Arbeiderpartiet får sin beste nasjonale måling på fire måneder i Nettavisens februarmåling fra InFact. Det med en oppslutning på 21,2 prosent, som er fram 0,7 prosentpoeng.
Ikke siden 11. oktober, har noen nasjonal måling gitt partiet en så høy oppslutning. Det var en måling fra Dagsavisen og FriFagbevegelse, der regjeringspartiet fikk 22,6 prosent.
– Det er gledelig at tallene viser en liten oppgang, selv om oppslutningen fortsatt er lavere enn det vi ønsker, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Nettavisen.
Men resultatet for Ap er langt under valgresultatet for halvannet år siden, da partiet fikk 26,3 prosent av stemmene.
– Jeg er fortsatt optimistisk i starten av et nytt år, og har tro på at vi vil stige på målingene fordi regjeringen tar Norge trygt gjennom krisene, sier Ap-lederen optimistisk.
Resultatene for alle partiene:
Målingen er tatt opp mandag 6. februar, der 1032 personer er spurt hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Feilmarginene ligger fra +/- 1,0 til 2,8 prosent.
– Det er forferdelig
Tidligere tirsdag gikk imidlertid Arbeiderpartiet på en smell i Kantars måling for TV 2, der de fikk bare 16,9 prosent.
– Det er litt vanskelig å bedømme det når det er så sprik på målingene, men jeg vil tro at i den situasjonen som Arbeiderpartiet befinner seg i nå så vil de jo se på enhver måling over 20 prosent som en seier, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nettavisen.
Marthinsen mener Støres reaksjon sier mye om krisen Arbeiderpartiet står i.
– Det sier vel egentlig alt om situasjonen de befinner seg i, at han jubler over 21 prosent. For historisk så er det forferdelig for Arbeiderpartiet, men med bakteppet fra i fjor høst så er alt over 20 prosent små lyspunkter for partiet, sier han.
For selv om de nå går fram, så har Arbeiderpartiet mistet 150.000 velgere siden stortingsvalget.
– Det kan hende at de på et tidspunkt her nådde en bunn, og at de som har vært misfornøyd har forsvunnet og du sitter igjen med ganske mange velgere som stort sett er lojale til Arbeiderpartiet, sier Marthinsen.

Sjokkmåling for Raymond Johansen: Flertallet ryker
Sp: – Ikke fornøyd
Verre går det derimot for Støres regjeringspartner, Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Senterpartiet får rekordlave 5,6 prosent, noe som er en tilbakegang på 0,5 prosentpoeng fra januar.
Bakgrunnstallene viser at partiet har mistet 230.000 velgere siden stortingsvalget, da 13,5 prosent stemte på partiet.
– Situasjonen er verre for Senterpartiet fordi de faktisk har halvert seg, men framgangen til partiet før valget var jo spektakulær og de hadde nok mange velgere til låns på et vis. Historisk er de nå på et mer normalt nivå, på rundt seks prosent, sier valganalytikeren.
Senterpartiets parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, er heller ikke fornøyd.
– Vi er ikke fornøyd med det nivået. Vi jobber med å skape aktivitet i hele landet og å styrke beredskapen og den nasjonale kontrollen, sier Pollestad til Nettavisen.
– Særlig over strømprisene må vi ta mer nasjonal kontroll for å redusere strømkostnadene for folk og næringsliv, påpeker han.
Men Senterpartiet gjør det vanligvis bedre i kommunevalg enn i et stortingsvalg, så det gir partiet håp til tross for alle krisemålingene.
– Vi ser bedre tall på målingene for kommunevalget og er optimister på vegne av utviklingen fremover, sier Pollestad.

Skrell for Senterpartiet: Så mange har forlatt partiet
– Vår første etappe
Størst grunn til å juble har likevel Høyre-leder Erna Solberg. Høyre får 30,8 prosent, og går mest fram av alle partiene fra januar. Framgangen er på 1,8 prosentpoeng.
– Det er et veldig godt resultat for Høyre. Jeg er glad for at vi fortsetter å ligge høyt og ligger stabilt på meningsmålingene for øyeblikket. Samtidig som jeg vet at vi må kjempe for velgerne hver eneste dag, sier Solberg til Nettavisen.
Hun sier målet er å innta makten i enda flere kommuner etter høstens valg.
– Det blir vår første etappe til å gjeninnta innflytelsen over politikken i Norge. Grunnen til vi skal gjøre det er at skolene er styrt av kommuner, og skal vi ha bedre skoleresultater så må vi ha skolepolitikere som faktisk satser på skole, sier hun, som også lover en større satsing på eldreomsorgen i kommunene der de vinner valget.

Vil forby bensin- og dieselbiler: – Provoserende
– Løpet ikke kjørt
Det er fortsatt borgerlig flertall i målingen, selv om de rødgrønne partiene spiser seg inn på flertallet. De rødgrønne regjeringspartiene sammen med SV, MDG og Rødt får til sammen 83 mandater, og er dermed kun to mandater unna flertall.
– Det viser at til tross for det dramatiske regjeringsfallet, så er det ikke kjørt med tanke på å forsvare et blokkflertall for de rødgrønne. Den rødgrønne seieren var så stor, at de har egentlig mye å gå på, sier Marthinsen.
De borgerlige partiene får til sammen 86 mandater.
Mandatfordelingen i målingen:
– Det aller viktigste for meg er trygg økonomisk styring. Jeg har tro på at politikken vår vil virke på det som treffer hverdagen til folk. Vi jobber for lave og stabile strømpriser, og at renteoppgangen og prisstigningen på andre varer skal stoppe, utdyper Støre, og legger til:
– Så må vi som styrer tåle at folk gir tydelige tilbakemeldinger og har høye forventninger. Det skulle bare mangle.

Senterparti-topp ut mot Støres nye strømgrep: – Strømprisen blir enda høyere
Under sperregrensen
Noe av grunnen til fallet i antall mandater for de borgerlige, er at både Venstre og KrF havner under den avgjørende sperregrensen på fire prosent, med en oppslutning på henholdsvis 3,1 og 3,3 prosent.
Særlig Venstre mister mange velgere, og ville mistet seks av sine stortingsrepresentanter om dette var valgresultatet.
– Venstre har klart seg ganske brukbart og har ligget over sperregrensen etter stortingsvalget, så det kan være et tilfeldig utslag og man vil se en justering neste måned. Men i forhold til blokkene vil det ha en betydning, sier valganalyrtikeren.
Venstre-nestleder Abid Raja peker også på oppslutningen de foregående månedene.
– Venstre har ligget godt over sperregrensa på snittet av målingene i snart 19 måneder på rad. Så svinger målinger opp og ned, men fakta er at Venstre har vært i en stabilt god posisjon lenge, sier Raja, og sparker mot dagens regjering:
– Venstre mener at denne regjeringen ikke leverer gode løsninger på folks hverdagsproblemer, som strømkrisen, høye matvarepriser og dyrtid. Våre folk lokalt og nasjonalt skal fortsette å jobbe for å gi folk over hele landet best mulige liv i hverdagen.

Sjokkmåling: Venstre vil vrake Frp til fordel for MDG
Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:
Januar: Måling tenner håp: Årsbeste for Støre
Desember: Skrell for Listhaug: – Er permanent i skyggen
November: Ny brutal måling: Ap har aldri vært målt lavere
Oktober: Måling ble tatt opp da de feiret: Resultatet er knusende
September: Sjokkmåling: Fremskrittspartiet tre ganger så store som Senterpartiet
– SV ligger godt over
SV derimot fortsetter sin framgang fra januar, og får 8,2 prosent (+0,5) i målingen.
– Det er veldig hyggelig å se at velgerne er opptatt av sakene SV kjemper for, med Nettavisens måling har SV er snitt på 8,9 så langt i februar, som er godt over valgresultatet, sier SV-leder Audun Lysbakken til Nettavisen.
– For SV er det avgjørende å gjøre en forskjell for de som blir rammet hardest i denne dyrtiden, og derfor jobber vi med å få endret systemet både for fastsettingen av matpriser og strømpriser, legger han til.
Han sier han også ser fram til at det nå kommer på plass en pakke til Ukraina og bistand til landene i sør som er rammet av krigen, slik SV fikk inn i budsjettavtalen med regjeringspartiene.
I målingen får Fremskrittspartiet 12,3 prosent (-0,7), mens også Miljøpartiet de Grønne (MDG) havner under sperregrensen med 3,5 prosent (+0,2) – og Rødt får 6,9 prosent (+0,1).
Småparti på 2-tallet
Småpartiene som ikke er representert på Stortinget, gruppen «andre partier», får til sammen 5,1 prosent (-0,2). Størst av de minste partiene er fortsatt Industri- og næringspartiet (INP) med 2,1 prosent. Nest størst er Demokratene, med 0,7 prosent.
Nylig ble det kjent at INP slår seg sammen med Helsepartiet.
Resultatene for småpartiene:
Stjeler fra alle
Bakgrunnstallene viser at Høyre stjeler flest netto velgere fra Arbeiderpartiet, totalt 82.000 velgere sammenlignet med stortingsvalgresultatet.
– Det nærmer seg et valg, og Arbeiderpartiet har mye makt rundt omkring. Det blir et spørsmål om hvor mye de kan begrense valgnederlaget, og om de kan holde brukbart imot det som er en forventet nedgang, sier Marthinsen om det.
Høyres stjeler også mange velgere fra Senterpartiet, totalt 53.000 - samt 28.000 velgere fra Venstre. Mens Senterpartiet mister velgere til omtrent alle de andre partiene. Foruten Høyre er det Andre partier (22.000), Rødt (18.000) og Frp (16.000) som tar flest velgere.