Myndighetene har vært mye i søkelyset i det siste, i forbindelse med årets fotball-VM. For eksempel haglet det med kritikk da emiren av landet håndhilste kun på de mannlige fotballdommerne, mens de kvinnelige måtte ta til takke med å oversees.

Internett tok fyr da emiren Tamim bin Hamad Al Thani hengte en tradisjonell qatarsk kappe over Messi da han skulle motta pokalen. For mange symboliserte dette hvordan sporten er blitt kjøpt og betalt av det styrtrike arabiske landet.

Men for dem som tenkte fotball-VM betyr at Qatar-diskusjonen er over, tar nok feil. For de har nylig halet i land en avtale om å levere enorme mengder gass til Tyskland og Europa. Samtidig har regjeringen og SV her hjemme nylig takket nei til å bygge ut nye olje- og gassfelt de kommende årene.

Les mer: Spetalen reagerer på skatteforslag: – Laget for å plage folk

Mer gass fra Qatar, mindre fra Norge

For kort tid siden signerte Tyskland og Qatar en storslått energiavtale hvor sjeikene får i oppgave å sende store mengder flytende naturgass (LNG) minst frem til 2040.

– Vi vil bidra til energisikkerheten i Tyskland og Europa, sa energiminister i Qatar, Saad Sherida al-Kaabi ifølge NTB.

I mellomtiden er norske gassleveranser frem til 2035 forventet å strupes med 61 prosent, ifølge analyseselskapet Rystad Energy, et av verdens mest anerkjente på olje- og gassfeltet. På tross av det, har regjeringen i samarbeid med SV, avlyst 26. konsesjonsrunde, som ville åpnet for store nye olje- og gassfelt i den norske delen av Barentshavet.

Les også: Strømprisene roer seg ned

På Stortinget møter vi en tydelig irritert Høyre-politiker i juleinnspurten. Bård Ludvig Thorheim (H) er stortingsrepresentant fra Nordland, og sitter i Energi- og miljøkomiteen. Det som irriterer han midt i innspurten til julen, er regjeringens ferske nei til nye oljefelt i Barentshavet.

Norge har allerede en rekke godt utbygde olje- og gassfelt i Nordsjøen og opp mot Barentshavet. Men ifølge Rystad Energy vil norske gassleveranser strupes frem mot 2035. Hele 61 prosent av det Norge produserer i dag, vil være borte allerede om 13 år.

Les også: Frp slakter rapport: – Går i helt feil retning

Norsk gass faller kraftig

– Det skjer hvis vi ikke leter etter nye områder. Men regjeringen vil heller gi jobben med å levere gass til Qatar, sier Thorheim til Nettavisen.

Den tidligere forsvarsmannen og nordlendingen er spesielt opptatt av at nordområdene blir brukt, og det frustrerer ham at regjeringen synes det er uproblematisk at Europa blir mer avhengig av enda flere ustabile regimer.

Sårbarheten har vist seg spesielt tydelig når Russland har stengt kranene etter krigen i Ukraina.

Les mer: Tobarnspappa Christian (31) har fått julen reddet av vilt fremmede

– På tross av at norske gassleveranser vil falle kraftig frem mot 2035, har EU en stor avtale om å kjøpe gass fra Qatar frem mot 2040. Det er tydeligvis helt uproblematisk, mens Norge ikke kan åpne nye felt i et område hvor vi vet det er store felt.

Vi bør lære av energiavhengigheten fra Russland som gjør at vi fremdeles befinner oss i en energikrise, mener Thorheim:

– Det er naivt å tro at Qatar er en mer pålitelig gassleverandør enn Norge. Vi snakker om et land som holdt på å bli invadert av Saudi-Arabia og Emiratene bare for noen år siden. De har tette bånd til presteregimet i Iran, sier han.

Les mer: Espen (45) går i strupen på inkassogigantenes superprofitt: – Nå skal vi ta innersvingen på dem

Nei til fotball-VM, ja til gass

Hele veien under fotball-VM har det vært en opphetet diskusjon om det er greit at sjeikene i Qatar har organisert det store arrangementet. Det har vært diskusjoner om alt fra kvinners rettigheter, homofiles rettigheter til ølservering. Senest ved finalen håndhilste emiren av Qatar på alle mannlige fotballdommere, men ingen av de kvinnelige.

– Vi kan knapt tolerere å se fotball-VM fra Qatar eller at de fengsler homofile. Men å godta at de seiler opp som en viktig gassleverandør til Europa fremfor Norge, er tydeligvis helt greit for denne regjeringen, sier han.

Les også: Strømregningen kan velte 260 gammelt norsk industri-ikon: – Hjerterått

Thorheim er ikke alene om å være irritert over regjeringens veivalg og avtale med SV, som har presset hardt for å stoppe utbygging av nye oljefelt i Barentshavet. Også energipolitisk talsmann i Frp, Marius Nilsen, er tydelig i sin tale:

– De ofrer norske arbeidsplasser, og sluser pengene ned til oljesjeikene, sier han til Nettavisen.


Han mener politikken ikke bare går utover norsk økonomi, i en tid hvor det er sårt trengt med nye arbeidsplasser og mer verdiskapning - han mener den også er klimafiendtlig.

– Denne politikken som reduserer Norges olje- og gassproduksjon er ikke bare uklok, den er også miljø- og klimafiendtlig. Politikken gir motsatt effekt av det disse partiene ønsker, for klimautslippene vil gå opp. Rett og slett fordi norsk oljeproduksjon er blant verdens reneste, og vår produksjon vil erstattes av land med vesentlig skitnere og mer utrygg produksjon, sier Nilsen til Nettavisen.

Les mer: – Rammer de med dårlig råd og åpner slusene for svenskehandel

– De gir blanke

SVs miljø- og klimapolitiske talsmann Lars Haltbrekken slår tilbake mot kritikken, og mener at Høyre og Frp nok en gang finner unnskyldninger for å fortsette med full turbo i olje- og gasspolitikken.

– Jeg skjønner at Høyre helst vil gi blanke i klimamålene og lukke øynene for klimakrisen vi står plantet i. Men for oss andre er det viktig å få kuttet utslippene og sørget for at vi har penger og arbeidskraft til satsingen på nullutslippsløsningene. Norge er i dag verdens sjuende største eksporter av karbondioksid. Det kan vi ikke fortsette med, sier Haltbrekken til Nettavisen.

Les også: Tesla-kjøpere raser mot DNB

Det har vært en skarp klimadebatt de senere årene, og flere partier har gått inn for å kutte ned på nye olje- og gassfelt. Det er dette som er mest avgjørende for å kutte ned på norsk oljeproduksjon, ettersom den er forventet å gå ned på sikt, dersom nye felt ikke åpnes.

Haltbrekken avviser på det sterkeste Høyre og Frps argumentasjon med å sammenligne med andre land. Han mener Norge må kutte ned på egen hånd, helt uavhengig av hva andre gjør.

– Klimaendringene er her, de har kommet for å bli, og de blir bare verre hvis ikke forandrer måten vi takler den på. Med andre ord er vi helt nødt til å gå over til grønne næringer hvis vi skal takle klimaendringene. Olje vil aldri bli grønt, uansett hva Høyre og Frp sier, slår Haltbrekken fast.