BODØ (Nettavisen): – Det forteller oss at vi har en jobb å gjøre, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) til Nettavisen når han ser tallene fra en fersk måling InFact har tatt opp på vegne av Nettavisen.

På ettårsdagen til stortingsvalget, der Arbeiderpartiet tok 26,3 prosent av stemmene og Senterpartiet 13,5 prosent, har InFact spurt folket hvordan de synes det har gått med regjeringen. Kun 15,5 prosent synes det har gått bra eller svært bra.

24,1 prosent svarer midt på treet, mens 52,3 prosent svarer at det har gått dårlig eller svært dårlig.

Nettavisen møter Ap-nestleder Skjæran i Stormen kulturhus i Bodø, like etter at han møtte tidligere statsminister Erna Solberg til direktesendt debatt hos NRK om vindkraftproduksjon og fraflytting. Han ønsker ikke å bruke de ulike krisene regjeringen står i som noen unnskyldning.

– Det er på ingen måter noen unnskyldning, for alle regjeringer må jo ta de utfordringene de får på bordet. Men det er klart at nå har det vært såpass mye at det nok preger hvordan folk ser på regjeringens arbeid til en viss grad.

Skjærans debattopptreden i Bodø kom dagen etter at en kommunemåling fra NRK Nordland og Amedia viste at Ap har hatt fremgang på 1,2 prosentpoeng fra 2019-valget i Nordland, og er nå på 27 prosent på fylkesbasis.

Les også: Støre: – Det kommer til å bli bråk

Snakkisen rundt debatten var Senterpartiets fall på samme måling. Partiet tok 25 prosent i fylket i 2019, men ligger nå på kun 11,9 prosent. Ap-nestlederen tar imot den strenge dommen fra folket i Nettavisens måling på helt motsatt måte enn det Mosjøen-ordfører Berit Hundåla (Sp) gjorde hos NRK.

Hundåla idiotforklarte velgerne ved å kalle dem «navlebeskuende» og si at de har glemt alt annet enn strøm- og bensinpriser, selv om strømprisen er rekordlav i Nordland.

– Feil prioriteringer

Høyre-leder Erna Solberg var også i Bodø denne uka. På vei inn til debatten ble hun møtt av streikende lærere som ville fortelle henne at lærerlønnen er et politisk ansvar.

– Jeg sier som jeg alltid gjør, at vi ikke er en part i disse forhandlingene, var det korte svaret fra Solberg i det hun passerte Bodø-lærerne.

Solberg får se Nettavisens måling og ivrer ikke etter å si seg uenig med folket.

– Det er velgerne som er de viktigste dommerne for alle oss politikerne. Jeg mener selvfølgelig det går dårlig, for jeg mener de burde ført en annen politikk.

Les også: Sparer millioner hver eneste dag på lærerstreiken: – Blir sterkt bekymret

– På noen områder er det selvfølgelig vanskelige tider. Det skal vi alle ha respekt for. Folk merker en del av de økte prisene og renta på kroppen. Som politikere kan vi godt si at vi ikke bryr oss om målinger, men innerst inne gjør vi jo det. Kanskje mer når det går dårlig enn når det går bra, fordi man begynner å lurer på hvordan man skal kommunisere og få fram sakene, sier hun.

– Må man forvente slike tall når man står i en del kriser?

– Jeg mener de gjør en del feil prioriteringer, og det gjør kanskje velgerne også. For eksempel at man møter mangel på arbeidskraft med å begrense innleie eller at de er så uklare rundt strømstøtte til bedrifter. Det er bedrifter som har kortere åpningstider og produserer mindre nå, så politiske valg har noen konsekvenser.

– Stor mental omstilling

Fiskeriministeren sier videre til Nettavisen at han ikke tror høsten blir noe enklere for regjeringen, hva gjelder å kommunisere politikken ut til folket.

– Nå har vi en enorm oppgave med å forklare hva vi er på vei inn i, sier han og hinter til statsbudsjettet som skal legges fram den 6. oktober.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har allerede varslet at det blir et stramt budsjett, og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har tatt ned alle forventninger til pengebruk og økt kjøpekraft i månedene som kommer.

Les mer: Støre varsler et stramt og rettferdig statsbudsjett

– I lang tid har alle kriser i Norge handlet om at vi kan gi gass, bruke av oljefondet og trykke til, men nå er situasjonen snudd på hodet. Det som nå treffer oss gjør at vi må tråkke på bremsen og bruker mindre oljepenger, sier Skjæran.

– Det er en ganske stor mental omstilling. Det har det vært for oss som sitter i regjering og jeg opplever at det har vært det for våre stortingsrepresentanter, som vi selvsagt har diskutert dette med. Det blir en kjempestor omstilling og noe å ta innover seg for det norske folk, fortsetter han.

En stor pengebruk nå vil være uansvarlig, mener Skjæran.

– Det er ikke rart hvis folk synes at det er vanskelig å forstå. Vi har mye penger på bok, men det er ikke fordi vi er redde for den boka at vi ikke kan bruke mer, men det er fordi vi må unngå en rente- og inflasjonsspiral som vil ramme vanlige folk, de med trang økonomi, eksportindustrien vår, og det vil i verste fall kunne gi et trykk på krona.

– Vi har ikke vært i denne situasjonen siden slutten av 80-tallet, da Gro måtte tråkke på bremsen og rydde opp etter Jappe-tida og Høyre-politikk som hadde gått av skaftet, avslutter statsråden.

Nettavisens partibarometer i slutten av august viste at de borgerlige partiene fort ville fått flertall dersom det var valg nå. Her falt Ap med to prosentpoeng fra juni, til 20,2 prosent, mens Høyre gikk opp fra 24,6 til 28,9 prosent.