Sjelden har ett tema vært så altoverskyggende i den daglige politiske debatten. Derfor var nesten hele partilederdebatten i kveld satt av til dette temaet.

Mange kan være uenige i akkurat det, men uansett var det Jonas Gahr Støre (Ap) som gikk av med seieren, med en klar 5-er i karakterboka.

Andreplassen ble delt mellom Erna Solberg, Sylvi Listhaug og Bjørnar Moxnes, med hver sin firer.

Dårligst var etter Nettavisen mening debutantene Kristi Bergstø (SV) og Olaug Bollestad (KrF), begge med karakteren 2. Begge ble med sin manglende erfaring for svake til å nå opp i en slik knallhard konkurranse.

Vurderingen er gjort i fellesskap av Nettavisens politiske avdeling: Henrik Heldahl, Heidi Schei Lilleås, Jørgen Berge, Espen Teigen, Gunnar Stavrum og Erik Stephansen.

Også i år forsøker vi å vurdere politikerne slik de framstår for mulige egne velgere, og hvordan de når gjennom i debatten. Rangeringen sier altså ikke noe om hvem vi er mest enige med.

Hvem mener du vant debatten? Stem nederst i saken!

Erna Solberg (H): 4

Erna Solberg (H) har hittil sett ut til å profitere på de høye strømprisene, og ligger på nesten 29 prosent på gjennomsnittet av de siste målingene (pollsofpolls) i august. Argumenterer rolig og behersket, men kan kanskje ha vært for trygg. Påpeker at makspris kan virke mot sin hensikt, men virker forbausende lite engasjert, noen ganger nærmest litt daff. Klarer så vidt en svak firer.

Jonas Gahr Støre (Ap): 5I motsetning til Erna Solberg, seiler Jonas Gahr Støre i tydelig motvind for tida. Han er nede i nesten 20 prosent på målingene, og trengte å komme på offensiven i partilederdebatten. Det gjorde han, og argumenterer kraftfullt for at makspris er feil medisin. Beste replikk: Det er ikke strømprisene som herjer med Europa, det er Putin som herjer med Europa. Aktiv, engasjert, flyter på en naturlig autoritet som statsminister. Kveldens vinner.


Sylvi Listhaug (Frp): 4Sylvi Listhaug og Frp har ligget jevnt rundt 14 prosent på målingene gjennom sommeren, og gikk rolig og smilende ut fra start. Vil ha maxpris på 50 øre, og peker på at staten har tjent 70 milliarder, og får det til å høres raust ut å gi tilbake 11 milliarder. Blir likevel noe overflatisk i argumentasjonen, og når ikke helt til topps. Antakelig litt for folkelig, men klarer å argumentere godt for Frps syn.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): 3

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet nærmer seg 6-tallet på målingene, og har definitivt sett bedre dager. Prøver seg på at vi ikke må bygge flere kabler nå, selv om det var ikke spørsmålet. Har lagt fra seg den ofte umotiverte latteren, og framsto med det alvoret situasjonen krever. Var også flinkere å svare på spørsmål enn vanlig, men rekker bare til en treer.

Kirsti Bergstø (SV): 2

SV har ligget jevnt på omlag 9 prosent gjennom sommeren, og i Audun Lystbakkens pappaperm var det Kirsti Bergstø som måtte forsøke å forklare SVs helt egen modell. Fikk problemer med å forklare sin egen modell, og klarte aldri å komme gjennom i debatten.

Guri Melby (V): 3

Venstre ligger farlig nær sperregrensen, og klarte såvidt å kapre 4,5 prosent oppslutning på de siste målingene. Også Venstre-leder Guri Melby argumenterte for kraftkablene., minnet på at vi står i en en ekstrem situasjon. Slapp lite til, og var ikke flink til å gripe ordet. Rolig, men på grensen til slapp.

Olaug Bollestad (KrF): 2

KrF sliter alvorlig for tida, og har ligget godt under sperregrensa med sine vel 3 prosent på målingene gjennom sommeren. Det kan man skjønne etter å ha sett Olaug Bollestad i kveld. Mangler autoritet, virker ikke tillitsvekkende. Forsøker stadig å bruke personlige eksempler, og peker flere ganger på et tomt magasin i Sirdal, men men svarer ikke på spørsmål, og klarer ikke overbevise noen med anekdotiske historier.

Une Bastholm (MDG): 3

Også MDG ligger under sperregrensen på målingene, men det lot ikke avgående partileder Une Bastholm prege særlig av. Minnet om at Norge er en del av verden, og av Europa. Flink, rolig. Bastholm har tydelig greie på det hun snakker om, presenterer MDGs modell forståelig, men klarer ikke å nå høyere enn en sterk treer.

Bjørnar Moxnes (Rødt): 4

Rødt ser stadig 6-tallet på målingene, og har vært dobbelt så store som både MDG og KrF på enkelte av dem. Derfor kan Bjørnar Moxnes strutte av selvtillit, men går rolig ut. Har foreslått 35 øre makspris, og minner tidlig om at i Gerhardsens Norge så fungerte statsstyring ganske bra. Argumenterer mer ideologisk enn økonomisk og faktisk. Framstår likevel med naturlig autoritet og har en konsekvent løsning som nok frister mange.

Fredrik Solvang (programleder) 3

Ikke en Fredrik Solvang i toppform. Rotete, må flere ganger ha hjelp av prompten (jukselappen i kameraet). Direkte svakt å ikke forstå Une Bastholms argumentasjon om fast støtte, egentlig ganske logisk, men klarer ikke å rydde opp.