Nye Kolbotn skole i Viken rett utenfor Oslo har bare fire parkeringsplasser, og skolen kan ikke ansette lærere som trenger parkering, opplyser rektor til Oppegård Avis.

– Vi ansetter nå kun folk som ikke trenger parkering, sa Kolbotn-rektor Kristin Hovde Høidal til avisen i forrige uke.

Det skaper reaksjoner.

– Jeg mener det er fullstendig galskap å bygge en helt ny skole med nesten ingen parkeringsplasser. Anti-parkeringsfanatismen har gått for langt, sier Frps skolepolitiske talsperson, Himanshu Gulati (Frp), til Nettavisen.

Les mer: Skole ansetter lærere som ikke trenger parkeringsplass

– Stenger lærere ute

Gulati reagerer sterkt på at lærere blir forbigått dersom de er avhengig av bil.

– Her stenger man ute mange potensielle lærere fra å kunne jobbe på en skole, og har ikke tatt hensyn til hvordan geografien selv kun 30 minutter utenfor Oslo ser ut, sier han, og understreker:

– Man kan ikke forskjellsbehandle folk på denne måten. Det er mange folk som bor i utkanten av Oslo, i distriktene, og utelukker man bil, så utelukker man også mange lærere.

Stortingsrepresentanten har nå sendt et spørsmål om saken til arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap), der han spør om den omstridte saken.

– Jeg på om det i det hele tatt er lovlig å forskjellsbehandle og diskriminere folk på denne måten, sier Gulati.

Les også: Raser mot byrådet som vil kreve betaling for privat parkering: - Skremmende

– Er det lovlig?

– Men det at det blir færre biler, er jo bra for miljøet?

– Hadde dette vært innenfor Ring 3 i Oslo, så kunne det vært aktuelt, men vi snakker om Follo-området. Over 80 prosent av de nye bilene som selges i Norge er nå også elbiler, sier han, og legger til:

– Hvor mye mindre skal bilene slippe ut før enkelte stopper kampen mot bilen?

Gulati er tydelig på hva han mener bør skje fremover:

– Vi må slutte å bygge skoler og andre bygg der det samles mye folk uten parkeringsplasser. Vi kan ikke gjøre det vanskelig for folk å kjøre bil, spesielt ikke når de aller fleste bilene som selges i Norge er elbiler, sier han.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet opplyser til Nettavisen at arbeids- og inkluderingsministeren ikke kommenterer enkeltsaker, og at Gulati vil få svar i Stortinget på ordinær måte.

Les også: Vil ha lavere fartsgrense på nye motorveier: - Veldig overraskende

– Ikke ekskludering

Rektoren ved den nye skolen, med opp mot 100 ansatte, forteller at få parkeringsplasser har gjort at noen lærere har sluttet og funnet seg jobb andre steder.

– Det er den veien verden går og med den plassen vi får til rådighet, er vi nødt til å prioritere uteareal og skolegård, foran parkeringsplasser. Det sagt skulle jeg gjerne ønsket meg flere plasser, men da må disse anlegges utenfor skolens område, sa hun til Oppegård avis.

Overfor NTB presiserte imidlertid kommunalsjef for oppvekst og læring, Arnfinn Almås, i Nordre Follo kommune at behov for parkering ikke er et eksklusjonskriterium for å få jobb som lærer, verken på Kolbotn skole eller andre skoler i kommunen.

– Vi opplyser for ordens skyld søkere tidlig i prosessen om at det ikke er mulighet for parkering ved skolen, la han til.

Presisering: Nettavisen skrev i en tidligere versjon av denne saken at skolen ikke ansetter lærere som kjører bil, men det riktige er at skolen ikke kan tilby parkering til sine ansatte - og saken er derfor oppdatert.