Kunstner og regissør Morten Traavik har blitt kontroversiell etter han har satt opp teaterstykket «Sløserikommisjonen» med Are Søberg, mer kjent som Sløseriombudsmannen.
Bakgrunnen var at Are Søbergs innlegg på Facebook, hvor kunst ble delt sammen med hvor mye kunststøtte de har blitt tildelt av Kulturrådet, ble møtt med krass kritikk fra enkelte kunstnere. De forargede kunstnerne møtte kritikken med å hevde de mottok trusler som konsekvens av innleggene.
Les også: Sterke reaksjoner mot Fredrik Solvang: – Den største populisten av alle
«Gjør det farlig å være kunstner»
Tirsdag 23. august er det premiere på dokumentaren som har fulgt hele konflikten i kunstfeltet. Og nå har regissøren som har satt seg frivillig i øyet av orkanen, fått nok av påstander om trusler uten at motstanderne har fremlagt bevis.
Søberg er spaltist hos Nettavisen. Trykk her for å lese hans innlegg.
– Dette henger selvsagt sammen med lanseringen av «Prosjekt Sløseri», der naturlig nok panikkstemningen som en hard kjerne med osloboble-aktivister i scenekuntsmiljøet, pisket opp på fortsatt mildt sagt uklart grunnlag, får stor plass, sier Traavik til Nettavisen og legger til:
– Siden problematikken dermed får fornyet aktualitet føles det viktig og riktig å gi disse folkene en siste, og enda bedre betalt mulighet til å én gang for alle gjenreise troverdigheten, eller legge saken til evig hvile, sier han.
Les mer: Aksjonerte på direkte-TV: – Her bæres han ut av salen
Traavik har først utlyst en dusør på 100.000 kroner, før han økte denne til 200.000 kroner. Ingen av dusørene har fått respons. Dermed har han nå valgt å øke den til en kvart million kroner.
Traaviks utlysning:
250.000 kroner med bevis
Et av de tydeligste eksemplene på påstandene om trusler og trakassering på grunn av kritikken mot den offentlige pengebruken, var et innlegg av Hanan Benammar i Dagsavisen.
I innlegget rettet Benammar forargelse over at Ytringsfrihetskommisjonen lot Are Søberg komme til orde i et innspillsmøte overfor kommisjonen. Det hevdes også i innlegget at Søberg har samarbeidet med Nettavisen, Vi Menn og TV 2 for å lage artikler som har resultert i «trusler og trakassering».
Les også Erik Stephansen: Kunstmiljøet fortsetter å bløffe og forvrenge
Et av kommisjonens medlemmer reagerte så sterkt på at Søberg ble invitert til innspillsmøte, at hun trakk seg fra kommisjonen. I innlegget hvor hun begrunner beslutningen, skriver hun at kunstnere som har blitt kritisert av Søberg har blitt utsatt for så sterk hets og trusler at de har vært nødt til å gå til politiet.
«Kunstnerne har som konsekvens mottatt et ras av hets og trusler, noen så grove at de er blitt politianmeldt.», skrev Reza i VG.
– Hva tenker du responsen vil være på at dusøren er økt, og lyst ut enda en gang?
– Erfaringsmessig tyder vel det meste på at responsen fra de som dusøren retter seg til fortsatt vil være hodet i sanden, late som ingenting og kanskje ett og annet passiv-aggressivt goddag mann økseskaft-svar. Men det er lov å håpe på utvikling, sier han.
Les mer: MDG-topp fra Oslo frykter partiet skal bli for lite radikalt
Sløseriombudsmannen selv understreker at han ikke har sett noe håndfast hva gjelder trusler.
– Det er generøst av Morten å komme med et slikt tilbud i forbindelse med filmen, samtidig som jeg nok tror dette ikke kommer til å bli kostbart for ham i kroner og øre. Jeg har iallfall ikke sett noe til disse truslene, sier Are Søberg til Nettavisen.
Kulturrådet: – Ble ikke bedt om intervju
I dokumentaren er det ingen fra den kritiske siden som har stilt til intervju. Heller ikke Kulturrådet, som blant annet møter et kritisk søkelys for et seminar de holdt med tema «hets mot scenekunstnere». Søberg mener det var et seminar om Sløseriombudsmannen, selv om de ikke nevnte han spesifikt.
Les mer: Skattekrangel i NRK-studioet: – Arven etter Erna er dårlig for vanlige folk
– Vi ble kontaktet av dokumentarskaperne før sommeren med spørsmål om vi ønsket å gi tilsvar til en konkret kritikk fra Are Søberg angående et seminar om hets mot scenekunstnere Kulturrådet arrangerte våren 2021. Vi ble forelagt Søbergs kritikk skriftlig og ble fortalt at det ville bli brukt lydklipp fra seminaret, sier fungerende avdelingsdirektør Thomas Hansen i Kulturrådet til Nettavisen.
– Vårt tilsvar ville komme som en tekstplakat i dokumentaren. Dette valgte vi å takke nei til, blant annet fordi vi ikke kjente til hvilke lydklipp som ville bli brukt og hvilken sammenheng de ville brukes i, sier Hansen.
Les også: Nå får Sanna Marin (36) massiv støtte på sosiale medier
Han påpeker samtidig at de ikke har blitt bedt om noe intervju i forbindelse med dokumentaren, som har premiere tirsdag 23. august.
– Dersom det skulle komme intervjuforespørsler fra media etter at dokumentaren har hatt premiere i morgen vil vi naturligvis vurdere dette på vanlig måte. De fleste av oss, meg inkludert, har ikke sett filmen ennå, sier Hansen.