Nettavisens nye Oslo-måling, tatt opp av InFact, åpner for et borgerlig samlivsdrama.

Dersom Raymond Johansen og de rødgrønne ikke beholder sitt flertall, er det store spørsmålet hvem som skal styre sammen.

På Nettavisens nye måling har Høyre, Venstre og Frp flertall sammen. Sist gang de borgerlige vant et valg i Oslo - i 2011 - styrte Høyre, Venstre og KrF, og samarbeidet med Frp.

MDGs gruppeleder, Eivind Trædal, advarer potensielle Venstre-velgere om et mulig Venstre-Frp-samarbeid:

– Jeg lurer jo på om Venstre selv mener at den beste politikken for Oslo finnes i skjæringspunktet mellom de to partiene. Det høres ut som en oppskrift på total stillstand i miljøpolitikken i byen, sa han til Nettavisen da målingen kom ut.

Men målingen gir også Høyre og Venstre muligheten til å bytte ut Frp og danne flertall med MDG, noe Venstre ønsker.

– Denne målingen er først og fremst en invitasjon til MDG, sier Unge Venstre-leder og Oslo-borger Ane Breivik til Nettavisen.

Hun er tydelig i sin tolkning av tallene:

– Hvis MDG har lyst til å samarbeide med partier som vil kutte klimagassutslipp og ikke er kommunister, ønsker jeg dem hjertelig velkommen til det, sier hun til Nettavisen om MDGs samarbeid med Rødt i Oslo i dag.


Kommer med håndsrekning

Gruppeleder for Venstre i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, støtter Breiviks tilnærming. Til Nettavisen sier han at det er gledelig å ha flertall sammen med Høyre og MDG.

– Vi i Oslo Venstre har i lang tid vært tydelige på at vi ønsker et byråd bestående av Venstre, Høyre og MDG. Det er de to partiene som ligger oss politisk nærmest og den konstellasjonen som vil gi Oslo mest mulig god, liberal Venstre-politikk. Jeg synes det er gledelig å se at våre tre partier utgjør et klart flertall på Nettavisens siste måling.

Bjercke har registrert at MDG ønsker å knytte Frp og Venstre sammen. Nå ber han MDG se etter et nytt samarbeid.

– Så registrerer jeg at det også finnes et annet borgerlig flertall med Frp, og at Eivind Trædal fra MDG er bekymra for at vi i Venstre skal «finne sammen med Frp». Det håper jeg jo betyr at han og MDG vil være konstruktive og åpne for et grønt og liberalt samarbeid med oss og Høyre.

Her er mandattallene som viser at Høyre og Venstre kan oppnå 30 mandater, og flertall, med enten Frp eller MDG:

Frister med å beholde bomringene

I sitt frieri til MDG, kommer Breivik med en politisk gulrot:

– I motsetning til partiet Rødt, driver verken Venstre eller Høyre valgkamp for lavere bompenger.

MDG lager i dag budsjett med Rødt, som ikke ønsker å bygge nye, store samferdselsprosjekter med bompenger.

– Jeg legger ingen føringer for Oslo Venstre, og stiller heller ikke som kandidat i Oslo i 2023. De må foreta sine egne vurderinger, sier Breivik, som tidligere vært ute i Altinget og åpnet for samarbeid med Arbeiderpartiet, som en måte å holde Rødt borte fra makten på.

– Så du er ikke bekymret for å irritere Frp, som er et samarbeidsparti for Venstre nasjonalt?

– Jeg har støttet et Venstre i Bergen som har samarbeidet med Ap, og nasjonalt har vi sittet i regjering med Frp. Så lenge vi ikke samarbeider med partier som ikke vil støtte Ukraina når de angripes av en av verdens største militærmakter, kan jeg være ganske pragmatisk til hvor vi skal gå. Uansett hvilket nivå det er, bør vi samarbeide der vi kan få mest gjennomslag.

Holder døra på gløtt

Trædal i MDG sier at partiet hans ønsker å samarbeide med Ap og SV, så kommer han med et «men.»

– Jeg er glad for at Ane Breivik og Unge Venstre ønsker å forhindre at Frp får innflytelse i byen. Jeg skulle ønske moderpartiet også tenkte slik. Selv har jeg vært dypt skuffet over at Venstre har vært en pålitelig støttespiller og samarbeidspartner for Frp i mange år. Så vidt jeg har fått med meg, har Venstre under Guri Melby styrket sin profil som et borgerlig parti som heller vil gi Frp makt enn å søke samarbeid mot sentrum-venstre. Det synes jeg er rart. De burde heller høre på Breivik.

MDG vil nok gå til valg på det rødgrønne samarbeidet vi har. Dette skal formelt vedtas på vårt årsmøte i vår. Men vi har også lenge vært klare på Venstre er et parti vi gjerne jobber med. I praksis har Ap, MDG og SV fått flertall med Venstre i mange viktige saker i bystyret. Ettersom byrådet ikke har noen bindende samarbeidsavtale med Rødt, så trenger vi heller ikke å forhandle med dem om saker som bompenger. Der har vi heldigvis et bredt flertall i bystyret blant annet med Venstre i viktige saker, som byggingen av Fornebubanen og bompengeavtalen Oslopakke 3.

Trædal beskriver Oslo Venstre som et konstruktivt parti:

– Jeg deler Venstres kritikk av Rødts Ukraina-politikk, men det er jo sjelden vi diskuterer våpenleveranser til Ukraina i Oslo bystyre. Her er det viktigere hvordan vi klarer å styrke velferden, kutte utslippene og drive en grønn byutvikling som gjør byen bedre å bo i. Der opplever jeg at Venstre ofte er konstruktive.

– Selger sjelen

Går Høyre og Venstre til MDG, blir det ingen borgerlig vind gjennom byen, advarer Frps gruppeleder, Lars Petter Solås.

– Venstre kan få byrådsmakt ved å selge sjelen sin til venstresiden, men noe borgerlig politikk blir det definitivt ikke ut av det. Nettavisens måling viser at Oslo-folk vil ha en ny retning, en borgerlig retning, og Venstres utspill viser at det kun er et sterkt Frp som kan garantere lavere kommunale avgifter, fjerning av eiendomsskatten, bedre eldreomsorg og en rimeligere hverdag for Oslo-folk flest.

– Jeg er sikker på velgerne er mer opptatt av sak enn spill, sier Solås om Venstres MDG-flørt.

MDG er klare på at de er uavhengig av de politiske blokkene, og kan gå til begge sider. Dette har de sagt i årevis, selv om de stort sett har sett mot Ap og venstresiden.

– Hvis MDG virkelig er et blokkuavhengig parti, er dette en ypperlig anledning til å vise det, sier Breivik i Unge Venstre.

– Nå kan MDG få flertall med Høyre og Venstre, og det bør være i et progressivt klima- og miljøpartis interesse, sier hun avslutningsvis og trekker fram grønne byutviklingsprosjekter, kutt av klimagassutslipp og å holde makt vekke fra ytterfløyene som gode grunner til å samarbeide.