STORTINGET (Nettavisen): På SVs landsmøte på Gardermoen til helgen velges Kirsti Bergstø (41) til ny leder i SV etter Audun Lysbakken.

Det skjer halvannet år etter at SV forlot regjeringsforhandlingene i Hurdal og takket nei til å bli en del av Jonas Gahr Støres regjering. Men Bergstø sier hun nå er klar for å ta partiet inn i regjering.

– Jeg er klar for forhandlinger når som helst jeg. Jeg har bare en forutsetning for det, og det er at vi starter med blanke ark, sier den påtroppende SV-lederen til Nettavisen.

Se videointervju med Bergstø her:

Flere Ap-politikere har den siste tiden tatt til orde for at SV må tas inn i den kriserammede regjeringen. For krisemålingene står i kø, og Arbeiderpartiet og Senterpartiet klarer ikke å skape entusiasme.

– Dumt å lukke dørene

Et skjær i sjøen er imidlertid Senterpartiet, som ikke har ønsket å ha SV i regjering. Onsdag slenger nok en gang partiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, døra igjen for regjeringens støtteparti:

– Det er for store avstander mellom oss og SV. Vi blir nok ikke «sammen igjen» med det første, nei, sier Arnstad til Dagbladet.

Uttalelsen får Bergstø til å reagere kraftig.

– Jeg tror det er dumt å lukke dørene for hverandre i en tid der man kommer til å trenge flere til å samarbeide med for å trygge flertallet. Også for å sikre flertall for et sterkere fellesskap, for et Norge som er basert på samhold og ikke større forskjeller, sier hun.

– Så du vil ta SV inn i regjering som SV-leder?

– Selvfølgelig vil SV har mest mulig makt og innflytelse, men det viktigste er den politiske retningen. Det er politikken og ikke posisjonene som er viktigst for oss, så derfor forlot vi Hurdalsjøen, sier Bergstø, og legger til:

– Men vi er klare til å starte på nytt for å se om det er mer endringsvilje i Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå enn vi opplevde da.

– Veldig underlig

Bergstø, som onsdag møtte pressen før landsmøtet sammen med avtroppende SV-leder Audun Lysbakken, mener en rødgrønn flertallsregjering nettopp er det Norge nå trenger.

– Utfordringene i Norge er veldig store, og derfor trengs en sterk samling for å få sørget for en politisk kurs som folk i Norge trenger, påpeker hun, og understreker at det er mange saker der SV og Senterpartiet står nærme hverandre.

– Det er både kampen for å få bort helseforetaksmodellen, få bort markedsprinsippene i helsevesenet, for å snu sentraliseringen, for å sikre fisken på land i kystsamfunnene og for å ta politisk kontroll over kraften, sier hun, før hun legger til:

– Så hvis de tingene er viktige for Senterpartiet, så er det veldig underlig å skulle avvise et tettere samarbeid med SV.

Men om dette skal bli en realitet, må altså Hurdalsplattformen legges bort, ifølge den nye SV-sjefen.

– Vi må begynne på nytt og legge alt som har vært bak oss. Vi må se framover og se hva det er vi kan samle oss om, sier hun.

SVs landsmøte avholdes på Gardermoen fra fredag til søndag. Lørdag blir Bergstø valgt til ny SV-leder.