Etter mye kritikk, er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ute med et nytt strømløfte hos NTB fredag.

Sist runde ble han kritisert for å si at regjeringen skal følge bedre med på situasjonen. Nå varsler Støre at det kan bli aktuelt å gå lengre. Slik beskriver Støre sin tilnærming:

– For å bruke et kjent begrep som jeg møtte oppe i Hallingdal, da jeg var der nå: Det er vanlig å fylle opp stabburet før vinteren. Det må vi nå gjøre i våre vannmagasiner. Signalet er tydelig fra NVE, fra olje- og energiministeren og fra meg, og jeg forutsetter at kraftselskapene merker seg det. Jeg forutsetter at kommunene som er eiere av kraftselskap, også sender sine beskjeder. Dette er offentlig eide selskaper. Hvis det budskapet ikke oppfattes, så må vi vurdere andre tiltak, i form av krav for å sikre en forsvarlig magasinfylling.

Les mer: Reagerer på Støres strømutspill: – Burde ha større ydmykhet

Støre er bekymret for fyllingsgraden, som lå på 65,1 prosent ved utgangen av forrige uke. NVEs oversikt viser at fyllingsgraden på Østlandet og i Sørvest-Norge er på det laveste nivået som er målt i samme uke på 20 år. Her fra prisområde NO1 (som dekker mesteparten av Østlandet):

Ett av de mulige tiltakene er å sette et minstekrav til magasinfylling før vårløsningen.

– Det er til meget grundig vurdering, og jeg utelukker ikke at det kan skje, sier Støre til NTB.

Eksportrestriksjoner er en annen mulighet, ifølge Støre, men NTB skriver at han ikke svarer detaljert på hvor alvorlig situasjonen må bli før man tar kraftigere grep. Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) sier til Nationen at regjeringen fremstår «handlingslammet». Også Ap-ordføreren i Kristiansand er kritisk til strømhåndteringen.

Støre får nå kritikk fra sine egne ordførere.

– Snakk med kraftselskapene, ikke NTB

To dager før Støres strømløfte sa olje- og energiminister Terje Aasland noe lignende til NTB.

– Ja, jeg hadde jo gjerne sett at de holdt igjen vannet og sørget for at de fikk en økning i magasinkapasiteten. Beskjeden til kraftprodusentene er veldig klar: Nå er det om å gjøre å holde igjen vannet, var beskjeden fra Aasland.

Regjeringen har andre muligheter enn å snakke via NTB, påpeker nyhetsredaktør Aksel Friedstrøm i Minerva.

«Det er mye og si om dette, men regjeringen har altså mulighet til å instruere selskapene om å holde igjen vannet. Dersom regjeringen også mener at det er det produsentene skal gjøre så må de bruke den retten. Ikke snakke med kraftprodusentene via NTB» skriver Fridstrøm på Facebook, torsdag.

– Tror det ikke før jeg ser det

Rødts energipolitiske talsperson, Sofie Marhaug, er ikke overbevist over utspillet til Støre.

– Jeg har ikke tillit til at dette blir gjennomført nå. Det er ikke lenge siden han avviste alle tiltak så jeg tror ikke på det før jeg ser det, sier Marhaug til Nettavisen.

Samtidig er Marhaug glad for å se at statsministeren har begynt å se «alvoret i situasjonen».

– Det at Støre har funnet ut at han må gjøre noe med forsyningssikkerheten skulle bare mangle når han er statsminister, sier Marhaug og legger til:

– Det gjenstår å se om det er for sent å komme med disse tiltakene nå, og om de egentlig får til å ta styring.

Hun håper regjeringen vil vurdere å gjennomføre makspris på strøm til høsten, og understreker at de tiltakene Støre har kommet med nå «ikke kommer til å være nok».

– Går over ende for folk

Frps Bård Hoksrud sier til Nettavisen at inntrykket han får fra Støre er at situasjonen fortsatt må bli enda verre før regjeringen tar nye grep.

– Det trenger ikke å bli verre før man gjøre noe. Det må handles nå, er hans svar.

– Jeg føler at dette bare er en statsminister som prøver å berolige folk med ... egentlig ingenting, sier han etter en liten pause.

– Først bør han innrømme at regjeringen har håndtert strømsaken dårlig. For mange begynner det å bli for sent. Det er mange sliter med å betale regningene og det er enda verre for næringslivet, som ikke har fått strømstøtte.

–Hvis regjeringen ikke handler snart så går det over ende for folk og næringsliv. Det kan bli tvangssalg for folk, i verste fall, sier han og peker på makspris og eksportstans når fyllingsgraden er lav som mulige løsninger, sier Hoksrud.

Hoksrud påpeker at strømeksporten i forrige uke var tre ganger så høy som uka før. Det betyr at strømselskapene ikke hører på regjeringen, mener Hoksrud.

– Og det skjedde samtidig som olje- og energiministeren gav klar beskjed om at de skulle stoppe eksporten. Det betyr at de ikke lytter til regjeringen. De virker som de ikke tror på regjeringens trusler.

Hoksrud sier han ønsker at Stortinget skal tvinge regjeringen til å sette krav om eksportsbegrensninger når fyllingsgraden blir lav, men på grunn av Høyre tror han ikke det det blir et flertall for et sånt forslag.

– Det med strømstøtte irriterer meg. «Strømstøtte». Det høres ut som noe du får, men det er det jo ikke. Det er noe du har betalt og så får du noen smuler tilbake.