Med advarsler om skyhøye strømpriser, og mulig strømrasjonering til vinteren - forsetter strømkrisen å prege nyhetsbildet.

Flere politikere har den siste tiden etterlyst nye tiltak fra regjeringen, og nå vil også Huseierens Landsforbund sikre en bedre strømstøtte før vinteren.

Dagens strømstøtte sikrer at staten tar 80 prosent av regningen på den delen av gjennomsnittsprisen som overstiger 70 øre per kilowattime. Huseiernes landsforbund vil at strømstøtten skal slå inn allerede fra 50 øre per kilowattime.

– Dagens strømstøtteordning er egentlig ganske godt konstruert, men den slår inn på et for høyt prisnivå. Vi mener den bør dekke 100 prosent når spotprisene er over 50 øre, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund til NRK.

– Det er svakt

Dette er et forslag Terje Halleland (Frp) kan stille seg bak, og legger til at Fremskrittspartiet har forslått flere lignende tiltak tidligere.

– Vi har prøvd å få regjeringen med på dette lenge, uten å lykkes. Regjeringen må ta grep, sier Halleland til Nettavisen.

Halleland ber derfor statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen om å legge frem tydeligere tiltak før krisen blir forverret. Spesielt i en tid der mat, drivstoff og renteutgifter også blir dyrere, legger han til.

– Jeg reagerer på at regjeringen avslår forslagene som kan bidra til å gjøre husholdninger og forbrukere mindre usikre. Det synes jeg er svakt, sier Halleland.

Skeptisk til forslaget

Sommerferien har gitt en forsmak på hva man har i vente. I begynnelsen av juli ble det varslet om den dyreste sommerstrømmen noensinne.

Samtidig har også Statnett og NVE varslet muligheter for strømrasjonering.

Rødt har villet hasteinnkalle Stortinget for å finne en løsning på krisen, og Høyre har gått hardt ut mot regjeringens håndtering av krisen.

Les også:

Til Huseiernes Landsforbunds forslag om en lavere grense for strømstøtte svarer statssekretær i Olje- og energidepartementet, Elisabeth Sæther (Ap), at regjeringen er skeptisk til forslaget.

– Jeg har stor forståelse for at mange har det tøft. Derfor har vi etablert en strømstøtteordning som hjelper folk med strømkostnadene. Men vi er i en situasjon hvor det er press på renten, og høy statlig pengebruk gjør at risikoen øker for skyhøy rente, sier Sæther.

I tillegg er Norge avhengig av at vannmagasinene ikke tappes for mye. Strømstøtten må derfor utformes på en slik måte at den stimulerer folk til å spare på strømmen, mener statssekretæren.

– Strøm er en knapphetsvare nå, så det er viktig at vi sparer.