STORTINGET (Nettavisen): Torsdag klokken 10:00 får vi fasiten på hvilket budsjett regjeringen mener Norge skal styres etter i 2023.
Allerede nå er det en del lekkasjer ute, som du finner nederst i saken.
Frp-leder Sylvi Listhaug fyrer løs i Vandrehallen, like etter den offisielle åpningen mandag.
– Jeg frykter at det er et statsbudsjett som inneholder store skatteskjerpelser. Noe er allerede kjent, at staten skal dra inn enda mer penger til tross for at staten aldri har tjent mer penger enn de gjør nå, sier Listhaug til Nettavisen.
Les også: Vedum og Støre refses av sine egne: – De slapp en bombe
Se videointervjuer om det kommende statsbudsjettet her:
– Jeg er bekymret
Listhaug mener det er uhørt å øke skattene, samtidig som statens inntekter øker.
– Det handelsoverskuddet som vi har nå, har vi ikke sett maken til noen gang. De prøver å fremstille det som om vi mangler penger, men sannheten er at staten blir rikere og aller andre blir fattigere, sier hun, og legger til:
– Det er rett og slett skammelig.
Frp-lederen sier hun er bekymret for folks økonomi framover
– Jeg er bekymret for vanlige folk som har fått et tøft år, med skyhøye drivstoffpriser, matpriser, strømpriser – og et næringsliv som ikke får noe særlig i strømstøtte, sier hun, som mener regjeringen nå heller bør spare penger ved å kutte i klimatiltak, droppe reverseringen av fylkessammenslåingene – og kutte i bistand.
Les også: Forsvarsministeren lover mer penger til Forsvaret i statsbudsjettet
Moxnes: – Helt andre takter
Rødt-leder Bjørnar Moxnes har også store forventninger til statsbudsjettet, etter å ha hørt trontalen i Stortinget mandag.
– Det var veldig hyggelig å høre at de vil styrke det organiserte arbeidslivet og å få ned forskjellene. Så det er helt andre takter enn vi hadde med Høyre-regjeringa, sier Moxnes til Nettavisen, og understreker:
– Det er et godt utgangspunkt, men så spørs det om de leverer det som trengs i budsjettet som kommer på torsdag. 400.000 nordmenn sliter økonomisk, køene ved matutleveringsstasjonene øker. Det trengs tiltak som styrker velferden og som drar inn penger fra dem som har mest, som kan brukes på vanlige folk.
Moxnes håper også at regjeringen kommer til dem for å forhandle om budsjettet:
– Testen på om de leverer ser vi på torsdag, men også om de er villige til å komme til oss i Rødt og andre partier for å forhandle om en kraftfull politikk, som faktisk får ned forskjellene, sier han.
Støre: – Rettferdighet
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) demper imidlertid forventningene til statsbudsjettet for 2023.
– Hva kan vi forvente oss i budsjettforslaget som kommer torsdag?
– Det er prioriteringer for rettferdighet, vil jeg si. Vi må få til en rettferdig fordeling i Norge når vi skal møte noen store utgifter knyttet til den tiden vi er i, støtte til strømregning til folk, ukrainske flyktninger og økte bevilgninger til forsvaret, sier Støre til Nettavisen, og påpeker:
– Da må vi prioritere godt så vi skal få til det, samtidig som vi ikke skal bruke mer oljepenger for å hindre at inflasjonen biter seg fast. Det er en ganske stor og krevende oppgave som vi har løst i budsjettet gjennom å prioritere i tråd med våre verdier.
Høyre: – Uforutsigbarhet
Høyre-leder Erna Solberg sier til Nettavisen at det helt overordnede for kommende års budsjett blir å håndtere russernes invasjon av Ukraina, og konsekvensene for Norge og Europa.
– Der er jeg helt enig med regjeringen. Dette dreier seg om demokrati og sikkerheten vår på lang sikt, sier hun.
Hun levner ingen tvil:
– Det er et uforutsigbart land vi har som nabo. Jeg tror ikke i utgangspunktet at det er noen overhengende fare mot Norge, men Norge er den største gassleverandøren til Europa. Vi må være klar over at vi blir utsatt for spill i medier, sosiale medier og andre steder.
– Det er ikke tilfeldig at vi nå har så høye energipriser. Det er en del av den krigføringen som pågår.
– Hva mener du er det viktigste vi kan gjøre for å bøte på det?
– Det er å ha litt stamina. Vi må ikke la oss lure til å gjøre om dette til en nasjonal liten sak som vi skal krangle om, oss partier imellom. Vi må gjøre det som er riktig på både kort og lang sikt. De stegene vi gjør i en krisetid må også være med på stegene i omstillingen av Norge, sier Solberg.
Foreløpige lekkasjer:
* Regjeringen foreslår å innføre grunnrenteskatt for havbruksnæringen og øke grunnrentebeskatningen samt innføre en høyprisavgift for kraftprodusenter. I alt vil dette øke skatteinntektene med 33 milliarder kroner årlig.
* Regjeringen innfører en sekspunktsplan for strømsparing. På listen er blant annet 1,1 milliarder kroner til Enova som skal brukes til strømsparing i norske hjem, skriver NRK.
* Formuesskatten økes, opplyser kilder til Dagbladet. I tillegg kan det bli snakk om å øke satsen for formuesskatt. I fjor ble satsen økt med 1,35 prosent for dem med formuer over 20 millioner kroner etter forhandlinger med SV om statsbudsjettet.
* Ifølge Dagbladet vil det komme endringer i inntektsskatten. Regjeringen har vært tydelig på at skatten skal ned for personer med «vanlige inntekter» på inntil 750.000 kroner, men de som tjener mer, kan få økt skatt.
* Flere veiprosjekter kan bli skjøvet på, blant dem E134 Oslofjordforbindelsen, E134 Røldal-Seljestad i Vestland, E6 Megården-Mørsvikbotn i Nordland og E16 Hylland-Slæen i Vestland. Påbegynte prosjekter vil ikke bli utsatt eller kuttet, deriblant den omstridte utbyggingen av E18 vestover (Vestkorridoren).
* Ifølge NRK legger regjeringen opp til at utenlandsstudenter heretter må betale for utdanningen i Norge. Ifølge tidligere anslag koster utenlandsstudentene om lag 3,5 milliarder kroner i året.
* Folkehelseinstituttet (FHI) kan vente seg et kraftig kutt, ifølge Aftenposten. Det kommer på toppen av et solid kutt tidligere i år. Det er anslått at nærmere 250 stillinger kan forsvinne.
* Ifølge Vårt Land vil målet om å gi 1 prosent av nasjonalinntekten i bistand trolig ryke i statsbudsjettet for 2023 på grunn av store olje- og gassinntekter. I 2016 bestemte et flertall på Stortinget at 1 prosent av BNI skal avsettes til bistand i de årlige budsjettene.
* Regjeringen kutter grunnavgiften på diesel med 80 prosent. Vedum sier til Dagbladet at det vil føre til et kutt på 50 øre på pumpa.
* Ifølge VG har regjeringen har satt av 96 millioner kroner ekstra til sportsutstyr og fritidsaktiviteter for barn og unge.
* Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har varslet at mange av de konkrete løftene i Hurdalsplattformen på kulturfeltet blir satt på vent. I 2022 gikk cirka 0,9 prosent av statsbudsjettet til kultur. Andelen vil ikke bli høyere i 2023. Støtten til skeive organisasjoner foreslås imidlertid økt med 15 millioner kroner, nær en dobling fra 2022, skriver NRK.
* Regjeringen har lovet å øke fradraget for fagforeningskontingent i budsjettet for 2023, skriver Altinget. I fjorårets budsjett ble maksimalt fradrag for fagforeningskontingent økt med 50 prosent.