Flyktninger som kommer til Norge fra Ukraina og andre land får 88 kroner til mat, transport og helseutgifter om dagen.
Det får regjeringens støtteparti SV til å se rødt.
– Det er overhodet ikke nok på noen som helst måte, konstaterte SVs innvandringspolitiske talsperson, Grete Wold, i «Politisk kvarter» på NRK mandag morgen.
Se video fra debatten:
Wold mente at flyktningene ikke får dekt de grunnleggende behovene de har, og at det er uholdbart.
– Mange bor på mottak over tid, og uansett så er det ikke greit at barnefamilier faktisk opplever å måtte legge barna sine sultne, om det er snakk om tre uker eller tre år. Det at mennesker skal gå sultne på mottak i Norge, det er ikke akseptabelt, sa hun, og la til:
– Det er også mange andre utgifter man har, så det sier seg selv at dette regnestykket går ikke opp på noen som helst måte.
Les også: Ukrainske flyktninger drar til Fattighuset for å få nok mat
– Det er nøkternt
Statssekretær Astrid Bergmål i Justisdepartementet var imidlertid uenig at summen bør økes.
– Det er klart at disse satsene er nøkterne, og jeg har ingen problemer med å forstå at det føles trangt, sa Bergmål i debatten, og samtidig påpekte:
– Det er viktig å minne om at dette er ikke satser man skal leve på over lang tid. Dette er et midlertidig tilbud til de som er på mottak, der man skal være fram til man blir bosatt i en kommune. Derfor har det vært viktig for regjeringen at man blir bosatt raskt.
Hun viste til at det nå tar litt over en måned i gjennomsnitt før man får et vedtak og flyktninger er bosatt i en kommune.
– Det er et bredt flertall i Stortinget om at det tilbudet man får skal være nøkternt, sa Bergmål også.
Les også: Mener flyktninger må slippe bompenger: – Det gir ingen mening
– Jeg reagerer på det
SVs innvandringspolitiske talsperson ble spurt av programlederen om hvorfor SV ikke har tatt opp de lave satsene i budsjettforhandlingene med regjeringen. Men Wold mente dette var noe regjeringen måtte rydde opp i selv.
– Vi har en veldig begrenset forhandlingskapital når vi går i forhandlinger, og det er noen ting vi faktisk må overlate til regjeringen å faktisk sørge for selv. Men selvfølgelig skal vi fortsette å jobbe for økte satser, sa hun.
Dette fikk Bergmål til å reagere:
– Jeg reagerer jo litt på det som sies her, for det å drive med politikk er å prioritere. Vi vurderer disse satsene til å være forsvarlige, og jeg hører SV sier at de ikke gjør det. Da blir det for enkelt å si at dette er noe regjeringen skal ta ansvar for. Da må de melde dette inn i forhandlingene, men de har ikke gjort det til nå, sa hun.
Wold kontret så tilbake:
– Jeg synes faktisk at det er litt skremmende at regjeringen tenker at dette ikke er viktig nok til å legge det inn i budsjettene.
Espen Goffeng: Derfor «bryr vi oss mer» om flyktningene fra Ukraina
– Etterspør frukt
I «Politisk kvarter» deltok også prosjektleder Amanda Nilsen Ervik i Caritas Trondheim, som deler ut mat til de som trenger det. Hun kunne fortelle at de deler ut mye mat til flyktninger.
– I utgangspunktet skulle denne matutdelingen bare være er supplement for fastboende folk, men vi skjønte raskt at de som bor på mottak må komme på listene våre. De har absolutt minst å rutte med, sa hun.
Ervik fortalte at flyktningene som kommer til dem, spør etter både klær og næringsrik mat.
– De etterspør særlig frukt og grønt, og de skjønner ikke helt hvordan de skal få det til å gå rundt med de satsene som de får for øyeblikket, sa hun.