I Stortinget forhandles det nå om en krisepakke på flere milliarder som hovedsakelig skal gå til flyktninger fra Ukraina og økt beredskap.

Dette var temaet på torsdagens episode av Politisk Kvarter på NRK og programmet hadde fått våre to mest kjente og profilerte politikere til debatt.

Statsminister Jonas Gahr Støre om krisepakken:

Erna Solberg vil at statsministeren skal gå rett til hennes parti, Høyre, og få støtten regjeringen trenger til krisepakken. Den tidligere statsministeren lokker Støre med flertall, men han biter for øyeblikket ikke på.

- De får flertall for det de har foreslått og de får ikke ekstra utgifter. Vi må håndtere utgiftene til flyktninger som kommer, vi må håndtere utgiftene til økt beredskap. Men samtidig er vi i en situasjon hvor rentene er på vei oppover, og det å bruke mer penger uten inndekning er et farlig spill for de som betaler regningene, sier Erna og viser til nordmenn som sitter med høye boliglån og får økte renter.

Høyre-toppen vil unngå hva hun ser på som en anbudsrunde og tilbyr derfor Støre flertall til dagens krisepakke fra regjeringen.

- Det å lage en forhandling rundt disse ekstraordinære utgiftene synes vi er urimelig.

- Vi må bruke litt mer oljepenger

Men statsministeren Jonas Gahr Støre er uenig i at regjeringen legger opp til politiske spill og anbudsrunder.

- Jeg har ikke lagt opp til noen av de tingene der. Vi har lagt frem et forslag som er helt nødvendig for Stortinget fordi vi må øke beredskapen til Forsvaret. Det er et forslag som skal gjøre det mulig å seile mer, ha mer overvåk og ha bedre kapasitet i Forsvaret vårt, sier statsministeren.

- Og så får vi en flyktningsituasjon som ingen kunne forutse da vi lagde budsjettet. Vi har gjort et anslag på hvor mye det vil koste. Det er ingen anbudskonkurranse på noen måte. Det er et nøkternt opplegg for det, legger han til.

Støre tror det er en fordel for både flyktningene og landet at det blir bred politisk enighet bak en krisepakke.

- Vi har invitert hele Stortinget og vi skal lytte til dem.

- Jeg synes det er bra at Høyre svarer raskt at dette er et godt forslag de vil støtte. Det er et viktig signal fra Stortinget, men jeg tror vi kan samle bredere støtte enn dette, sier Støre.

Regjeringen skal hente 14 milliarder kroner. Et av de brennende spørsmålene er hvor pengene skal komme fra.

- Jeg tror ikke det er realistisk at alt vil bli dekket inn. Jeg tror vi må se at vi bruke litt mer oljepenger.

- Noe vil bli hentet av bistandsbudsjettet. Det tror jeg er helt naturlig, sier Støre.

Solberg er opptatt av å holde kostnadene på et rimelig nivå og drar samtalen tilbake til familier med boliglån.

Les også: USA tror Russland vil angripe våpenforsyninger - eksperter mener suksessen vil bli minimal

- Det holder ikke

Støre påpeker også at Solberg selv ønsket et bredt forlik under flyktningkrisen i 2015.

- Det hadde vært litt rart hvis den første som rekker hånden i været, som i dette tilfelle er Høyre, gjør at vi sier vi til de andre «glem det. Vi vil ikke prate med dere for nå har vi fått flertallet».

Solberg sier på sin side at hun er glad for at Støre er mer positiv i dag enn han var i Stortinget i går.

- Hva er det man egentlig inviterer Stortinget til å være med på enn å gjøre det vi gjør? Skal man forhandle om tiltakene? Det var en rar invitasjon på et ikke-balansert opplegg som kom fra regjeringen.

- Den spiralen man ser i Stortinget hvor man overbyr og overbyr må faktisk stoppe, sier Solberg.

Den tidligere statsministeren peker også på at familier med store boliglån kan få utfordringer fremover med å betale regningene.

- En offentlig sektor som etterspør mer og mer kommer til å fortrenge tilgang på arbeidskraft til mange av bedriftene som skal opp og vokse fremover.

- Det vil jeg motsette meg. Det Erna Solberg sier er at hvis ikke vi sier ja til Høyre så stiger rentene for vanlige familier. Det holder ikke. Det vi snakker om nå er flertall for å ta imot flyktninger, styrke forsvaret og så skal vi forhandle godt om en fortsatt ansvarlig, økonomisk politikk.

Støre varsler avslutningsvis kostnadskutt i flere prosjekter.

- Det blir masse strid om dette i Trøndelag. Vi skal ha en god samling på NTNU, men ikke den dyreste. Vi ser på en del av de store samferdselsprosjektene. Mange av de er ganske kostnadsmessig ute av kontroll.

Høyre-lederen mener mer penger må tilbake til folk og næringsliv, og ønsker også to milliarder kroner i strømstøtte til næringslivet.

Les også: Politiet har startet etterforskning av Extinction Rebellion-aksjonen i Skien