Mandag kom beskjeden mange i SV ikke ville høre: Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski ønsker ikke å lede partiet når Audun Lysbakken trekker seg til våren.

«Jeg vet dette vil skuffe veldig mange. Og det er en beslutning som gjør meg ulykkelig. Men jeg har kommet frem til at det er det riktige valget for meg i den situasjonen jeg og min familie er i nå», skriver hun på sin Facebook-side.

«Det har tatt tid å komme fram til denne beslutninga. Jeg har vært åpen om den vanskelige livssituasjonen jeg er i. Jeg er i foreldrepermisjon etter et tøft svangerskap og barsel, og jeg har måttet gitt det rom», fortsetter Kaski.

Dermed er veien åpen for nestleder Kirsti Bergstø, som står uten motkandidat. Valgkomiteen bekrefter til NTB at hun nå er eneste kandidat.

Bergstø er sett på som en tydelig stemme for venstresiden av SV, med blant annet hardere motstand mot Nato og norske våpensendinger til Ukraina - saker der Kaski har vært mer pragmatisk.

Bergstø har vært leder av Sosialistisk ungdomsparti, mens Kaski kom inn i partiet utenfra i en voksen alder.

– Veldig synd

Kaski har rett i at mange nå er skuffet.

– Jeg synes det er leit, sier fylkesleder Anne Lise Fredlund i Innlandet SV til Nettavisen om Kaskis avgjørelse.

– Vi har hele tiden vært tydelig på at vi ønsker Kari Elisabeth som lederkandidat, men å bli leder krever mye av enkeltmennesket og de som står rundt. Da er det viktig for partiet at det er en person som opplever at man kan stå i dette med hele seg. Jeg har forståelse for situasjonen hun står i og respekterer det.

– Hvorfor er det leit?

– Vi har jo pekt på henne av en grunn. Vi mener hun kan være en dyktig leder som breier oss ut og samtidig tar oss videre i samme retning som Audun har gjort, men jeg har forståelse for situasjon hun står i, sier fylkeslederen.

– Kaski er en av SVs beste

Nettavisen har vært i kontakt med leder for Vestland SV, Hege Lothe som roser Kaski i sterke ordelag:

– Kari Elisabeth Kaski er en av SVs beste folk, sier Lothe til Nettavisen og legger til at:

– Nå har vi en lederkandidat, Kirsti Bergstø, og hun er virkelig en god lederkandidat som allerede har vist at hun kan vere en god leder for SV.

Lothe fremhever Bergstøs engasjement:

– Hun er levende engasjert i folk, tar gjerne kampen for å få ned forskjellene og er opptatt av å skape og gjennomføre god rød og grønn politikk for hele landet, sier Lothe til Nettavisen.

Se videointervju med SV-leder Audun Lysbakken om årsaken til at han trekker seg:

– Vi støtter henne også, vi

Fylkesleder Grete Wold i SV Vestfold og Telemark legger ikke skjul på at Kaski var deres favoritt.

– Det er veldig synd at Kaski trekker seg, sier Wold til Nettavisen.

Samtidig respekterer hun avgjørelsen:

– Vi har stor forståelse for at dette er et krevende verv i småbarnsfasen, så den avgjørelsen respekterer vi.

Dermed seiler Kiristi Bergstø opp som den soleklare favoritten.

– Vi støtter henne også, vi, sier Wold.