OSLO RÅDHUS (Nettavisen): For 13 år siden holdt bystyrepolitiker Britt Fossum i Oslo på å miste livet i en kraftig brann. Hele kroppen sto i flammer, og fortsatt er hun sterkt preget av den dramatiske hendelsen.
– Det sto om sekunder, og det var store sjanser for at jeg ville dø, forteller Fossum åpenhjertig til Nettavisen.
Politikeren i Folkets parti satt i et møte for å skrive kontrakt med et produksjonsselskap, da en biopeis plutselig eksploderte.
– Jeg vet alt om hvor viktig det er at brannvesen og helsepersonell kommer raskest mulig på plass, sier Fossum.
Hun reagerer derfor kraftig på saken som Nettavisen omtalte forrige helg, om nye Sentrum brannstasjon som bygges uten en eneste parkeringsplass. Det til tross for at brannmannskapene frykter at det vil gå utover beredskapen.
– Det er jo snakk om liv, påpeker bystyrepolitikeren.
Nettavisen møter henne i rådhuset i Oslo, der hun viser fram bilder av de omfattende brannskadene hun ble påført.
Se bildene lenger ned. NB! Sterke bilder.

Bygger brannstasjon uten en eneste parkeringsplass: – Det er uforsvarlig
Den nye brannstasjonen skal etter planen åpnes til sommeren, men byrådet har sagt nei til parkeringsplasser på tomta utover plassene til brannbilene i garasjene.
– Alt var brent bort
Fossum ønsker å fortelle sin historie om branndramaet like før jul i 2009, for å vise hvor viktig kort responstid er. Også tidligere har hun fortalt om den dramatiske brannen.
– Hadde ikke brannvesenet kommet så fort så hadde jeg ikke overlevd. Det var store sjanser for at jeg ville dø, for sykehuspresten var inne hos barna mine på sykehuset og sa at det var en liten sjanse for at jeg overlevde, forteller hun.
Men også en snarrådig innsats fra hennes sønn, som også var med på møtet, bidro til å redde livet hennes.
– En blå flamme spredde seg i hele rommet, og sønnen min fikk til slutt kastet våte klær over meg. Alt var brent bort, sier hun, og samtidig legger til:
– Men her er jeg, og det er nok derfor jeg er litt ekstra opptatt av at dette må fungere. La de stakkars brannfolkene som gjør alt for å redde menneskeliv, få lov til å parkere på jobben sin.

Kommer med stikk til MDG: – Heller det enn å støtte rike syklister
Brannskadene var alvorlige, og hun ble liggende flere måneder på sykehus etter brannen. Først på Haukeland sykehus i Bergen som har ekspertisen på brannskader, før hun etter to måneder ble overflyttet til Ullevål sykehus i Oslo.
Sirin Stav: Brannbilene skal frem. Og kunne parkere trygt
– Bilhatet må slutte
– Jeg fikk 23 prosent 3. grads forbrenning. Jeg har arr på hele kroppen, og ansiktet mitt måtte jeg bygge opp igjen, forteller Fossum og viser fram skadene på den ene armen.
Hun mener byrådet nå må snu i saken om parkeringsplasser, som de så langt har sagt nei til ved den nye brannstasjonen. Særlig siden brannmannskapene selv slo alarm gjennom Nettavisens artikkel forrige helg.
– Det vil være uforsvarlig å sette brannstasjonen i drift uten parkeringsplasser. Det må rett og slett bare fikses, sa leder i Oslo Brannkorpsforening, Anna Lund Bjørnsen, til Nettavisen.
Fossum, som ble valgt inn i bystyret for Folkeaksjonen nei til mer bompenger i 2019, nåværende Folkets parti, er også klar i sin tale:
– Nå må dette bilhatet slutte, for dette begynner å gå over alle støvleskaft.
Gigantiske høyhusplaner setter fyr på debatten: – Hører ikke hjemme her
– Men mangelen av parkeringsplasser hadde vel ikke noe med din sak å gjøre?
– Nei, dette skjedde i Rosenkrantz' gate, der det var parkering rett utenfor – så brannvesenet fikk parkert utenfor har jeg blitt fortalt i ettertid, for jeg lå jo i koma. Så det viser at det er viktig at de kommer til, sier hun.
– Kan ikke ta bussen
Rett før jul ble parkeringsstriden tatt opp i Oslo bystyre, der Lars Petter Solås i Fremskrittspartiet spurte næringsbyråd Victoria Evensen (Ap) om hvordan brannberedskapen vil bli ivaretatt uten parkeringsplasser – der Evensen svarte kort og konsist:
– Det er fem minutter å gå til Oslo S.
En uttalelse som har skapt sterke reaksjoner blant brannmannskapene i Oslo, og som det bare ristes på hodet over.
– Det er ikke bare å kaste seg på bussen hvis det blir storbrann og du må komme deg fort på jobb. Er det ikke da fint om de kan kaste seg i bilen og kommer seg på jobb for å være med på utrykning? spør Fossum, før hun understreker:
– Da må de få lov til å parkere på jobben sin. Mange bor også utenfor byen, og har det utfordrende med å komme seg på jobb. Jobber du på natta går det heller ikke noe kollektivt.
Miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) fortalte til Nettavisen søndag ettermiddag at de jobber med å finne bedre løsninger for akutte situasjoner og tjenestebiler. Men det er altfor dårlig, sukker Fossum:
– Det er ikke godt nok i det hele tatt. Byråden i MDG har kun én politikk, og det er å fryse ut biler. og gjøre det vanskeligere for folk.
– Helt forferdelig
– Men hvorfor skal brannfolkene få parkeringsplasser når ingen andre i byen får det?
– Jeg mener jo at alle, men særlig brannvesenet og helsepersonell, må få lov til å parkere. Den krigen som politikerne nå skaper mellom bilister og syklister, synes jeg er helt forferdelig. Vi vil ha en by som rommer alle, både gående, syklister og biler – og det har vi plass til, påpeker Fossum, som selv fortsatt sliter med ettervirkningene etter brannen som kunne kostet henne livet:
Hun er likevel mest takknemlig for at det gikk så bra som det gjorde.
– Jeg har fått posttraumatisk stressyndrom, og i starten turte jeg ikke å ta bussen. Så jeg var spent på hvordan det ville bli å sitte i bystyret, men nå har jeg sittet der i tre år – og det har gått bra.
Oslo-byrådet blar opp 80 millioner for ny barnehage: – Det henger ikke på greip
Byråden: – Er helt enig
Oslos miljø- og samferdselsbyråd sier hun er enig i at beredskapen er viktig.
– Det er traumatisk å oppleve brann, det har jeg selv opplevd på nært hold, og jeg er helt enig med Fossum i at det er avgjørende at brannmannskaper og helsepersonell kommer raskt fram når det brenner. Å sikre beredskapen er jo også poenget med å bygge en ny brannstasjon i sentrum, sier Stav til Nettavisen.
Stav understreker at det selvsagt blir plass til brannbilene på selve brannstasjonen, inne i vognhallen på stasjonen.
– I tillegg jobbes det med løsninger for etatens mindre kjøretøy som brukes til å flytte utstyr og personell, innsatsledelse og lignende. Dette vil være på plass før stasjonen tas operativt i bruk, sier hun, og legger til:
– Oslos brannmannskaper jobber heltid i turnus og rykker ut fra stasjonen, ikke hjemmefra, slik man gjør en del steder i distriktene. Jeg er litt usikker på om Fossum har fått med seg dette når hun sier at dette kan «stå om liv».
Privatparkering for brannmannskapene ønsker hun imidlertid ikke å åpne opp for.
– Til planlagte vakter bør ansatte kunne komme seg til og fra jobb med for eksempel kollektivt, sa hun forrige helg.