Se videointervju med Frp-leder Sylvi Listhaug:


STORTINGET (Nettavisen): Det var høytidelig og en historisk begivenhet da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til Stortinget onsdag ettermiddag.

En tale som også berørte stortingspolitikerne.

– Det var en god tale. Han har satt seg veldig godt inn i både historien og forholdene i de landene han snakker til. Så klart det å sitte og se han sitte i en bunker i Ukraina som er i krig, det gjør jo et veldig sterkt inntrykk, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Nettavisen.

Den ukrainske presidenten er etter hvert blitt kjent for å trekke historiske paralleller i sine taler til verdens nasjonalforsamlinger. Den videooverførte talen til Stortinget fant sted på dag 35 av krigen i Ukraina.

Se talen til Zelenskyj under:


Les mer om talen: Advarer Norge mot russiske styrker i nord

– En ustabil nabo

Listhaug forteller at hun bet seg merke i spesielt én ting i talen.

– Jeg synes det er interessant at han nevner hvor viktig Norge er for europeisk energisikkerhet. Klart det at vi er en olje- og gassnasjon det er veldig viktig nå. Det er viktigere enn noen gang at vi fortsetter å utvikle den næringen, sier hun.

Zelenskyj påpekte at selv om Norge og Ukraina ikke har felles grenser, så har landene Russland som felles nabo – et land som står mot våre felles verdier.

– Mener du det noen grunn til bekymring her i Norge, at Russland også kan angripe oss?

– Nå sier jo de militære ekspertene at man ikke ser noen tegn til det, men det er klart at når vi ser hva de er i stand til å gjøre i Ukraina så vil jo mange selvfølgelig være bekymret over at vi har en sånn nabo i øst, sier Listhaug.

Les også: Norge har tre rettslige grunnlag til å kunne krige i Ukraina

Frp-lederen beskriver den dramatiske situasjonen Europa står i som utrivelig.

– For oss som vokste opp på 80-tallet med den kalde krigen, så er det jo litt flashback at vi kjenner på den følelsen som vi gjorde når vi vokste opp - og den usikkerheten som det er med en ustabil nabo, sier hun..

Listhaug mener vi nå må bygge opp Forsvaret framover, til et helt annet nivå enn vi har hatt til nå.

Lysbakken: – Veldig sterkt

Også SV-leder Audun Lysbakken var preget etter å ha hørt talen til Ukrainas president.

– Det gjorde et veldig sterkt inntrykk på meg. Det er en utrolig spesiell situasjon å få en tale rett inn i Stortinget fra en by som er under angrep, sier Lysbakken til Nettavisen, og påpeker:

– Det viser så godt hva dette handler om: Ukraina sin frihetskamp, demokrati mot diktatur og småstat mot stormakt - og at det står utrolig mye på spill. Derfor er den solidariteten han ber om utrolig viktig, og vi bør stille opp med det vi har i Norge.

I talen takket Zelenskyj for våpen og militært utstyr, og ba samtidig om å få mer våpen av Norge. Han nevnte blant annet avanserte rakettsystemer som kan bidra til å senke skip og ødelegge militære kjøretøy.

– Våpnene dere kan hjelpe oss med, vil kunne hjelpe oss i kampen for vår frihet og deres frihet, sa han til Stortinget.

Like før talen ble det imidlertid kjent at regjeringen har donert 2000 panservernvåpen (M72) til Ukraina.

Se videointervju med Audun Lysbakken:

– Bør Norge bidra med mer våpen enn vi gjør i dag?

– De helt konkrete militære forespørslene han har tror jeg at jeg skal overlate til regjeringen og forsvarsministeren og svare på om er innenfor det mulige. SVs landsstyre sa nei til den første våpenleveransen, men den siste har vi ikke tatt stilling til, sier Lysbakken.

Les også: Solberg åpner for mer militært utstyr til Ukraina

Melby: - Rørte de fleste

Venstre-leder Guri Melby tror talen fra presidentens bunkers rørte de fleste i salen.

– Det var et veldig sterkt øyeblikk. Jeg tror det var en tale som rørte de fleste, sier hun til Nettavisen etterpå.

- Mener du Norge bør bidra med mer våpen enn vi gjør i dag?

– Jeg er veldig glad for at regjeringen i dag har varslet at man har sendt eller vil sende 2000 flere panservernraketter. Det var viktig at regjeringen nå kom på banen med den leveransen, sier Melby, og legger til:

– Og jeg tror det er viktig at vi her signaliserer tydelig at vi er villig til å bidra med mer hvis behovet er større. Det kan også være like relevant å bidra økonomisk.

Les også: Raste fra Stortingets talerstol: - Han er en krigsforbryter

Se videointervju med Melby:

Høyre: – Vurdere å donere mer

Ine Eriksen Søreide (H), som leder Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, sier at eventuelle ytterligere norske våpenleveranser til Ukraina vil ha Høyres fulle støtte.

- Det er viktig at regjeringen nå gjør vurderinger om det er enda mer vi kan donere. Det vil definitivt ha Høyres fulle støtte. Det må gjøres i nært samarbeid med allierte. Vi må sikre at det vi kan donere passer inn og kommer fram på en god måte. Og hvis vi ser at vi har mer vi kan donere, som passer de forespørslene som kommer, så må vi gjøre det, sier hun til Nettavisen.

Se videointervju med Eriksen Søreide:


Zelenskyj dro også fram både kongesagaer og frigjøringen av Finnmark i sin tale til de norske folkevalgte.

– For tusen år siden var norske vikinger våre gjester i Kyiv, og deltok i dannelsen av Kyiv-riket. Rus' og Ukraina ble kalt Gardariket i sagaene, sa han, og kalte dette Norges og Ukrainas felles arv.

Kun ved to tidligere anledninger har utenlandske gjester fått tale i stortingssalen.