Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener han har arvet svært dyre byggeprosjekter etter den forrige borgerlige regjeringen, og sier at han nå må rydde opp.

– Tidligere statsminister Erna Solberg skrøt jo av at det bygges i et tempo vi aldri har sett tidligere. Det kan egentlig oversettes til at det brukes skattepenger i et tempo vi aldri har sett tidligere, sa Vedum i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Se klipp fra NRK-debatten:

Vedum mener både regjeringskvartalet, Vikingmuseet og campus på NTNU i Trondheim, har fått alt for romslige budsjetter - og kaller det for «dekadente og jålete» prosjekter.

– Problemet når du har den typen mål, om å bruke mest mulig penger, så kommer pengebruken ut av kontroll, sa han.

Les også: Regjeringskvartalet slankes – to bygg kuttes fra prosjektet

– Enorme kostnader

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt fram i forrige uke, kuttet regjeringen to av byggene i det nye regjeringskvartalet. I tillegg krevde de store kutt for det nye campus-bygget i Trondheim.

– I starten snakket man om helt andre beløp for regjeringskvartalet. Da vi overtok prosjektet i fjor høst var det snakk om over 40 milliarder kroner, noe som er blitt flerdoblet siden vi startet å snakke om et nytt regjeringskvartal, vektla Vedum i debatten.

Finansministeren mente den forrige regjeringen rett og slett ikke hadde vært bevisst nok på bruken av skattebetalernes penger, og at de hadde «mistet litt bakkekontakten».

– Ved NTNU er det snakk om en byggekostnad på 100.000 kroner per kvadratmeter. Altså enorme kostnader, langt over det en privat utbygger noensinne ville tenkt tanken på å bruke på et slik prosjekt, sa han, og konstaterte:

– Det er på tide å sette bremsene på, og det hadde Høyre glemt.

– Viktig å investere

Men Høyre-nestleder Henrik Asheim avviste at den forrige regjeringen brukte for mye penger, og mente Vedum bommer i sin kritikk.

– Helt siden 2013 har vi vridd også oljepengebruken fra det som var drift under den forrige rødgrønne regjeringen til investeringer, sa Asheim i Politisk kvarter, og understreket:

– Noe av det viktigste vi har gjort er å doble samferdselsbudsjettene våre, investere i sykehusbygg, i forskning og høyere utdanning. Alt det som skal sørge for at vi har noe å leve av også etter at oljen blir en mindre del av norsk økonomi.

Vedum syntes imidlertid det var rart at Høyre ikke var bekymret for pengebruken.

– Det er litt rart at Høyre ikke kan si at det er litt bekymring, når man ser for eksempel at regjeringskvartalet har kommet helt ut av kontroll på Høyres vakt. Det er jo fordi man ikke har vært tydelig nok i bestillingene sine fra starten, mente han.

Les også: Folket er ikke fornøyd: Gir Vedum knusende dom

– Ikke jåleri

Asheim slo tilbake, og minnet Vedum på at regjeringskvartalet måtte bygges på grunn av terrorangrepet i 2011.

– Så er dette et prosjekt som vi har måttet håndtere, som man hele tiden må vurdere om man skal skalere opp eller ned. Det du snakker om nå er i byggetrinn to eller tre, og det kan hende vi også hadde tatt ut noen bygg, sa han, og la til:

– To tredjedeler av kostnadene ved regjeringskvartalet, handler ikke om bygg eller jåleri som du kaller det. Det handler om sikkerhet.

Les også: SV lover Støre knall­hard kamp om elbilene: – Ikke akseptabelt

SV: – Kan ikke fikse alt

Regjeringens budsjettpartner SV, legger mandag fram sine krav til forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.

– Det som er viktig for oss er å få et grønnere, og et mer solidarisk og et mer omfordelende budsjett, sa SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, i debatten - og samtidig påpekte:

– SV kan ikke fikse opp i alle kutt. Også Arbeiderpartiet og Senterpartiet må ta et ansvar.