Se intervju med Ketil Solvik-Olsen (Frp):
ARENDAL (Nettavisen): Stortinget blir nå hasteinnkalt og må avbryte ferien for å møte i et ekstraordinært strøm-møte. Det bestemte Stortingets presidentskap tirsdag.
Fra Arendalsuka tordner Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen mot regjeringen, som han mener er handlingslammet. Samtidig som strømprisene stadig når nye rekorder i sør.
– Så langt har håndteringen av strømkrisen vært veldig kritikkverdig, sier Solvik Olsen til Nettavisen, etter å ha deltatt i en debatt om nettopp de skyhøye strømprisene på Arendalsuka tirsdag ettermiddag.
Les også: Avbryter «ferien» – kaller inn til ekstraordinært strøm-møte
– Det er svært trist
Den tidligere Frp-statsråden legger ikke skylda på regjeringspartiene for at strømprisene har blitt galopperende, men gir altså håndteringen av krisen strykkarakter.
– Dette skyldes mange faktorer, som nedlegging av tysk kjernekraftverk og krigen i Ukriana, men nå er det altså ti måneder denne regjeringen har hatt på seg, sukker Solvik-Olsen, og påpeker:
– Allerede i fjor høst fremmet Frp forslag om å begrense krafteksporten. Vi og mange andre partier fremmet også forslag om en makspris på 50 øre, nettopp for å skåne norske innbyggere og norsk næringsliv fra den energipriskrisen som er i Europa - men regjeringen stemmer nei gang på gang.
Han mener regjeringen rett og slett handler for tregt.
– De kommer bare etter, og bedrer ordningene litt etter litt. Dette kunne man håndtert mye raskere og bedre, og statsministeren endrer oppfatning fra måned til måned, så jeg skjønner at de sliter med å bli enige internt. Men prisen må altså strømkundene betale, og det er svært trist, sier Solvik-Olsen.
Nylig ble det kjent at regjeringen vil øke strømstøtten til 90 prosent allerede fra september, dersom strømprisen overstiger på 70 øre per kilowattime (kWh).
Les også: Historiens dyreste strøm for andre dag på rad
– En ydmykelse
– I dag ble det kjent at Stortingets presidentskap kaller inn til et ekstraordinært strøm-møte i Stortinget. Er dette en ydmykelse for regjeringen?
– Det er jo det. Nå trodde de at de skulle slippe dette, ved at de fikk Høyre på laget. Men så leverer de en så dårlig timeplan og gir så dårlige signaler om hva de skal levere, at Stortinget går inn og griper saken likevel, sier Frp-nestlederen.
Han sier han ikke er overrasket over at presidenskapet griper inn overfor regjeringen.
– Det er ikke så rart at Stortinget også til slutt blir utålmodige, men det er bare så trist at mens regjeringen krangler med seg selv så har vi rekordhøye strømpriser som vi kunne gjort noe med, sier han, og legger til:
– I stedet så fylles statskassa enda mer, og det er jo innbyggerne i Norge som betaler det.
Les også: Reagerer på «hasteinnkallelsen»: – Bruker for lang tid
– Jobber intenst
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap), er imidlertid uenig i at overkjøringen fra Stortinget er en ydmykelse.
– Nei, det er ikke ydmykende. Det er en flott anledning for at jeg kan komme til Stortinget og gå gjennom alle de tiltakene regjeringen har iverksatt for å øke kraftproduksjonen i Norge, samtidig som jeg kan fortelle at de tiltakene vi har iverksatt ut fra den ekstreme situasjonen vi befinner oss i, de virker faktisk etter hensikten, sier Aasland til Nettavisen.
Aasland deltok også i tirsdagens store strømdebatt på Arendalsuka, der han argumenterte for tiltakene regjeringen har kommet med.
– Vi har en støtteordning som reduserer husholdningenes ekstreme utslag av de høye prisene vi har på strøm, og vi jobber intenst for å hjelpe den delen av næringslivet som er ekstremt utsatt, fortsetter statsråden.
Han sier han også ser fram til å fortelle Stortinget at de ønsker å begrense strømeksporten.
– Jeg får gleden av å fortelle om at vi rammer inn forsyningssikkerheten på en veldig god måte ved at vi lager en ny styringsmekanisme som gjør at når vannstanden i de viktige flerårsmagasinene våre faller under et visst nivå, blir det begrensning i eksporten, sier Aastland, og legger til:
– Jeg vil bidra til å Stortinget får best mulig innsikt i den viktige jobben vi gjør.
Les også: EU-sjokk på ny måling: De unge vil melde Norge inn
– Folk er utålmodige
Senterpartiets parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, sier han forstår at regjeringen får strømkritikk.
– Det er et uttrykk for at folk er utålmodige, og at de er veldig bekymret for de høye strømprisene vi har. Så tror jeg de fleste forstår at det ikke er regjeringen som har skapt krisen, sier Pollestad til Nettavisen.
Han påpeker at regjeringspartiene, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, jobber med å løse krisen.
– Vi har gjort mye for forbrukerne på kort sikt med kompensasjonsordningen, og så tror jeg folk venter på de mer langsiktige grepene. Noe har vi gjort ved å si at vi skal regulere magasinfyllingen for å sikre at vi har strøm til vinteren, sier Pollestad.
Sp-politikeren sier de tar innkallingen til det ekstraordinære møtet i Stortinget til etterretning, men vektlegger at:
– Vi hadde nok greid det også om vi hadde fult den ordinære framdriften i dette.
Les også: – Svært skuffende for alle som trodde på Senterpartiets løfter
– Meningsløs debatt
En del av debatten som nå raser, er hvorvidt det bør bygges strømkabler mellom Nord- og Sør-Norge, for å eksportere billig nordnorsk strøm sørover. Men det forslaget bare avfeier Pollestad.
– Det vil ta alt for lang tid, og i dagens situasjon vil det gi mye dyrere strøm i Nord-Norge uten at det får noen særlig effekt i Sør-Norge. Jeg tror vi må slutte med å irritere oss over at folk har billig strøm. Målet må være at folk får billig strøm, og da må vi glede oss over de som har det, sier han, og påpeker:
– Det er en meningsløs debatt, for uansett om man starter å bygge nå så vil det har årevis før det vil ha noen som helst effekt.
Les også: PST: – Vi forventer at spioner vil gjøre fremstøt på Arendalsuka
Rødt: – Galskap
Rødts Sofie Marhaug minner om at Rødt tidlig i sommer tok initiativ til å hasteinnkalle Stortinget i strømsaken
– Vi er glad for at Stortinget endelig kan møtes og diskutere flere strømtiltak enn regjeringen har lansert når de ha vært hardt presset. Jeg mener at folk nå ser galskapen i de skyhøye prisene og at vi har satt forsyningssikkerheten i spill, sier Marhaug til Nettavisen.
– Det krever mer kraftfulle tiltak enn regjeringen har kommet med hittil, sier hun.
– Hva må til?
– Vi ønsker makspris på strøm og å begrense hvor høy profitt kraftbransjen kan ta på å selge strøm i Norge, kombinert med en oppdekningsplikt og strengere regulering av eksporten. Det siste handler om forsyningssikkerheten: Vi må ha en minstestand på vannmagasinene og reforhandle avtalene for utenlandskablene, sier Marhaug.
Les også: Utleiemarkedet eksploderer under Arendalsuka: – Har fått 200.000 kroner for en uke
– Hva venter du at kommer ut av møtet i Stortinget?
– Jeg er litt bekymret fordi det ofte er en stor enighet mellom Høyre og Arbeiderpartiet for å beskytte kraftliberalismen. De ser ikke på kraft som en del av vår infrastruktur og velferdsstat, men mer som en vare på linje med kosmetikk og det som verre er. Det er et kjempeproblem, mener hun.
Det ekstraordinære strøm-møtet i Stortinget vil finne sted i midten av september.