Mandag trappes lærerstreiken opp, og 8200 lærere er nå ute i streik.

Samtidig som streiken nok en gang blir utvidet, møtte en fortvilet leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, i «Politisk kvarter».

– Veldig mange elever har mistet skolegangen sin, samtidig som vi har en arbeidsgiver som ikke ser ut til å rikke seg en eneste millimeter, sa Handal.

Se video fra NRK-debatten:

Søndag møttes partene i streiken hos Riksmeklingsmannen i håp om å løse konflikten, men etter kun to timer forlot Utdanningsforbundet forhandlingene.

– Jeg gikk jo til meklerne i går i håp om at vi skulle komme nærmere en løsning, men det ble klart veldig tidlig at KS ikke hadde tenkt å rikke seg. Da er det veldig vanskelig å finne en løsning, sa han.

Gunnar Stavrum: Lærerstreiken spiller russisk rulett med den psykiske helsen til elever som sliter

– Ikke mer enn andre

Lærerne streiker fordi de ikke er fornøyd med tilbudet i meklingen før sommeren. Tre lærerorganisasjoner er i streik, og det Utdanningsforbundet krever er en ekstra pott til lærerne på 10.000 kroner neste år.

– Det vi sier er at det må være mulig å fordele penger også til lærerne i 2023, så ikke vi nok en gang skal starte bak alle andre, sa Handal i debatten, og påpekte:

– Det høres ut som om lærerne skal ha noe ekstra og mer enn alle andre, men det er ikke tilfelle. Lærerne kommer dårlig ut igjen. Dette er ikke en kamp for at lærerne skal vinne dette oppgjøret, eller ta igjen alt fra tidligere år, men en kamp for å ikke henge igjen i lønnsutviklingen.

Les også: Solveig reagerte kraftig på lærer-uttalelser i NRK: – Det er jo bare tull

KS har tidligere uttalt at de har strukket seg så langt som kommunenes økonomi tillater, og at de har gått utover rammen fra frontfagene i industrien.

Et av de andre forbundene som er i streik, Skolenes landsforbund, forlot imidlertid ikke forhandlingsbordet søndag.

– Det er fordi vi kom så sent inn i prosessen at vi trenger å foreta noen avklaringer. Det tilbudet som KS har gitt beskjed i media om, det har ikke vi fått, sa forbundsleder Mette Walker i Skolenes landsforbund i debatten.

Les også: Lærerstreiken får elevene til å frykte for fremtiden: – Jeg blir selvfølgelig redd

– Veldig frustrerende

Før helga gikk Utdanningsforbundet ut med tilbudet de hadde fått av Kommunesektorens interesseorganisasjon (KS).

– Det er et veldig uvanlig grep, og vi gjorde det fordi vi følte vi sto i et valg mellom det og skape bevegelse eller å ha en arbeidsgiver som styrer mot tvungen lønnsnemnd, sa Handal, og la til:

– Det er veldig frustrerende å ha en slik motpart.

Lederen av Utdanningsforbundet reagerte også kraftig på at KS ikke var med i NRK-debatten.

– Jeg må si jeg reagerer på at NRK lar KS slippe unna debatt med meg nok en gang. Det er uheldig at arbeidsgiver ikke vil stille. Denne gangen skjuler de seg bak at de er i en mekling med andre organisasjoner, sa Handal.

Les også: Nå har Anja fått nok: – De sitter jo bare og «gamer» hele dagen

Han etterlyste også politikerne i debatten om streiken:

– KS er styrt av politikere som ikke ønsker å trå fram, som ikke ønsker å stå for at de har nedprioritert lærerne år etter år. Hvor er disse politikerne? undret han.

KS: – Strukket oss langt

KS mener derimot at de har strukket seg langt i konflikten.

– Jeg kan bare konstatere at vi har strukket oss veldig langt, til og med i dag løftet fram flere ideer som kunne bidratt til å få slutt på denne streiken, men det krever kompromissvilje fra alle for å få dette til. Det kan ikke være sånn at man skal streike seg til mer lønn på bekostning av alle andre som er på jobb i kommunal sektor, sa KS' arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø søndag.

Les også: Professor mener staten må gripe inn i lærerstreiken: – Fare for elevers liv og helse

Lærerstreiken har nå vart siden juni.