Sosialistisk Venstreparti har programfestet at de, når det gjelder Nato, vil «gå imot videre østutviding mot grensa til Russland».

Dersom Finland og/eller Sverige søker Nato-medlemskap, kan dagens Nato-medlemmer legge ned veto mot deres inntreden. SV bekrefter nå til Nettavisen at dersom de norske nabolandene søker seg til forsvarsalliansen vil ikke partiet følge opp eget programvedtak om å gå imot en østutvidelse.

SVs utenrikspolitiske talsperson, Ingrid Fiskaa, sier følgende til Nettavisen:

– Det pågår nå en debatt i Sverige og Finland om de skal søke om medlemskap i Nato, og vi ønsker ikke å forskuttere resultatet. SVs samarbeidsparti i de to landene er imot medlemskap fordi det er deres vurdering at det best ivaretar sikkerheten til Finland og Sverige. Når de to landene har tatt sin avgjørelse vil SV respektere denne, uansett utfall.

I partiets program, vedtatt i 2021, står det blant annet at å hindre østutvidelse av Nato er en del av å «påvirke Nato i rett retning» og at «Natos opprustning, østutvidelse og krigføring mot andre land har ført til økt uro i verden».

Fiskaa i SV påpeker at den konkrete interessen fra Finland og Sverige er en problemstilling som ikke var aktuell da programmet ble vedtatt.

– På det tidspunktet programmet ble formulert var det ikke en aktuell problemstilling at Sverige eller Finland skulle ønske å gå med i Nato. Nå pågår denne debatten, og da støtter vi som sagt motstanden i våre søsterparti om at Nato-medlemskap er den riktige veien å gå, men om landene ender med å søke om medlemskap i Nato, vil ikke vi stemme imot det. Det er i tråd med tidligere praksis fra 2004, 2008, 2016 og 2019, sier hun.

Finland kan bli det femte Nato-landet som grenser til Russland, etter Estland, Latvia og Norge i Europa og USA ved Beringstredet mellom Alaska og Russland. I tillegg grenser Litauen og Polen til den russiske oblasten Kaliningrad.

Les også: Støre krystallklar om Nato-spørsmålet: - Tror det går raskt

Statsminister Jonas Gahr Støre har allerede bekreftet at han støtter både finsk og svensk medlemskap. Ifølge NTB har Nato alt sjekket med de 30 medlemslandene, og det forventes at ingen legger ned veto.

Nærmer seg med stormskritt

Ifølge finske aviser har viljen til å fortsette som et nøytralt land falt som dominobrikker de siste ukene. Flere partier har snudd i favør Nato-medlemskap og ifølge avisen Iltalehti er neste steg at president Sauli Niinistö kunngjør sin støtte til Nato-medlemskap torsdag 12. mai. Deretter er det ventet at en Nato-søknad får flertall i parlamentet, skriver statskanalen Yle.

Les mer: Slik kan en historisk Nato-utvidelse gjennomføres på rekordtid

Et finsk Nato-ja vil sette press på Sverige. De svenske sosialdemokratene, med statsminister Magdalena Andersson i spissen, skal offentliggjøre sin beslutning den 15. mai. Etter at begge landene har vedtatt å søke medlemskap, kan søknadene være sendt innen 1-2 uker, skriver NTB.

– SVs forsvarsdrøm er stein død

Jonas Stein, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, tror SVs uttalelse om Finland og Sverige er et direkte resultat av den store, folkelige støtten til Nato i Norge.

– SV har nok fått med seg målingen som viste at 96 prosent av nordmenn er for Nato-medlemskap. Samtidig er det en gryende debatt internt blant SVs velgere medlemmer om Nato-standpunktet, sier han om SVs Nato-forsiktighet.

– Foreløpig har partiledelsen lagt litt lokk på debatten om sine Nato-standpunkt og dette er nok enda et eksempel på det. Altså at man prøver å ikke snakke så høyt om SVs Nato-politikk.

Les også: Russland markerte seiersdagen: Viste militære muskler

– Hva ville vært et naturlig standpunkt for SV å ta rundt denne østutvidelsen av Nato, rent prinsipielt?

– Tar man SVs program bokstavelig så er dette å regne som en østutvidelse rett ved Norges grense. Så var man mot østutvidelse i prinsipp burde man vært mot denne østutvidelsen, sier Stein.

– SV er grunnlagt på Nato-motstand, men nå mener en del medlemmer og tillitsvalgte at verdenssituasjonen er endret. Både etter 24. februar, men også siden 60-tallet da SF (SVs forgjenger, red.anm.) ble etablert.

Les også: Våpenstøtten som kan vippe krigen Ukrainas vei: – Helt avgjørende

Stein mener at et finsk og svensk Nato-medlemskap vil være den siste spikeren i kista for SVs mål om en nordisk forsvarsallianse uavhengig av Nato.

– Dette vil gjøre at SVs drøm om et nordisk forsvarsalternativ legges stein dødt. Det har vært dødt hele veien, men nå er det helt utenkelig.

– Da må prinsippene for hele deres forsvars- og sikkerhetspolitikk vurderes på nytt. I en slik situasjon vil et styrket nordisk samarbeid være en del av Nato.