SV går mest fram av alle partiene i Nettavisens junimåling fra Sentio. Partiet får en oppslutning på 9,5 prosent, som er fram 2,4 prosentpoeng fra mai.

– Det er veldig gledelig, og en stor inspirasjon, sier fungerende SV-leder Kirsti Bergstø til Nettavisen.

Den gode målingen kommer dagen etter at SV og regjeringspartiene presenterte enigheten om revidert nasjonalbudsjett, etter uker med tøffe forhandlinger.

Se resultatene for alle partiene lenger ned.

Les også: Nekter å kutte i bensinavgiften: – Mer opptatt av myr enn å hjelpe folk som sliter

– Flere har sett det

Bergstø tror det er én viktig grunn til at SV nå går fram.

– Det må handle om at flere har sett at SV er det partiet som tar kampen mot de enorme forskjellene som har økt mellom folk økonomisk. I tillegg til at vi setter store krefter inn for å bekjempe klima- og miljøkrisen, sier hun, og samtidig påpeker:

– Det tror jeg er utfordringer som folk tar på alvor, og kjenner på kroppen. Det gjelder særlig forskjellene, fordi vi lever i en tid der vi sliter med å få endene til å møtes.

Les også: SV advarer regjeringen: – Vi er ikke ryddegjengen

– Dere valgte å ikke gå inn i regjering, og nå går dere fram mens Senterpartiet går tilbake. Viser det at dere valgte rett?

– Slik situasjonen ble under samtalene etter valget, så vurderte vi at vi ville få til mer ved å forhandle fra Stortinget og i åpent landskap i stedet for å være forpliktet i et regjeringssamarbeid, der vi ikke kunne se at den politiske retningen var god nok, sier Bergstø.

– Og det er en vurdering som jeg fremdeles står ved, legger hun til.

Her er resultatene for alle partiene:

– Avhengig av oss

I stortingsvalget i fjor høst fikk SV 7,6 prosent av stemmene, og sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet fikk de flertall i Stortinget. Etter regjeringssamtaler i Hurdal, valgte likevel partiet å takke nei til å sitte i regjering.

– Det har jo vært mye kaos i regjeringen den siste tiden Er dere rett og slett glad for at dere ikke er med i regjeringen?

– Jeg er først og fremst glad for at vi har muligheten til å utgjøre et flertall som trekker flertallet i riktig retning, og det er jo det vi gjør i alle forhandlinger, enten det er statsbudsjett, revidert eller krisepakker. Vårt mål er å bruke den makta vi har, siden regjeringen er avhengig av oss for å få flertall, til å få fram en sterkere politikk for miljø og fordeling, sier Bergstø.

Les også: Regjeringen trekker tilbake oljeområder i nord: – Har ikke skjedd før

– Hva gjør Senterpartiet galt siden de går så mye tilbake?

– Senterpartiet må svare for seg selv, og de har sikkert noen tanker rundt sin egen situasjon, men vi har vært tydelig på hva som er viktig for oss, sier hun om det.

SVs resultat er også signifikant, det vil si over feilmarginenen i målingen.

Gunnar Stavrum: Senterpartiet kan sitte i regjeringen mens bensinprisen øker til 30 kroner

– De holder igjen

Bergstø, som vikarierer for SV-leder Audun Lysbakken mens han har foreldrepermisjon, understreker at målinger både går opp og ned.

– Akkurat den siste tiden har det jo vært store diskusjon rundt revidert budsjett. Det har også vært store diskusjoner rundt pensjon, der vi presser på for å opp minstepensjonen som en del av kampen mot forskjells-Norge - mens regjeringen holder igjen, sier hun.

– Så nå er målet å passere 10-tallet i målingene?

– Målet er at alle som ønsker kraftfulle endringer for styrket fellesskap og trygghet skal gi oss en oppslutning til å kunne gjøre det. Så er det valgene som avgjør hvordan styrkeforholdene blir på Stortinget, sier hun.