Den erfarne NRK-korrespondenten Sidsel Wold kom med den kontroversielle uttalelsen under en nyhetssending på NRK 1 og NRK radio mandag formiddag, der tema var opptøyene og ødeleggelsen i Sverige, som reaksjon på den danske politikeren Rasmus Paludan, fra ytre høyre-partiet Stram Kurs, sin brenning av Koranen.

Se video av den kontroversielle uttalelsen under:


Under sendingen sa Wold følgende, på spørsmål om hvorfor mange blir så sinte av koronbrenningen.

«Jeg tror at for oss som er så sekulære her i Skandinavia, så forstår ikke vi hvilken forferdelig ydmykelse det kan være for mange religiøse muslimer å se deres hellige bok ødelagt på denne måten, og trakassert med, og brent, rett og slett. Og etter karikaturkrisen, da Jyllands-Posten publiserte tolv karikaturer av profeten Muhammed, så så vi jo hvilket enormt sinne dette skapte i store deler av Asia, men ikke minst i Midtøsten. Og det var jo en lærepenge for det mer sekulære Vesten - denne grensen for ytringsfrihet, og hvor man tråkker på andres religion og hellige verdier. Jeg tror ikke helt man forstår det i Skandinavia. Men etter den krisen i 2005, så bør alle forstå hvor ydmyket og triste mange blir når de ser deres hellige bok bli brent».

Les mer: Voldsomme opptøyer etter koranbrenning i Sverige

Sosiolog og Nettavisen-skribent Kjetil Rolness er blant de som reagerer. «NRKs dekning av opptøyene i Sverige begynner å bli svært utfordrende for seere og lyttere med alminnelige åndsevner», skriver han på Facebook.

Etter en ordrett gjengivelse av Wold, skriver han «Ja, nå er det jammen på tide vi uvitende og respektløse skandinaver LÆRER. Takk til NRK for å bringe vår forståelse av religionskritikk, sinnamestring og grensen for ytringsfrihet et langt skritt videre. Snart er vi helt tilbake i ørkenen på 600-tallet».

Også Nettavisen-skribent Espen Goffeng reagerer sterkt.

«Dette blir å gi etter for «the assassins veto», som professor Garton Ash kaller det. Ytringsfrihetens død gjennom voldsbruk. Og når til og med fornuftige folk som deg sier sånt, da får jeg nesten lyst til å brenne en Koran» skriver han i en kommentar i Nettavisen.

Reagerer særlig på ett ord

Sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, reagerer på uttalelsen.

– Jeg kvakk skikkelig til da jeg leste dette. Det er ikke en nøytral kommentar - det er en verdivurdering av både karikaturstriden og den bruken av ytringsfriheten. Det synes jeg ikke samsvarer med hvordan en NRK-kommentator skal opptre, sier han til Nettavisen.

Selbekk og hans familie levde i årevis med politibeskyttelse etter at Selbekk som sjefredaktør for Magazinet trykket tolv karikaturtegninger av Muhammed i januar 2006.

Espen Goffeng: Vi skal ikke ha forståelse for voldsbølgen i Sverige

– Hvilken side av debatten mener du hun faller ned på her?

– Hun viser veldig, veldig stor forståelse for de som bruker vold til å undertrykke ytringer. Det skal vi ikke ha noe forståelse for. Vold er en helt uakseptabel måte å møte ytringer på, og det må tas en klar avstand fra. Jeg synes hun heller uttrykker en altfor stor grad av forståelse for det, svarer Selbekk.

– Jeg reagerer særlig på bruken av ordet «lærepenge». At karikaturstriden skal ha vært en lærepenge og at vi burde ha lært hvordan disse tingene fungerer. Det er veldig, veldig spesielt.

– Jeg har en tatt en helt annen lærdom av karikaturstriden. Det er at vi aldri må akseptere at noen bruker vold til å undertrykke ytringer de er uenige i. De som gjør det må aldri vinne.

Les også: Vebjørn Selbekk ut mot mot hijab-forslag: - Jeg håpet de lærte sist

Selbekk, som også har skrevet en leder om Wolds uttalelse, mener NRK-profilen er erfaren nok til å vite hva hun ikke bør si.

– Jeg har ikke noe negativt inntrykk av Sidsel Wold. Hun står for mye god reportasjevirksomhet. Men siden hun er så erfaren så burde hun vite forskjellen på kommentar og egne meningsytringer og verdimessige vurderinger.

– Jeg gav en bakgrunn

Nettavisen har vært i kontakt med Wold selv, som ikke ønsker å utdype hva hun mente med kommentaren. Hun henviser til det hun har svart på Facebook om noe av kritikken.

«Folk her har visst ikke forstått hva jeg sa. Jeg gav en bakgrunn, jeg sa ingenting om man skal gi etter eller ikke, akseptere eller ikke, brenne koraner eller ikke. NRK-reportere skal ikke fortelle folk hva de skal mene eller gjøre. Programleder spurte hvorfor folk blir sinte når en koran brennes, og jeg svarte på det og satte koranbrenning inn i en større sammenheng, i Midtøsten og i Sverige. Takk for meg», skriver hun i kommentarfeltet til nevnte Rolness.

«Min jobb er å forklare og sette ting i en større sammenheng. Ikke forsvare det ene eller det andre», skriver hun i Goffengs kommentarfelt.

Ville vært bedre med annen formulering

Nettavisen har spurt NRKs utenriksredaktør, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, hva han tenker om uttalelsen fra Wold.

– Deler redaktøren Wolds syn på at striden rundt karikaturtegninger har vært en lærepenger som setter grenser for ytringsfriheten i Vesten?

– Ordvalget falt i en direktesending, og det hadde vært fornuftig å bruke en annen formulering. Målet for redegjørelsen i studio var å forsøke å forstå hvorfor dette skjedde, og det er viktig å påpeke at Wold i studio også fremhever at det er andre årsaker enn koranbrenningen som ligger til grunn for opptøyene i Sverige, svarer han.

NRK gav først en uttalelse til Medier24 om samme tema.

– Har Sidsel Wold vært så lenge i Midtøsten at hun i dette spørsmålet har tatt til seg andre verdier enn de som er allment aksepterte i Norge?

– Sidsel Wold har vært en svært god Midtøsten-korrespondent for NRK i to perioder. Det er jobben hennes å trekke på den erfaringen og bakgrunnen for å forstå verden og andre menneskers reaksjonsmønster, også når de skiller seg fra våre egne, sier NRK-redaktøren.

Les også: Mer koranbrenning og opptøyer i Sverige: Rikspolitisjef varsler mottiltak

Han sier seg enig i noe kritikken fra Selbekk, men ikke alt.

– Selbekk helt rett i at NRKs journalister ikke skal komme med meningsytringer, men forklare og gi bakgrunn til aktuelle hendelser. Jeg synes imidlertid han trekker resonnementet sitt for langt når han mener at det uttrykkes forståelse for voldsbruk. Det er det naturligvis ingen i NRK som gjør, sier Falkenberg Mikkelsen.