Senterpartiet sliter på meningsmålingene for tiden, og har møtt mye motstand siden de entret regjeringskontorene for ett år siden.

Nå viser en fersk meningsmåling InFact har utført for Nettavisen, at hver tredje nordmann, 35 prosent, mener at Senterpartiet bør gå ut av regjeringen. Mens 26,6 prosent ønsker at de blir i regjering, og 38,3 prosent svarer «vet ikke».

– Det har jo vært en historisk nedtur for Senterpartiet. Så lenge vi har hatt målinger tilbake til 1960-tallet, så har jeg ikke funnet noe tilsvarende parallell til et parti i regjering som har falt så mye, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nettavisen.

Les også: Sjokkmåling: Fremskrittspartiet tre ganger så store som Senterpartiet

I målingen, der 1000 personer spurt gjennom automatiske telefonintervjuer 5. oktober, er feilmarginen +/- 3,0 prosent. Målingen er altså foretatt dagen før finansministeren la fram statsbudsjettet.

– Ikke overraskende

Marthinsen mener tallene ikke er så overraskende.

– De som er spurt er nok fra flere partier, så at Frp- og Høyre-folk ønsker Senterpartiet ut av regjering, er nok som forventet. Det er mer interessant å se hva Senterpartiets og Arbeiderpartiets egne velgere mener, sier han, og konstaterer:

– At en tredjedel av velgerne vil ha Senterpartiet ut av regjering, er ikke så veldig overraskende.

I målingen svarer klart flest menn at Senterpartiet bør forlate regjeringen. 40,4 prosent av mennene svarer dette, mens 29,7 prosent av kvinnene svarer det samme.

– Menn stemmer blåere, og kvinner stemmer rødere. Men Senterpartiet isolert sett har en ganske jevn kjønnsfordeling, med en knapp overvekt på menn som har stemt på partiet, sier Marthinsen om det.

Gunnar Stavrum: Senterpartiet setter bussen i revers og gir full gass bakover

Flest i Nord-Norge

Bakgrunnstallene til målingen viser dessuten at det er er flest i aldersgruppen 45-64 år som mener at Senterpartiet bør forlate regjeringskontorene (39,3 prosent). Deretter kommer aldersgruppen 30-44 år (36,7 prosent), 18-29 år (31,8 prosent) og de over 65 år (35 prosent).

Geografisk er det flest som er bosatt i Nord-Norge som vil ha Senterpartiet ut av regjering: 44,7 prosent. Lavest er andelen på Vestlandet (33 prosent), som er omtrent det samme som tallene for Oslo (33,3 prosent).

– Voldsom velgerflukt

Marthinsen karakteriserer Senterpartiets fall på målingene som historisk.

– Det har vært en voldsom velgerflukt som savner sidestykke i norsk, moderne politisk historie. Så jeg hadde nesten trodd at tallene hadde vært enda høyere, sier Marthinsen, og legger til:

– Åpenbart så er en del misfornøyd med det som har vært levert i regjering. Kanskje hadde de for store forventninger til hva som var mulig å få til av forandring, eller at man har bygd opp for store forventninger i forkant politisk.

Les også: Nesten seks av ti nordmenn vil at Märtha Louise frasier seg prinsessetittelen

– Vil holde på makten

På de dårligste meningsmålingene har Senterpartiet havnet under sperregrensen på fire prosent, og i Nettavisens siste stortingsmåling for september var Fremskrittspartiet tre ganger så store som Vedums parti.

Vedums håp er likevel de de usikre velgere, som har satt seg på gjerdet. Av de 38,3 prosent som svarer «vet ikke», er de fleste kvinner. 45,2 prosent av kvinnene svarer dette, mens 31,5 prosent av mennene svarer det samme.

Marthinsen tviler imidlertid på at Vedum og hans mannskap vil forlate regjeringen.

– Senterpartiet har en historikk der de aldri går ut av maktposisjoner. Jeg ser noen spekulerer i at de vil trekke seg ut av regjeringen, men det har jeg ingen tro på, sier han, og påpeker:

– Partiet er veldig kjent for å søke seg inn i maktposisjoner, og holde på den makten så lenge som mulig.

- Vi måler ikke suksess i Nettavisens målinger

− Vi måler suksessen vår i politiske gjennomslag, ikke Nettavisens målinger. At knapt en tredjedel av respondentene i Nettavisens undersøkelse mener vi bør gå ut av regjering, går ikke utover vårt arbeid for å styrke beredskapen, den nasjonale kontrollen over naturressursene våre og å få ned de sosiale og geografiske forskjellene i hele Norge, sier Ola Borten Moe, nestleder i Senterpartiet.

Han mener regjeringen gjennomfører en viktig snuoperasjon:

− Alternativet til vår politikk er den politikken Høyre og Frp kjørte i åtte år med sentralisering, økte avgifter og overkjøring av lokaldemokratiet, sier Borten Moe, som fremholder at Senterpartiet bruker mandatet til å ta ansvar.

− Vi har nettopp lagt frem vårt første statsbudsjett som viser en tydelig retning. Vi styrker militæret, kutter skattene for de med under 750 000 kroner i inntekt med 4,5 milliarder kroner og gjør barnehage og SFO rimeligere innenfor en trygg økonomisk styring, sier Borten Moe.

Han ramser videre opp grep som er ment å styrke særlig de nordligste landsdelene, med gratis barnehage, sletting av studiegjeld og styrking av Finnmarksfradraget.

− Slik fører vi en politikk som våger å imøtegå prisveksten og å omfordele på tvers av hva folk tjener og hvor de bor, sier Borten Moe.