Mandag morgen møtte regjeringspartiet Arbeiderpartiet sin forgjenger i regjeringskontorene, Høyre, til debatt i Politisk kvarter på NRK. Der gikk Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Eigil Knutsen, til frontalangrep på sin politiske motstander.

– Arven etter Erna er jo en økonomisk politikk som jeg som Arbeiderparti-politiker alltid vil være uenig i. De har store skattekutt til de på toppen, samtidig som de kommer med smålige velferdskutt for vanlige folk, sa Knutsen.

Knutsen viste til at den forrige regjeringen ønsket kutt i brillestøtten til barn, dyrere barnehage og SFO.

– I sum så er denne politikken veldig dårlig medisin. I dagens situasjon er den særlig dårlig for vanlige folk i Norge, sa han.

Les også: Solvik-Olsen med krass strøm-kritikk: – Ydmykelse for regjeringen

Se Knutsens angrep her:

– Feil oppskrift

Han mener Høyres store arv etter statsminister Erna Solberg (H), er den borgerlige regjeringens skattekutt på over 34 milliarder kroner, som ifølge ham burde vært brukt til lærere eller barnehageplasser.

– Vi har ikke satt noe endelig tall på hvor skattesystemet skal i løpet av disse fire årene i denne stortingsperiodien, men den skatteendringen som ble gjort i år er jo den mest omfordelende som er gjort på over 20 år i Norge. Vi økt skattene mye for de med mye, og reduserte den for de med vanlig og lav inntekt, sa Knutsen, og la til:

– Dette er jo oppsummeringen av den økonomiske politikken til Høyre de siste åtte årene. Veldig høy oljepengebruk, og den må ned nå, kombinert med en skattepolitikk for de på toppen. En veldig feil oppskrift i dagens situasjon.

Les også: Presset før TV-debatten: - Dette går inn på meg

Høyre: – Regjeringen sliter

Høyres stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand slo imidlertid kraftig tilbake mot Ap-politikeren.

– Det er ikke nødvendigvis at skatteøkninger må til, men det handler om å prioritere. Det vi har sett med den sittende regjeringen er at de sliter virkelig med det, sa Faramand i debatten.

Les også: Ny måling: Høyre større enn Ap og Sp til sammen


Han viste til at barnefamilier fikk mer å rutte med i løpet av Høyres regjeringstid.

– Vi klarte også å dra inn mer skatteinntekter fra de rikeste uten å måtte øke skattesatsene. Det som er litt av følgefeilen her er at regjeringen tror at økte skattesatser automatisk gir mer skatteinntekter - det er ikke alltid slik, sa Farahmand.

Høyre-politikeren mente snarere det er dagens regjering som prioriterer feil:

– Denne regjeringen velger altså å prioritere fylkes- og kommuneoppløsninger foran mye annet. De pengene kunne man spart inn, og også på den måten redusert oljepengebruken, sa han, og hevdet at deres skattepolitikk sikret norske arbeidsplasser.

– Rikeste betalte mindre

Knutsen slo deretter tilbake mot Farahmand:

– Det er feil at de rikeste betalte mer skatt under Høyres regjeringstid. De rikeste måtte betale stadig mindre skatt for formuen sin, sa han, og understrekte at det Norge nå trenger er å få redusert forskjellene mellom folk - samt å sikre norske arbeidsplasser.

– Vi må omfordele bedre og prioritere hardere, sa han.