Skyhøye strømpriser fortetter å prege norske husholdninger. Mandag morgen ble det varslet om den dyreste sommerstrømmen noensinne.
Dette har fått varsellampene for strømrasjonering til lyse. For selv om vannstanden i de norske vannmagasinene er historisk lave, forsetter kraftprodusentene å eksportere strøm til nye rekorder.
Dette har medført at Norges vassdrags- og energidirektorat har måtte advare om økte sjanser for strømrasjonering til vinteren.

Strømprisen kan bli over 40 kroner per kWh – men denne ordningen kan redde deg
Holder byrådet ansvarlig
Nå ber bystyrerepresentant for Senterpartiet, Morten Edvardsen, byrådet om å komme på banen for å stanse utviklingen.
Siden Oslo kommune eier Norges nest største strømprodusent gjennom Hafslundkonsernet, mener Edvardsen at byrådet kan instruere kraftprodusenten om å holde tilbake produksjonen av vannkraft.
– Som eier av Norges nest største kraftprodusent, bør Oslo prioritere å holde panelovnene varme i vinter, fremfor kortsiktig profitt i dag, sier Edvardsen til Nettavisen.
– Selv om det har kommet noen positive signaler fra Hafslund i det siste, er det viktig at de får tydelige marsjordre, legger han til.

Opp mot 50 prosent sjanse for strømrasjonering – slik vil det foregå i praksis
– Begrense strømeksporten politisk
I kraftområdet som Oslo er del av, ligger fyllingsgraden like over minstenivået for de siste 20 årene. Situasjonen i Sørvest-Norge er enda verre, der det allerede ligger under minstenivået.
Edvardsen mener prisene og uttaket av regulerbar vannkraft må senkes, og at eksporten gjennom utenlandskablene må begrenses politisk. Samtidig vil han at det også skal legges til rette for kraftutveksling på måneds- eller årsbasis, slik at man netto ikke eksporterer strøm.
– Vi i Oslo ser gjerne at man åpner for å begrense strømeksporten politisk så fort som mulig gjennom unntaksbestemmelser som eksisterer i EØS-avtalen og de bilaterale avtalene, sier Edvardsen.

Strømkrisen: Kan skru av strømmen din i vinter
Sikrer egen strøm
Strømrasjonering har aldri vært noe norske bedrifter og husholdninger har måttet frykte. Og billig strøm har lenge vært et konkurransefortrinn i Norge.
Det som gjør situasjonen annerledes i dag, er at resten av Europa også går gjennom en energikrise.
Dette gjør at det ikke er noe garanti for at Norge selv kan importere strøm fra de utenlandske kablene, dersom det blir mangel på energi til vinteren. Dette er fordi det er en risiko for at landene heller vil beholde energien, og derfor møter Norge med eksportrestriksjoner.
– Fryser i hjel
Senterpartipolitikeren vil derfor få fart på prosessen, og mener byrådet burde gå raskt inn og regulere markedet med tydelig beskjed til Hafslund Eco AS.
– At vi sørger for at Oslos befolkning ikke fryser i hjel vinteren skulle bare mangle. Om det gjør markedsfundamentalister sure, får så være, understreker Edvardsen.
Han ser til Tysklands håndtering av strømkrisen, der de allerede planlegger for strømrasjonering til vinteren.
– Mange sier at markedet vet best og at politikere ikke skal blande seg, men selv de beste analytikere vet ikke hva som skjer i hodet på Putin. Beredskap må komme først, sier Edvardsen.
– Dersom Putin skrur av gassen, er det nesten garantert at vi vil få forsyningsproblemer fra kontinentet.

Statkraft frykter strømkrise i vinter
– Et nasjonalt ansvar
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap), er ikke enig i Edvardsens fremstilling av situasjonen, og mener byrådet sitter med lite ansvar for strømkrisen.
- Jeg tror Morten Edvardsen fra regjeringspartiet Senterpartiet vet like godt som meg at det ikke er byrådet i Oslo som bestemmer om det blir rasjonering av strøm, sier Evensen til Nettavisen.
– Jeg tror også Edvardsen er klar over at håndtering av strømkrisen er et nasjonalt ansvar. I tillegg vil nok jeg mene at det er mindre klokt dersom man skal overlate til hver enkelt kraftkommune å styre tilgang på strøm, legger Evensen til.
Hun mener det er viktig at kraftbransjen er bevist på sitt samfunnsansvar, og understreker at det er noe byrådet har god dialog med Hafslund om.