Se video fra Politisk kvarter:

Lørdag trakk Odd Roger Enoksen (Sp) seg som forsvarsminister, etter at det ble kjent at han hadde hatt et seksualisert forhold til 18 år gammel kvinne sist han var i toppolitikken på 2000-tallet.

Det kom fram etter at tidligere Senterparti-politiker Hilde Lengali, varslet om to hendelser i 2000 og 2001.

Mandag morgen gikk Lengali hardt ut mot Senterpartiet i Politisk kvarter på NRK, fordi hun ikke føler seg tatt på alvor.

– Da det ble aktuelt at Enoksen skulle bli minister, så hadde det vært lurt å varsle meg om at det var et navn som kom på bordet, og gi meg i hvert fall et vink om det så jeg hadde hatt anledning til å komme med et formelt varsel, sa Lengali.

Elin Ørjasæter: Enoksen oppførte seg som det har var: En erkjefjols


– Burde varslet meg

Lengali har beskrevet hvordan Enoksen skal ha dyttet henne ned på en seng i et hotellrom i Bodø. Året etter skal han ha gått inn i damegarderoben på et hotell i Stjørdal. Der var Lengali naken, og Enoksen kommenterte utseende hennes.

- Jeg fortalte jo nestleder i Senterpartiet, Anne Beate Tvinnereim, hva som hadde skjedd med meg da Senterpartiet sa at de ikke hadde fått noen varsler. Vi hadde en fin samtale der jeg følte at jeg ble hørt og tatt på alvor, sa hun om samtalen hun hadde i 2017.

Les også: Verken Støre eller Vedum fikk beskjed om varsel før Enoksen ble statsråd

I forrige uke leverte hun inn et formelt varsel mot Enoksen.

– Det er jo en av grunnene til at veldig mange ikke varsler, at vi er redd for å ikke bli trodd - eller enda verre at vi ikke blir tatt på alvor og det ikke får noen konsekvenser for den som har gjort noe galt, påpekte Lengali, og la til:

– Jeg må si jeg følte på en veldig avmaktsfølelse, da jeg så at Enoksen ble statsråd. Jeg følte meg jo sviktet og ikke hørt, at min fortelling ikke betydde noe.

Tvinnereim og Senterpartiets generalsekretær Knut M. Olsen, ønsket ikke å stille i NRK-debatten mandag.

– At Enoksen ikke ble fortalt at jeg hadde varslet, tenker jeg også var et svik fra Senterpartiets side, sa Lengali.

– Må stille flere spørsmål

Det var Kristina Kallset, stabssjef ved Statsministerens kontor, som gjennomførte bakgrunnssjekken av Enoksen før han ble utnevnt til forsvarsminister i oktober i fjor.

– Jeg gjennomfører en lengre samtale med dem, rundt en rekke temaer. Det er en samtale som er tillitsbasert, vi er avhengig av at de det gjelder legger alt på bordet og er åpne slik at vi har snakket gjennom alle ulike sider, fortalte Kallset i Politisk kvarter.

Hun påpekte at hun ikke kunne gå inn i enkeltsaker, men var ikke i tvil om hva hun hadde gjort med informasjonen.

– Hadde jeg fått vite den type informasjon ville jeg gått til statsministeren med det, sa Kallset.

Stabssjefen innrømmet samtidig at bakgrunnssjekken har sviktet.

– Jeg tror ingen som har fulgt med de siste månedene ser at alt har fungert perfekt her. Så det har vi sagt at vi må se på om det er ting vi kan gjøre på en annen måte. Jeg tenker at det kan være nødvendig å stille enda mer detaljerte spørsmål, sa hun.

Les også: Vedum: – Helt nødvendig og riktig

Enoksen har beklaget

Enoksen har uttalt at han ikke husker den første episoden Lengali forteller om fra hotellrommet, men at han husker den andre. Han mener imidlertid at han kun kikket inn i garderoben, og at han ikke gikk inn.

– Jeg beklager innstendig at denne episoden skjedde, og jeg synes det er synd at Hilde har gått og båret på dette i så mange år, sa han til NRK forrige helg.

I helga sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Enoksen ikke hadde blitt statsråd om forholdet til den 18 år gamle kvinnen hadde vært kjent, og at han mener det var riktig at Enoksen går av.

Nettavisen har bedt om en kommentar til saken fra Senterpartiet, men partiets pressevakt opplyser at verken nestleder Anne Beate Tvinnereim eller generalsekretær Knut M. Olsen ønsker å kommentere saken, med henvisning til at de aldri kommenterer varslingssaker.