Arbeiderpartiet faller til en ny bunnrekord i Nettavisens augustmåling fra Sentio. Regjeringspartiet får en oppslutning på 20,2 prosent, som er tilbake 2,0 prosentpoeng fra juni.
– Det er den svakeste målingen for Arbeiderpartiet på tjue år, sier administrerende direktør Arve Østgaard hos Sentio til Nettavisen.
Forrige gang partiet ble målt så lavt i Sentios målinger, var i november 2002, da Arbeiderpartiet fikk 20,1 prosent.
– Nedturen fortsetter for regjeringspartiene, konstaterer Østgaard.
Les også: Hadde tatt makten om dette var valg
Her er resultatene fra målingen. Se flere tall lenger ned.
I målingen er 1000 personer er spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 16. til 22. august, og feilmarginen ligger mellom 1,3 og 3,3 prosent.
– Handlingslammet
Stortingsmålingen er tatt opp under og like etter Arendalsuka som ble avholdt i forrige uke, der politikerne møttes til en rekke debatter.
Ukas høydepunkt var partilederdebatten med strømkrisen som tema, der Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre fikk best karakter av flere aviser, deriblant av Nettavisen. Men valganalytiker Svein Tore Marthinsen er likevel ikke overrasket over Aps krisemåling.
– Jeg registrerte at flere kåret Støre til vinneren av debatten, men jeg er ikke enig i det. Når det fokuseres på strøm i en hel debatt så er det en ulempe for de som sitter og styrer, sier Marhinsen til Nettavisen.
Marthinsen mener det er vanskelig å øke opslutningen for et regjeringsparti samtidig som strømprisen går oppover.
– Det etterlate inntrykket er at det er en regjering som er litt handlingslammet, som skal følge situasjonen nøye, men så opplever folk at det blir lite handling ut av det, sier han, og samtidig legger til:
– Agendaen har mye å si, og jeg tror det er vanskelig å få løftet seg noe særlig når prisene er som de er.
Les intervju med Støre: Presset før TV-debatten: - Dette går inn på meg
Ap: – Stor jobb
Arbeiderpartiets nestleder, Bjørnar Skjæran, legger heller ikke skjul på at at han er skuffet over resultatet, som er 6,1 prosentpoeng lavere enn fjorårets valgresultat.
– Det betyr at vi har en veldig stor jobb å gjøre framover, sier Skjæran til Nettavisen, og påpeker:
– Regjeringa jobber hver eneste dag for å få ned forskjellene mellom folk og for en mer rettferdig fordeling. Samtidig er det viktig at vi ikke bidrar til å øke inflasjonen og renta, slik at vanlige folks lommebok rammes hardere. Derfor må vi holde igjen på pengebruken og sikre trygg økonomisk styring framover.
I tre andre målinger i år har Arbeiderpartiet også havnet under 20 prosent.
Marthinsen vektlegger også at regjeringen er i en krevende situasjon, ved at de som en mindretallsregjering angripes fra både høyre- og venstresiden i politikken.
– Man kan si at de var litt uheldige siden det kom så mange kriser etter at de trådte inn i regjeringsposisjon. Samtidig får ofte en regjering en styringseffekt, og det har noe med hvordan de håndterer det også. Så her kan de ikke skylde på andre enn seg selv egentlig, sier han.
Les også: Skattekrangel i NRK-studioet: – Arven etter Erna er dårlig for vanlige folk
Vedum: – En krevende tid
Heller ikke Arbeiderpartiets regjeringspartner Senterpartiet har mye å juble over i målingen. Partiet får en oppslutning på 6,9 prosent, som er tilbake 0,1 prosentpoeng. Det er 6,6 prosentpoeng lavere enn valgresultatet i fjor høst.
– Det er den svakeste målingen siden juni 2016, da Senterpartiet fikk 5,9 prosent, opplyser Sentios tallknuser.
Selv understreker Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum at det er en krevende tid:
– Vi er i Europa og Norge inne i en krevende tid. Folk opplever at det er en tøffere hverdag som følge av krig i Europa og økende priser. Dette gjør nok at en del sier ifra, sier Vedum i en kommentar til Nettavisen.
Vedum sier det viktigste for regjeringen nå er å ta Norge trygt gjennom krisene.
– Dette er ikke tid for eksperimenter, men trygg styring som kan bidra til at vanlige folk får det bedre på andre siden. Jeg vil fortsette med jobben vi har startet på med å skape trygghet, få mer nasjonal styring og kontroll og sørge for at det er muligheter å bo i hele landet, sier han, og legger til:
– Så får målinger være målinger akkurat nå.
Gunnar Stavrum: Senterpartiet setter bussen i revers og gir full gass bakover
Høyre fosser fram
Målingens klare vinner er Høyre, med en oppslutning på 28,9 prosent, som er den beste Sentio-målingen for partiet siden januar 2018. Les egen sak om Høyres jubeltall og deres reaksjon her.
Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville dagens regjering med støtte fra SV ha mistet sitt flertall på Stortinget. De tre partiene får til sammen 67 mandater, mens det kreves 85 mandater for å få flertall.
De tidligere borgerlige regjeringskameratene, Høyre, Frp, Venstre og KrF, får derimot flertall, med til sammen 89 mandater.
Fremskrittspartiet går imidlertid noe tilbake fra juni, til 13,6 prosent (-1,2). Det gjør også Venstre, som havner under sperregrensen med et resultat på 3,8 prosent (-0,8).
– Det er veldig positivt at det er klart flertall for å skifte ut regjeringen, og på gjennomsnittet av målingene ligger Frp klart over valgresultatet, sier Listhaug til Nettavisen.
Les også: Solvik-Olsen med krass strøm-kritikk: – Ydmykelse for regjeringen
Se alle tallene fra målingen her:
Moxnes: – Må våkne
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen nå må våkne. Selv kasserer han inn et resultat på 5,8 prosent (+0,1).
– Denne målinga ville gitt Rødt en stortingsgruppe på 11 mandater. Det tror jeg er fordi mange holder fast på det ønsket om forandring som valget i fjor var et uttrykk for, med en historisk sterk venstreside, sier Moxnes til Nettavisen.
– Men det målinga virkelig viser, er at regjeringa må våkne. De er godt i gang med å skusle bort et historisk flertall på historisk kort tid. De må ta tilbake kontrollen over krafta og strømprisene, stanse velferdsprofitørene og kutte i politikerprivilegiene, påpeker han.
Les også: Tar oppgjør med Rødt: – Ville gitt oss høyere rente og dyrere strøm
KrF: – Dette er kjekt
På borgerlig siden kan også KrF juble over å havne over den magiske sperregrensen, med en oppslutning på 4,9 prosent (+1,4).
– Dette er kjekt. Det er klart disse tallene motiverer oss, sier KrF-leder Olaug Bollestad til Nettavisen.
Hun sier den viktigste saken for KrF er å hjelpe folk med de økte levekostnadene.
– Nå kniper det for mange familier. Rekord høye strømpriser, stigende boliglånsrente og betydelig høyere matpriser gjør at familienes økonomi nå blir trangere. KrF er opptatt av å sikre en mer forutsigbar økonomi for alle, og har derfor foreslått en makspris på strøm på 50 øre, sier Bollestad.
Les også: KrF forlater byrådet i Bergen
MDG faller under
Regjeringens støtteparti SV går noe tilbake fra juni, til 8,7 prosent (-0,8), mens også Miljøpartiet de Grønne (MDG) faller under sperregrensen igjen, med et resultat på 3,8 prosent (-0,5).
– Vi har ligget på dette nivået en stund nå, og er selvsagt ikke fornøyd med målinger rundt sperregrensen. For grønn politikk trengs mer enn noensinne, sier fungerende MDG-leder Arild Hermstad til Nettavisen.
– Vi har en regjering som ikke evner å møte dagens kriser med langsiktige ansvarlige tiltak. MDG vil kjempe for å vise at Norge har enorme muligheter til å skape et samfunn hvor alle får det bedre, og hvor vi viser solidaritet med resten av verden, legger han til.
Les også: Une Bastholm trekker seg som MDG-leder: – Ingen enkel beslutning
Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:
Juni: Erna går på en smell: – Frp spiser Høyre-velgere
Mai: Krisemåling for regjeringen: Svakeste oppslutning på 14 år
April: Påskesmell for Vedum: – Tydelig tendens
Mars: MDG er halvert: - Dette er en krisemåling
Februar: Vedum får ny, nitrist måling i fanget: Velgerne forsvinner i strømkaoset
Størst av de små
Gruppen «andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får til sammen 3,5 prosent (-0,4) i målingen.
Pensjonistpartiet (+0,1) og Industri- og næringspartiet (+0,5) er nå de største av de minste partiene, begge med en oppslutning på 1,0 prosent. Dermed passerer partiene Demokratene som var størst i juni, og som nå får et resultat på 0,8 prosent (-0,1).
Folkets parti (FNB) får 0,2 prosent, mens andre småpartier får 0,6 prosent. Resten av småpartiene får 0,0 prosent.
Stjeler flest velgere
Ser man på bakgrunnstallene til målingen, så stjeler Høyre nå flest velgere fra Arbeiderpartiet. Om lag 65.000 netto velgere går til Erna Solbergs parti, mens om lag 15.000 netto velgere går til Rødt - og 9000 velgere går til MDG.
Flere av partiene stjeler også velgere fra Senterpartiet, og flest går til Høyre (30.000), Arbeiderpartiet (20.000) og Frp (16.000).
Tallene viser også at partiet som har flest usikre velgere, velgere som stemte på partiet og nå er usikre på valget, er Senterpartiet (32,4 prosent). Deretter kommer Arbeiderpartiet (29,9 prosent) og MDG (17,4 prosent).
Av de som oppgir at de ikke stemte i stortingsvalget i fjor høst, svarer flest at de nå vil stemme Høyre (19 prosent), Arbeiderpartiet (13 prosent), SV (5 prosent) og KrF (4 prosent). I juni var det flest som ville stemme Arbeiderpartiet.