Fremskrittspartiet faller mest av alle partiene i Nettavisens desembermåling fra Sentio. Partiet går tilbake hele 3,2 prosentpoeng, til et resultat på 10,2 prosent.

– De er permanent i skyggen av Høyre, og det virker som om den misnøyen som er med regjeringen først og fremst kommer Høyre til gode, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nettavisen.

Tilbakegangen kommer etter flere jubelmålinger for partiet i høst. Så sent som i september var Frp tre ganger så store som Senterpartiet, med en oppslutning på 16,7 prosent.

– Frp har gradvis styrket sin posisjon, men det tyder på at de er litt på retur igjen, slår Marthinsen fast.

Her er resultatene for alle partiene:

– Langt fra godt nok

Frp-ledelsen selv er heller ikke fornøyd med oppslutningen.

– Dette er langt fra godt nok og viser at vi har en jobb å gjøre for å vise fram vår politikk for velgerne, sier nestleder Terje Søviknes, som kommenterer målingen for Listhaug.

Resultatet er også signifikant, det vil si over feilmarginen i målingen. Søviknes har likevel troen på Frps politikk:

– Jeg er sikrere enn noen gang på at Frps løsninger er de rette når vi ser regjeringens handlingslammelse når de skal håndtere krisene vi står i. Denne uka er det for første gang ekstreme strømpriser over hele landet. Jeg er sterkt bekymret for hvilke konsekvenser en kald vinter kan få for bedriftene og folk, sier han.

Se flere tall fra målingen lenger ned.

Aldri målt høyere

Samtidig går Høyre nok en gang fram, og kasserer inn tidenes beste Sentio-måling.

– Det er på ny en sjokkmåling. Vi har aldri siden oppstarten i oktober 1997 målt Høyre så stort, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio til Nettavisen.

Høyre får 32,8 prosent, som er fram 1,2 prosentpoeng fra november.

Les egen sak om Høyres reaksjon på jubelmåling.

– Misnøyen til regjeringen kommer først og fremst Høyre til gode, og mindre Frp til gode. Det kan være fordi velgerne tenker at styringspartiet på opposisjonssiden primært er Høyre, sier Marthinsen, og samtidig påpeker:

– Frp er et parti som ofte gjør de bedre i gode tider når folk har det godt. Nå søker folk mer økonomisk trygghet, og det kan kanskje være et element for velgerne når noen står mellom de to partiene, spekulerer valganalytikeren.

Ap går fram

Etter lang tid med tilbakegang, går nå Arbeiderpartiet fram, til 17,7 prosent (+1,0). Det er likevel langt under fjorårets valgresultat på 26,3 prosent.

– Er bunnen nådd for regjeringspartiene? Etter mange måneder med kontinuerlig fall, går både Ap og Sp fram, undres Sentios tallknuser.

Marthinsen påpeker at det fortsatt er historisk dårlige tall for Ap.

– 17 prosent er forferdelige tall for Arbeiderpartiet, selv om de har hatt 16 prosent, konstaterer han.

Les egen sak om Aps framgang her.

– Det er for dårlig

Også Senterpartiet går fram, til et resultat på 5,9 prosent (+1,4). Dette er imidlertid en halvering sammenlignet med stortingsvalgresultatet.

– Selv om målingen går rett vei så er det fortsatt et for dårlig resultat, sier Sps parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, Nettavisen.

Pollestad sier de fortsatt vil ha fokus på trygg styring, samt å sikre sosial og geografisk fordeling

– Det har vært viktig for oss å komme trygt gjennom budsjettforhandlingene med SV uten å øke skattene for næringslivet og i tillegg sikre flertall for reduserte drivstoffpriser. Vi er optimister før kommunevalget og har stort potensial for vekst gjennom en tøff valgkamp, mener han.

SV får 9,3 prosent (-0,7) i målingen, som er tatt opp etter enigheten om statsbudsjettet mellom regjeringspartiene og SV.

Se alle tallene fra målingen:

Rødt-byks

Det er Rødt som går mest fram av partiene, til 7,5 prosent (+2,8). Et resultat som også er signifikant.

– I krisetider trengs en sterkere velferdsstat, med et sterkere sikkerhetsnett for alle. Høyre og Frps svar er derimot kutt som rammer dem som har minst og mer til de med mest fra før. Det er ikke veien å gå, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Nettavisen.

– Heldigvis viser denne målingen en kraft som blir sterkere til venstre for regjeringa, og det skal vi bruke til å stanse høyrebølgen, legger han til.

Moxnes mener Rødt trengs som en enda sterkere kraft framover.

– Voksende matkøer viser at velferdsstaten svikter. Rødt vil ta tilbake kontrollen, slik at folk ikke er prisgitt hjelp fra frivillige, sier han.

Nærmer seg flertall

I målingen tar de rødgrønne partiene innpå de borgerlige partiene, og er nå bare fire mandater unna flertall med totalt 81 mandater (85 er flertall). En økning fra 73 i november. Mens de tidligere borgerlige regjeringspartiene til sammen får 88 mandater (-8).

Som Frp faller også KrF stort, til et rekorddårlig resultat på 2,8 prosent (-1,8). Venstre og MDG får omtrent det samme resultatet som i november, med henholdsvis 4,6 (+0,2) og 4,1 prosent (-0,6).

Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:

November: Ny brutal måling: Ap har aldri vært målt lavere
Oktober: Måling ble tatt opp da de feiret: Resultatet er knusende
September: Sjokkmåling: Fremskrittspartiet tre ganger så store som Senterpartiet
August: Verste Ap-måling på 20 år: – Nedturen fortsetter
Juni: Erna går på en smell: – Frp spiser Høyre-velgere

Størst av de små

Gruppen «andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får til sammen 5,1 prosent (-0,3).

Størst av de minste partiene er Industri- og næringspartiet (INP) med 1,7 prosent. Nest størst er Pensjonistpartiet med 1,5 prosent. Deretter kommer Demokratene med 1,0 prosent, Folkets parti (FNB) med 0,4 prosent, Helsepartiet med 0,2 prosent og Partiet de kristne med 0,2 prosent. Liberalistene og partiet Sentrum får begge 0,0 prosent.

Les mer om INP: Etter at han var hos Fredrik Solvang gikk pilene til himmels

Mest lojale velgere

Bakgrunnstallene viser at det er Høyre som har klart flest lojale velgere, med en lojalitet på 89 prosent. Det vil si antall velgere som sier de vil stemme på partiet igjen.

– Helt utrolig, sier Østgaard hos Sentios om det.

Rødt har også en høy lojalitet, på 77 prosent. Deretter kommer SV (74 prosent), Venstre (73 prosent), KrF (69 prosent), Frp (65 prosent), MDG (55 prosent), Arbeiderpartiet (48 prosent) og Senterpartiet (33 prosent).