STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag morgen ble budsjettenigheten mellom regjeringspartiene og SV lagt fram på en pressekonferanse i Stortingets vandrehall. Men selv om bensinprisene har nådd rekordhøye 27 kroner literen, kuttes ikke drivstoffavgiftene.

Det liker Frp-leder Sylvi Listhaug svært dårlig.

– Jeg tror dette blir bensin på bålet for alle de som er rasende over å bli flådd ved pumpene - og det har de all mulig grunn til, sier Listhaug til Nettavisen.

Se videointervju med Frp-leder Sylvi Listhaug:

Les også: Regjeringen trekker tilbake oljeområder i nord: – Har ikke skjedd før

– Folk er fortvilet

Listhaug viser til at det er mange andre land i Europa som nå har redusert drivstoffavgiftene.

– Vi ser at Norge har den nest høyeste drivstoffprisen i hele verden. Likevel så sitter man altså og ser på, og lar vanlige folk bli flådd, sier hun, og konstaterer:

– Her er man mer opptatt av myr, laks og 2,5 milliarder kroner til bistand, enn å hjelpe folk i Norge som sliter med å betale regningene sine.

Det hun blant annet kritiserer, er at regjeringen tar seg råd til å bruke millioner av kroner på restaurering av myr og annen natur.

Frp-lederen tror mange nå vil reagere på at det ikke kuttes i avgiftene, når pumpeprisen nærmer seg 30 kroner.

– Folk er fortvilet over å få dårligere råd, og får problemer med å betale regningene. Med de prisene som er nå, er det mange som lurer på om de vil få råd til å reise på ferie. For enten du skal reise med bil, båt eller bobil, så er du avhenig av drivstoff, påpeker Listhaug.

Les også: Det blir moms for elbiler fra 2023 - men gjør en stor endring

– Statskassa renner over

– Men finansminister Trygve Slagsvold Vedum påpeker at det er en større fare for at renta vil øke raskere om drivstoffavgiftene reduseres. Er ikke det et viktig poeng?

– De andre landene i Europa som reduserer drivstoffavgiftene står jo i akkurat samme situasjon som vi gjør. De får mange ukrainske flyktninger som de må finansiere, de har økende rente og har høyere inflasjon enn det Norge har, svarer hun.

Listhaug sier Frp nå vil fremme et forslag i Stortinget om å fjerne alle drivstoffavgiftene, noe som ifølge henne vil gi en pumpepris som er 7-8 kroner lavere per liter. Det mener hun Norge har råd til:

– Forskjellen er at Norge håver inn penger. Statskassa renner over, mens vanlige folk blir flådd, sier Listhaug, og sparker videre mot regjeringen:

– Vi har en totalt handlingslammet regjering, som ikke tar innover seg de utfordringene som folk står i nå - og ikke prioriterer det. De bruker altså 30 milliarder kroner mer, men gir altså ikke en krone mer i avgiftslettelser.

Les også: Dette skriver avisene om politikk tirsdag 14. juni

NAF: – Svikter bilistene

Også NAF reagerer å at regjeringen ikke kutter i bensinprisene.

– Vi er veldig skuffet over at regjeringspartiene og SV velger å svikte bilistene enda en gang, sier myndighetskontakt i NAF, Thor Egil Braadland, til Nettavisen.

– Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lovet å sette ned drivstoffavgiftene. Norge har verdens nest høyeste drivstoffavgifter, og dette merkes spesielt godt i distriktene, påpeker han.

– Så dere hadde forventet at det skulle kommet et kutt i avgiftene?

– Vi hadde forventet at Arbeiderpartiet og Senterpartiet hadde brukt anledningen nå til å følge opp sine egne løfter om å kutte i drivstoffavgiftene, slik de har skrevet i regjeringsplattformen. Derfor er vi skuffet over at de svikter bilistene, sier Braadland, og samtidig legger til:

– Det er fullt mulig å kutte avgiftene slik at prisen blir under 20 kroner literen.

Les også: Her koster bensinen nå over 29 kroner

Senterpartiet: – Ikke rom

Senterpartiets parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, forsvarer det manglende kuttet i drivstoffavgiftene.

– Vi har lagt fram et budsjett nå der vi bruker mye penger på å kutte strømprisene til folk, der vi har et ansvarlig økonomisk opplegg som gjør at vi har kontroll på renta. Så har vi ikke funnet rom for å gjøre noe med drivstoffavgiftene, sier Pollestad til Nettavisen.

– Tror du det kan komme mye reaksjoner på nettopp det?

– Jeg mener at drivstoffprisene i Norge er alt for høye. Det er ikke et resultat av avgiftene. Vi kutter avgiftene sammenlignet med Solberg-regjeringen, men krigen i Ukraina og andre markedsforhold gjør nå at prisen har løpt løpsk, sier han.

– Dere har sagt at dere ikke kunne sitte i regjering hvis prisen gikk over 20 kroner literen. Men nå er prisen 27 kroner?

– Det blir ikke sant selv om alle i pressen sier det. Senterpartiet har ikke sagt det. Det var en diskusjon om CO2-avgiften skulle økes med fem kroner, og det var helt uaktuelt for oss. Det er fortsatt helt uaktuelt for oss, sier Pollestad.

– Så dere kan sitte i en regjering med bensinpriser på 27 kroner?

– Vi ønsker jo ikke å ha høye drivstoffavgifter, men vi ønsker å sitte i en regjering som gjør det vi kan for at folk med middels og lave inntekter skal få bedre råd neste år enn de har i år, sier han.