Se videointervju: Vil fjerne alkoholforbud på 17. mai:


OSLO SENTRUM (Nettavisen): Har du lyst på et glass champagne til 17. mai-frokosten på en restaurant i Oslo, kan du bare glemme det. Det er nemlig forbudt å servere alkohol før klokken 12 på hellig- og høytidsdager i hovedstaden.

Oslo har strengere regler enn både Bergen og Kristiansand, der det er lov å nyte et glass bobler fra tidlig på morgenen.

– Det er helt unødvendig at Oslo er strengere enn andre byer, mener bystyrerepresentant Lars Petter Solås (Frp) i Oslo.

Nettavisen møter ham på Stortorvets Gjæstgiveri i Oslo sentrum like før den store høytidsdagen.

– Det er et paradoks at det på hverdager ikke er noe problem å gå på en restaurant og få seg et glass vin eller en øl på morgenen, mens det på festdager som 17. mai ikke er lov, sier han, med champagne-glasset på bordet foran seg.

Les også: Slik blir 17. mai-været: - Det høytrykket treffer bra

– Unikt for Oslo

Alkoholloven åpner for at drikke med lavere alkoholinnhold enn 22 volumprosent kan serveres fra klokken 06. Men siden 1993 har Oslo kommune kun tillat alkoholservering fra klokken 12 på søndager, hellig- og høytidsdager.

– Vi ønsker at servicenæringen skal kunne utnytte handlingsrommet som ligger i alkoholloven. Vi må ikke glemme det at Norge har en av Europas strengeste lovgivninger på skjenking, og da er det ikke noe poeng i at Oslo skal være strengere enn det igjen, sier Solås.

Frp-politikeren har nå sendt inn et privat et forslag til bystyret i Oslo, der han foreslår endringer i de lokale skjenkereglene, slik at alkohol kan serveres fra klokken 06 på morgenen også på 17. mai.

– Men 17. mai er jo barnas dag. Kan ikke voksne klare seg uten alkohol fram til klokken 12 på akkurat denne dagen?

– Definitivt kan de det, og det er det mange som gjør også, men dette er nesten unikt for Oslo som storby. Det er jo barnas dag i Kristiansand også, og der er det ikke noe problem at restaurantnæringen kan tilby champagne-frokost på morgenen 17. mai, sier han.

– Tror du at andre partier vil få støtte dette?

– Jeg vet det er mange som er for en liberalisering blant bystyrets medlemmer, og nå vil jo behandlingen vise hvor stor støtten er. Jeg håper at vi på 17. mai i 2023 kan sitte her og nyte dagen med et glass bobler, smiler Solås, og tar en skål.

Les også: Bevæpnet politi skal trygge barnetoget på 17. mai

– Mange blir overrasket

For ærverdige Stortorvets Gjæstgiveri i Oslo sentrum, som har servert Oslo-folk siden 1800-tallet, er nettopp 17. mai en viktig dag. Men dagens skjenkeregler er en festbrems.

– 17. mai er veldig bidragsytende til drifta her, og klart det å kunne fått en bordsetting til med 400 ekstra gjester til frokost, ville bidratt mye, sier daglig leder Rune Johansen til Nettavisen.

Han forteller at omsetningen fort ville økt med 350.000-400.000 kroner for én ekstra bordsetting på nasjonaldagen. Da kunne restauranten åpnet ved 09-10-tiden, mot en åpning klokken 12 på årets 17. mai.

– Får dere noen reaksjoner fra kunder på dette forbudet?

– Det er veldig mange som spør hvert år, faktisk. Folk er ikke klar over de strenge reglene som er i Oslo, og ber om å få booke et bord før klokken 12. Så mange blir veldig overrasket, sier Johansen.

– Men er det ikke en fare for at folk skal bli for fulle på en dag som 17. mai, om man begynner å drikke klokken 09?

– Det gjør de jo uansett i dag, og det er jo enkelte som blir avvist i døra fordi de har drukket hjemme. Hvis de hadde vært her under ordnede former, så ville vi kunne passet bedre på og stoppet skjenkingen når de har drukket for mye, sier han.

Handelsstanden: – Tøvete

Også Oslo Handelsstands Forening støtter Frps forslag, og håper at politikerne snur og lemper på regelverket.

– Det at vi ikke kan tilby en frokost med champagne til alle som har lyst til å komme hit, det synes vi er tøvete, sier næringspolitisk direktør i Oslo Handelsstands Forening, Jon Anders Henriksen, til Nettavisen og påpeker:

– På en festdag som 17. mai, der mange ungdommer og voksne vil bruke byen for å møtes og feire dagen, da burde det være lov for oss å kunne invitere til våre serveringssteder og servere alkohol til de som ønsker det.

Han viser til at folk uansett samles privat eller i parker for å drikke alkohol på nasjonaldagen, og mener det ville vært bedre om folk kunne samles på et serveringssted.

– Da kunne vi heller styrket den bransjen som har lidd i to år, og spesielt her i Oslo sentrum, ved å si at nå skal vi komme tilbake igjen ved å møte næringen med liberale og gode vilkår - og friheten som da kreves for å kunne skjenke, sier Henriksen.

Byråden: – Ikke flertall

Byråd for næring og eierskap i Oslo, Victoria Marie Evensen (Ap), understreker at det er et bredt flertall for dagens skjenkeregler.

– Skjenketidene for 17. mai ble behandlet av bystyret når åpningstidsforskriften ble vedtatt i 2018. Da var det en bred offentlig høring, der få ønsket tidligere skjenking, sier Evensen til Nettavisen.

– Til nå har det ikke vært politisk flertall for å starte skjenking tidligere på 17. mai, men forskriften skal revideres innen 2024, så da kan Frp igjen foreslå dette for bystyret, legger hun til.