Denne uken er det ett år siden Taliban besøkte Norge i januar 2022.

På Soria Moria hotell ved Nordmarka i Oslo møtte representanter fra Taliban-regjeringen en norsk delegasjon for å diskutere menneskerettigheter og den humanitære situasjonen noen måneder etter at de tok makten i Afghanistan i august 2022, etter at vestlige styrker trakk seg ut av hovedstaden Kabul.

Norge inviterte Taliban til samtaler i et forsøk på å legge press på regimet til å utdanne jenter, opprettholde grunnleggende menneskerettigheter og gi tilgang til humanitær hjelp til hele landet. Det hele kostet sju millioner kroner, inkludert 3,5 million til å fly inn Taliban-delegasjonen.

Les også: Dette er regningen for Taliban-delegasjonens besøk i Norge

Etter besøket har forholdene for kvinner og jenter i landet stadig blitt verre. De er nå utestengt fra ungdomsskoler, videregående skoler og universiteter.

– Grenseløst naive

Frp-leder Sylvi Listhaug har benyttet anledningen til å komme med knallhard kritikk av regjeringen og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Det er ekstremt naivt å tro at du kan påvirke utøvere av totalitære ideologier gjennom dialog. Det har vist seg enten det er nazisme, kommunisme, fascisme eller ekstrem islamisme. Det eneste møtet i Norge bidro til var anerkjennelse for Taliban-terroristene, sier hun på partiets egen nettside.

– Huitfeldt og regjeringen bør være flau over å ha blitt rundlurt av Taliban-terroristene, konkluderer Listhaug.

– Frp var tydelig på at Taliban ikke hadde noe i Norge og gjøre og at vi ikke hadde noen tro på at dette vil bidra med noe annet enn å kaste bort skattebetalernes penger.

– Dessverre fikk Frp og mange av de som har flyktet fra regimet rett. Norge er grenseløst naive. Når skal Huitfeldt og regjeringen lære? avslutter Listhaug.

Huitfeldt: – Nødvendig kontakt

Utenriksminister Anniken Huitfeldt mener Listhaugs politikk ville gjort situasjonen verre.

– Vi lytter til de som kjemper for kvinners rettigheter i Afghanistan. Å forsøke å isolere Taliban og ikke snakke med dem vil gjøre situasjonen enda verre. Frps politikk vil bare ramme de som er igjen og kjemper for at afghanske jenter fortsatt skal kunne gå på skole, sier hun til Nettavisen.

– Isolasjon øker også risikoen for humanitær krise, økt ekstremisme og flyktningstrømmer mot Europa. Møtene i Oslo, mellom Taliban, USA, EU, sentrale europeiske land og Norge, er et eksempel på nødvendig kontakt, fortsetter Huitfeldt.

Regjeringen var fullt klar over splittelsen internt i Taliban, forklarer hun.

– Vi har hele tiden visst at det finnes sterke krefter i Taliban som jobber mot de fremskrittene afghanske kvinner og jenter har opplevd de siste 20 åra. Vi vet også at deler av Taliban er mot forbudene mot at kvinner tar høyere utdannelse og jobber i organisasjoner. Den konservative delen av lederskapet i Kandahar har nå mest gjennomslag, sier Huitfeldt.

Utenriksministeren sier at befolkningen i Afghanistan mangler mat og medisiner, og at det internasjonale samfunnet må være i konstant kontakt med landet for å sikre at den humanitære hjelpen kommer fram.

– Mente det var grunn til å stole på dem

Taliban styrte Afghanistan med jernhånd fra 1996 til 2001, da de ble avsatt at USA og George W. Bush sin globale krig mot terror.

Én som har viet flere år av sitt liv til demokratisering og gjenombygging av det krigsherjede landet, er tidligere toppdiplomat Kai Eide. Eide har bred erfaring fra internasjonal krisehåndtering og har jobbet som toppdiplomat i en rekke år. Han var blant annet FNs spesialutsending til Afghanistan i tidsperioden 2008 til 2010.

– Løftene ble ikke gjennomført. Det vi har sett det siste året er en nitrist utvikling. Det foregår fortsatt en debatt innad i Taliban, men de som var mest samarbeidsvillige på slike spørsmål, de tapte. Det er helt åpenbart, sier Eide til Nettavisen.

Han forklarer at det er ulike krefter innad i Taliban, og at den konservative fløyet har vunnet fram. Han tror ikke Talibans besøk til Norge var et spill for galleriet.

– At de som var her mente det de sa, er det ingen tvil om. Flere av dem har gjentatt det senere. Senest for noen dager siden. At de senere var overrasket over den andre delen av bevegelsen, er også helt åpenbart.

– Dette er personer vi hadde snakket med en god stund. Vi mente det var grunn til å stole på dem når de for eksempel sa at de ville tillate skole for jenter.

– Brukte Taliban Norge for å fremheve sin egen rolle på den internasjonale scenen?

– Det er klart at de ønsker en anerkjennelse og ser på et internasjonale møte som et skritt i den retningen.

Tror ikke på bedring

Eide har ikke gitt opp situasjonen i Afghanistan, men tror ikke det kommer noen rask bedring.

– Jeg mener at kampen ikke er over, men at vi er i en nitrist og veldig alvorlig situasjon.

– Kan vi forvente noe bedring?

– For øyeblikket er jeg temmelig pessimistisk. Det kommer stadig uttalelser fra de mer moderate om at denne kampen ikke er over. Men vi er der vi er, og det er en ganske helsvart situasjon. Helsvart først og fremst for kvinner og jenter, men også for Talibans evne til å styre.

Talibans harde linje er omstridt blant mange i Afghanistan, forklarer Eide.

– De vi har snakket med forstår at man risikerer at styret i Afghanistan ramler sammen fordi konsekvensene av dette går ut over økonomien, helsevesenet og resten av samfunnet, som jo hemmes av dette.

– Hvis det ikke bedrer seg, tror jeg hele Taliban-styret vil stå overfor ganske store utfordringer fra andre deler av landet, konkluderer veteranen.

– Listhaug er en populistisk papegøye

Eide er helt uenig med Sylvi Listhaug i at regjeringen ble rundlurt av Taliban.

– Det er fordi Sylvi Listhaug forstår lite av Afghanistan. Hun er ikke noe annet enn en populistisk papegøye, så det er klart at da blir det sånn.

– Hun bruker enhver anledning til å score. Men en forståelse, eller vilje til å gi uttrykk for at man har noen forståelse, den er ikke tilstede. Jeg tillegger ikke henne noe vekt på slike ting, sier Eide.

Nettavisen har konfrontert Listhaug med kritikken fra Eide. Hun gir et kort svar der hun blant annet påpeker at Eide er medlem av Arbeiderpartiet.

– Med tanke på Kai Eides diplomatiske bakgrunn burde en vel kanskje forvente et litt høyere nivå og seriøsitet, men hva Ap- sympatisøren Eide mener om meg er helt uinteressant. Det interessante er at han er enig med oss i at møtet med Taliban gav dem anerkjennelse. I ettertid har alt vi sa om møtet slått til, svarer Listhaug.