Nøyaktig ett år før kommunevalget, gjør Fremskrittspartiet et kjempebyks i Nettavisens septembermåling fra Sentio.
Partiet går fram hele 3,3 prosentpoeng fra august, til en oppslutning på 16,7 prosent.
– Det er den beste målingen for Frp siden juni 2016, sier administrerende direktør Arve Østgaard hos Sentio.
Resultatet er også signifikant, det vil si over feilmarginen i målingen, der 1000 personer er spurt.
Se resultatene for alle partiene lenger ned.
Les også: Frp vil ha strømstøtte på hytta. Det vil ikke folket
– Mange er fortvilet
Samtidig fortsetter Senterpartiet å falle. Regjeringspartiet som tidligere snuste på 20-tallet på målingene så sent som i fjor sommer, får nå rekordlave 5,4 prosent.
Dermed er Frp mer enn tre ganger så store som Senterpartiet, og det får Frp-lederen til å juble.
– Det er veldig hyggelig når du går fram. Vi merker jo det når vi snakker med folk, at mange er fortvilet over situasjonen med de galopperende prisene, ikke minst på strøm, sier Listhaug til Nettavisen.
Her er resultatene for alle partiene:
Frp stjeler nå flest velgere fra regjeringspartiene, og aller flest fra Senterpartiet, totalt 24.177 netto velgere. Fra Arbeiderpartiet stjeler de 11.751 velgere, fra Høyre 3293 velgere - og 9361 velgere fra «Andre partier».
Listhaug mener årsaken til fremgangen er enkel:
– Vi har en regjering som er bakpå og handlingslammet, og som ikke viser forståelse for hvor vanskelig situasjonen er, hevder hun.
I mandagens ekstraordinære strømmøte i Stortinget, angrep Listhaug de andre partiene og ba dem slutte å skylde ensidig på Russlands president for strømkrisen, en uttalelse som blir møtt med krass kritikk fra klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).
Les også: Raser etter at hagesenter tvinges til å stenge: – Sender bedrifter til luksusfellen
– Senterpartiet svikter
– Frp er nå tre ganger så store som Senterpartiet, hva tenker du om det?
– Senterpartiet har jo sviktet sine velgere, så at mange der er skuffet det forstår jeg veldig godt. Det skulle jo bli vanlige folks tur, men det folk opplever er at pengene renner ut av lommeboka, sier Listhaug, og legger til:
– Vi håver jo penger inn i statskassa, og så ser folk at politikerne er mest opptatt av å sitte på pengene enn å betale dem ut til folk.
Gjennomsnittet for Frp på alle de nasjonale målingene som har vært så langt i september, er imidlertid lavere enn det Sentio-målingen viser, på 12,9 prosent, ifølge Pollofpolls.
I målingen er 1000 personer er spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 13. til 19. september, og feilmarginen ligger mellom 1,5 og 3,4 prosent.
Sp: – Vi er ikke fornøyd
Senterpartiet legger heller ikke skjul på at de er skuffet over tallene.
– Vi er ikke fornøyd med denne målingen, sier Senterpartiets parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, til Nettavisen.
Pollestad påpeker samtidig at Senterpartiet sitter med ansvaret, i en tid med med høye priser og mye usikkerhet.
– Vårt mål er å styre landet gjennom krisen på en trygg måte, styrke beredskapen og sikre at krisen ikke bidrar til sentralisering eller økte økonomiske forskjeller mellom folk, sier han, og konstaterer:
– Så har vi ikke noe annet valg enn å jobbe på videre med våre 28 stortingsrepresentanter, 8 statsråder og en stor partiorganisasjon.
Gunnar Stavrum: Senterpartiet setter bussen i revers og gir full gass bakover
Ap: – Det er for lavt
Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville regjeringspartiene og SV ha mistet sitt flertall på Stortinget. Flertallet til de tre partiene krymper, og partiene får til sammen 56 mandater - mens 85 mandater er flertall.
Flertall får imidlertid den borgerlige blokken, med til sammen 96 mandater.
– Dette er for lavt, og vi har langt høyere ambisjoner enn dette, sier Aps partisekretær, Kjersti Stenseng, til Nettavisen.
For også Arbeiderpartiet faller i målingen, til 19,1 prosent. Det er over 20 år siden sist partiet ble målt så dårlig i Sentios målinger.
– Vil ha raske løsninger
Forrige Arbeiderpartiet ble målt så lavt, var i mars 2002. Tallene er også lavere enn krisemålingen i august, da partiet fikk 20,1 prosent.
Stenseng sier deres fokus nå er «trygg og rettferdig styring».
– Vi jobber med å levere et stramt statsbudsjett, for å hindre økte renter og mer inflasjon. Om vi ikke gjør det, vil det gå utover folks arbeidsplasser og de med minst fra før. Det er ikke et alternativ for oss i Arbeiderpartiet, sier hun.
Partisekretæren sier samtidig at hun forstår at folk er utålmodige.
– Jeg har forståelse for at folk har høye forventninger. Det er krisetider, etter sju måneder med krig i Europa og høy prisstigning. Folk vil ha løsninger raskt, og stiller krav til ansvarlige partier, sier Stenseng.
Se alle tallene fra målingen:
Solberg: – Største på lenge
Også Høyre, som har fosset fram på målingene den siste tiden, går nå tilbake. Partiet får 26,6 prosent, som er tilbake hele 2,6 prosentpoeng.
Tidligere statsminister og Høyre-leder Erna Solberg er likevel fornøyd.
– Dette er hyggelige tall for borgerlig side, og vi har ikke sett større oppslutning om våre fire partier etter stortingsvalget i 2013, sier hun til Nettavisen, og understreker:
– Men målinger er ikke valg, og vi vil fortsetter å fortelle om våre løsninger for å produsere mer strøm, skape en bedre skole og trygge Norge i møte med en usikker verden.
Les også: Erna Solberg vil ha mer vindkraft: – Helt hårreisende
Moxnes: – Frykter høyrebølge
En som derimot har god grunn til å smile, er Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som kan kassere inn en framgang på 1,7 prosentpoeng.
– Denne målinga ville gitt Rødt en stortingsgruppe på 11 representanter. Det viser at mange holder fast på ønsket om forandring fra valget i fjor, som gav hundre mandater for et skifte og en historisk sterk venstreside, sier Moxnes om resultatet på 7,5 prosent.
Han frykter likevel hva som vil skje dersom regjeringen ikke klarer å snu den negative trenden.
– Mange, meg selv inkludert, frykter at en ny høyrebølge vil skylle over Norge de kommende valgene. Derfor må regjeringa våkne. Nå må flertallet brukes til å levere den forandringa folk vil ha, slår han fast overfor Nettavisen.
Moxnes mener det viktigste nå blir å få på plass en makspris på strøm, og full statlig styring over krafteksporten.
Les også: Tar oppgjør med Rødt: – Ville gitt oss høyere rente og dyrere strøm
Venstre: – Bakpå regjering
Venstre-leder Guri Melby er også fornøyd med å plassere seg på 5-tallet i målingen.
– Dette er gode tall. Jeg tror velgerne opplever at regjeringen er bakpå gang etter gang, enten det gjelder å sikre en god og effektiv strømstøtte for bedrifter, sende våpen til Ukraina eller å ha en plan for skoleelever som nå er rammet av streik, sier Venstre-leder Guri Melby, og understreker:
– Vi lever i en usikker verden med store utfordringer foran oss. Når regjeringen setter Norge på pause, trenger vi politikere som heller tar oss framover.
Les også: Unge Venstre-lederen ut mot justisministerens TikTok-bruk
Venstres tidligere regjeringspartner KrF, havner også over sperregrensen, med et resultat på 4,3 prosent (-0,6).
Bergstø: – Det bekymrer meg
Men heller ikke SV er misfornøyd, selv om de går litt tilbake fra august - til 7,4 prosent (-1,3).
– Så langt i september ligger SV på et snitt som er godt over valget, også med denne målingen, og det er jeg fornøyd med, sier SVs fungerende leder, Kirsti Bergstø, til Nettavisen.
Som Moxnes er hun bekymret for høyresidens framgang.
Debatt: SV gjorde det eneste rette da de takket nei til å være fender for denne farkosten
– Det som bekymrer meg med målingene er at det virker som for mange allerede har glemt høyresidens usosiale forskjellspolitikk, sier hun, og legger til:
– Nå opplever folk at mange ting blir dyrere, med høye strømpriser, matpriser og rentehevinger, og da er det veldig viktig at vi sikrer et budsjett som bidrar til omfordeling, samtidig som vi fortsetter å kutte i utslipp.
Miljøpartiet de Grønne (MDG) får 4,0 prosent, som er omtrent samme nivå som august.
Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:
August: Verste Ap-måling på 20 år: – Nedturen fortsetter
Juni: Erna går på en smell: – Frp spiser Høyre-velgere
Mai: Krisemåling for regjeringen: Svakeste oppslutning på 14 år
April: Påskesmell for Vedum: – Tydelig tendens
Mars: MDG er halvert: - Dette er en krisemåling
Størst av de små
Gruppen «andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får til sammen 4,2 prosent (+0,7).
Klart størst er Industri- og næringspartiet (INP), som gjør et byks i målingen, med et resultat på 2,1 prosent.
Deretter kommer Demokratene med 0,8 prosent, Partiet de kristne og Pensjonistpartiet, begge med 0,4 prosent - og Helsepartiet og Folkets parti (FNB) med 0,2 prosent.
Høyre tar flest
Ser man på bakgrunnstallene til målingen, så er det ikke bare Fremskrittspartiet som stjeler velgere fra Senterpartiet. Det gjør nå alle partiene, med unntak av Miljøpartiet de Grønne (MDG).
Flest velgere går til Høyre (41.000), Andre partier (13.000) og Arbeiderpartiet (8000).
Tallene viser også at partiet som har flest usikre velgere, velgere som stemte på partiet og nå er usikre på valget, er Senterpartiet (35,8 prosent). Deretter kommer Venstre (30 prosent) og Arbeiderpartiet (26,4 prosent).
Av de som oppgir at de ikke stemte i stortingsvalget i fjor høst, svarer flest at de nå vil stemme Høyre (15 prosent), Frp (10 prosent), Arbeiderpartiet (6 prosent) og SV (6 prosent).