - De er i fritt fall
November: Verste Sp-måling på tre år: - Har ikke innfridd

Størst av de minste

Gruppen «Andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får 3,6 prosent (-0,4).

Demokratene er det største partiet av de minste, med en oppslutning på 1,4 prosent (-0,6). Deretter kommer Industri- og næringspartiet med 1,0 prosent (+0,5), Liberalistene med 0,6 prosent (+0,6), Pensjonistpartiet med 0,2 prosent (-0,6) og Partiet De Kristne med 0,2 prosent (-0,3).

Nederst på listen havner Pasientfokus og Partiet Sentrum, begge med 0 prosent. Pasientfokus har i dag én stortingsrepresentant, men ville mistet sin plass dersom dette var valgresultatet.

Stjeler flest velgere

Ser man på bakgrunnstallene til målingen, så stjeler Høyre flest velgere fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, henholdsvis 75.000 og 43.000 netto velgere. De fleste partiene tar nå velgere fra Senterpartiet, med unntak av Venstre og MDG.

Tallene viser også at partiet som har flest usikre velgere, velgere som stemte på partiet og nå er usikre på valget, også er Senterpartiet (20,8 prosent). Deretter kommer MDG (16,7 prosent) og Venstre (16,3 prosent).

Av de som oppgir at de ikke stemte i stortingsvalget i fjor høst, svarer flest at de nå vil stemme Arbeiderpartiet (20 prosent), Høyre (17 prosent) og Venstre (9 prosent). I mars var det flest som svarte at de ville stemme Høyre.