Gå til sidens hovedinnhold

Lysbakkens reaksjon på regjeringsplattformen: - Hundretusener av rødgrønne velgere vil bli skuffet

SV-leder Audun Lysbakken mener den påtroppende regjeringen må gjøre endringer i plattformen, dersom de ønsker full støtte fra SV.

Onsdag la den påtroppende regjeringen frem planen for hvordan de skal styre landet de neste årene.

Da SV-leder Audun Lysbakken møtte pressen i Stortinget like etter fremleggelsen, kom han med et tydelig budskap til Støre og Vedum.

- SV er ikke et støtteparti til denne regjeringen, vi er et opposisjonsparti uten bindinger.

Likevel var Lysbakken tydelig på at dersom Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker å samarbeide om nøkkelpolitikken til partiet, vil de også være gode samarbeidspartnere tilbake.

- SV vil møte regjeringen konstruktivt hvis den søker samarbeid med oss. Men et samarbeid vil også bety at regjeringen må endre kurs i saker som er viktige for SV, understreker Lysbakken.

Han legger også til at flere sentrale punkter fra plattformen vil få full støtte fra SV.

Manglende klimapolitikk

Det SV-lederen imidlertid er mest skuffet over, er den påtroppende regjeringens satsning på klima og miljø.

- Om regjeringen ikke leverer kraftfull forandring på disse to vil hundretusener av rødgrønne velgere bli skuffet, sier Lysbakken til pressen.

Han understreker at klimakrisen ikke løses med god retorikk og fine ønsker.

- Med denne plattformen når ikke Norge klimamålene. Det mangler nye konkrete tiltak for utslippskutt, og Ap har forlatt sitt standpunkt om å avvise kvotekjøp i utlandet som virkemiddel. SV vil gjennomføre et rettferdig grønt skifte, hvor økt CO2-avgift går direkte tilbake til folk gjennom en grønn folkebonus.

Han mener det er alvorlig at plattformen ikke leverer noen endringer i oljepolitikken.

- Hvis vi skal utvikle grønn industri og sikre arbeidsplassene for framtiden kan ikke Norge fortsette oljeavhengigheten. SV etterlyser en kraftigere satsing på grønn industri.

Viderefører Høyre-politikk

Lysbakken er heller ikke særlig fornøyd med skattepolitikken den påtroppende regjeringen nå har lagt fram.

Han anklager den nye regjeringen for å videreføre store deler av Høyres skattekutt.

- Uten vilje til langt kraftigere skatteøkninger for de rike og mer å leve av for folk med lite vil forskjellene ikke gå ned.

- Vi er bekymret over at plattformen ikke legger opp til å reversere mer av Høyre-regjeringens brutale usosiale kutt mot fattige og syke, og at det ikke varsles omfordeling av fiskekvotene.

For mye grått og for lite rødt og grønt

SV-lederen hadde dermed blandede følelser etter å ha lest den nye plattformen.

- I denne plattformen er det for mye grått og for lite rødt og grønt, men SV kommer til å bidra med mer kraftfull politikk for rettferdig fordeling og miljø hvis regjeringen kommer til oss for å forhandle.

- Velgernes to viktigste saker ved dette valget var forskjells-Norge og miljø. Denne plattformen er altfor svak både når det gjelder ulikhet i makt og rikdom og klima og natur.