På taket av Kilden Senter på Nordås i Bergen monterer det serbiske selskapet Mobitelmont tre nye 5G-antenner.

Utstyret er i all hovedsak kinesisk, sier de, og peker på et av mange klistremerker med logoen til den kinesiske teknologigiganten Huawei.

Slik er det med det meste av Telenors 5G-nett i Bergen, kan Nettavisen og Bergensavisen nå fortelle.

BERGEN (Nettavisen/Bergensavisen): I to år har Telenor jobbet med å bygge ut det nye 5G-nettet.

I et tiårsperspektiv vil 5G bli den mest kritiske infrastrukturen i Norge, forteller eksperter.

Huawei lå lenge an til å stå for teknologien når norske selskaper skulle bygge ut 5G, men av sikkerhetsårsaker ønsker myndighetene å begrense Huawei, som USA mener er tett knyttet til de kinesiske myndighetene.

Les også: Næringsministeren om Telenor-saken: - Ekstremt eksempel på hvilke dilemma som kan oppstå

Gjennom kildearbeid kan Nettavisen og Bergensavisen nå fortelle at Telenors 5G-nett i Bergen bygges ut med en teknologi Telenor selv sier de skal fjerne i løpet av 2024, av sikkerhetshensyn.

Dette har verken Telenor eller Huawei Norge ønsket å snakke høyt om.

For å forstå hvorfor, må vi tilbake til 2019.

Huawei ble begrenset

Den 13. desember 2019 stiller regjeringen nye sikkerhetskrav til utbyggingen av 5G-nettet i Norge. Maks 50 prosent av basestasjonene kan komme fra land Norge ikke har en sikkerhetsavtale med.

Les også: Statsråden har vært taus om Telenor-beskyldninger. Nå krever Frp svar

Det tvinger Telenor til å velge noen andre enn Huawei som hovedpartner til utbyggingen, på tross av at de har bygget infrastruktur med Huawei i både Øst-Europa og Asia, med stort kommersielt hell.

De velger svenske Ericsson. Telia gjør det samme, mens Ice går for Nokia.

I sin pressemelding samme dag som de valgte Ericsson, finner Telenor plass til en setning om at Huawei skal benyttes til å oppgradere 5G-dekningen «enkelte steder i Norge». Moderniseringen vil ta 4-5 år, skriver de.

– Vårt mål er å sikre at kundene våre får de beste mobilopplevelsene i Norge, og i en overgangsfase hjelper Huawei oss med å oppnå dette, sier de til DN.

Les også: Voldsom vekst i svindelforsøk: Her er åtte svindelknep du må være obs på

Men siden 2019 har bekymringene rundt kinesisk kontroll over kritisk infrastruktur i vesten økt. I juli 2020 innførte britiske myndigheter et forbud mot innkjøp av nytt 5G-utstyr fra Huawei. Det eksisterende Huawei-utstyret må fjernes innen 2027. I USA har både Donald Trump og Joe Biden satt svært strenge begrensninger på selskapers mulighet til å samarbeide med Huawei.

Nå, to år etter, fortsetter Telenor å bygge med Huawei-utstyr.

Huawei er tross alt et av Kinas største selskaper, og de to har jobbet godt sammen i en rekke andre land.

Selv om Huawei har satset tungt i vesten - i februar påstod de selv å ha 47 5G-kontrakter i Europa - så er det helt stille fra Huawei om jobben som gjøres i Norge.

Les også: Avsatt minister med sterk appell til Norge og Telenor: - Vi stolte på dere

I Sverige er det ikke tillatt for selskapene som skal levere 5G-nett å bruke produkter fra de kinesiske selskapene Huawei og ZTE.

Det har landets Post- og telestyrelse (PTS) bestemt i samarbeid med det svenske forsvaret og sikkerhetspolitiet, for å sikre at svensk sikkerhet blir ivaretatt, ifølge NTB.

I Bergen er Telenor halvveis i utbyggingen av 5G, opplyser de til Bergensavisen.

Pepret med Huawei-logoer

I starten av oktober møter Bergensavisen en av montørene i byen. Gjennom Telenor blir vi satt i kontakt med en montør med fortid fra det nevnte kinesiske teknologiselskapet ZTE.

Han og selskapet Mobitelmont monterer nye antenner på Kilden Senter på oppdrag fra UBConnect, som er Telenors leverandør i Bergen og andre steder i landet.

Les også: Nå kommer 5G-eksplosjonen: - I sommer ser vi ketsjup-effekten

Huawei-logoen og «Made in China»-klistrelapper er å se på antenner, kabler og på utsiden av skap. I datarommet under taket ser vi det samme.

De tekniske komponentene er i all hovedsak kinesiske, bekrefter montørene.

Teknologien kommer til å bli blant de meste kritiske vi har, forteller Oslo Met-professor og informatiker Olav Lysne.

– Det som er så spesielt med 5G er at det er så fryktelig kritisk. Om få år vil nok det aller meste av kommunikasjonen gå over 5G. Jeg har kalt det for all kritisk infrastruktur sin mor.

– 5G vil spille en rolle i alle kontrollsystemer som styres over avstand, som vannforsyning og i noen grad strømforsyning. Det blir en veldig kritisk infrastruktur når vi ser 10 år fram i tid, forklarer han.

Potensielt pressmiddel

Lysne publiserte nylig en artikkel om Huawei og sikkerhet sammen med seniorforsker Karsten Friis i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) i tidsskriftet Development and Change. Han tror folks bekymring er en frykt for kinesisk kontroll.

– På hvilken måte?

– I fredstid handler det om spionasje. At det skal lekke informasjon ut av 5G-nettet til aktører vi ikke er så glad i. Men når vi går oppover krisespekteret, over til krise eller krig, så er bekymringen at det kan benyttes som et våpen - altså et trussel- eller pressmiddel, forklarer Lysne.

– I gamledager kunne vi kjøpe råvarer eller ferdige produkter fra dem vi ikke stoler på, fordi vi kunne undersøke og kontrollere produktet. Men denne teknologien er noe helt annet enn mat og stål, så det blir helt umulig å undersøke helt til bunns, slik at man kan ha full visshet om at dette utstyret ikke lar seg kontrollere av de som har solgt det til oss.

Les også: Forbrukerrådet langet ut mot mobilbransjen - nå slår Telenor tilbake

– Er det realistisk at dette utgjør en trussel?

– Jeg vil vurdere den teknologiske siden som at det er realiteter vi her snakker om. Dersom kinesiske myndigheter ønsker å kontrollere Huawei, og selge utstyr som kan kontrolleres fra Kina, så får de det til.

– Men om det er noe de faktisk gjør eller ønsker, det er ikke jeg rette person til å si noe om.

Frykter misbruk

Mens Lysne er eksperten på det teknologiske, er seniorforsker Karsten Friis i NUPI den med kunnskap på den geopolitiske siden av saken.

– Ondsinnede aktører kan generelt bruke digitale systemer som en vei til spionasje. Det samme kan man ved vanlig hacking. I verste fall kan man se for seg et scenario hvor ondsinnede aktører kan sabotere nettet ved å skru det av eller få det til å fungere mindre enn optimalt. Det er skrekkscenariet, forteller han.

– Det pågår allerede i dag, som vi blant annet ser gjennom IT-hackingen av Stortinget og stortingsrepresentanter, sier Friis videre.

– 4G i Norge er bygget ut med kinesisk teknologi, men 5G er viktigere infrastruktur for oss enn det 4G-nettet har vært, påpeker han.

– For eksempel vil smarte byer bæres av 5G-nettet. I dag har vi separate nettverk for vanlig mobilnett, nødnett og sambandene til nødetatene. Med 5G finnes alt på samme infrastruktur. Så det samler flere egg i én hatt. Hvis nettet går ned, så får det mer alvorlige følger. Mye av dette koker ned til en balanse mellom politikk og teknologi, og det er nøtten her.

Telenor: – Sikkerhet som en ridderborg

Teknologidirektør i Telenor, Ingeborg Øfsthus sier at Telenor er i en moderniseringsfase som skal vare til midten av 2024.

I denne fasen skal man bruke noe Huawei-utstyr, men når fasen er omme skal alt dette være skiftet ut med Ericsson.

– Det er for å dekke 5G-behovet, forklarer hun.

Les også: Telenor advarer om SMS-svindel: – Siste versjon av Flubot

Hun er klar på at Telenor er langt under grensen på 50 prosent når det gjelder bruk av Huawei, og fremhever at prosentandelen blir stadig lavere.

– Når vi er ferdig med moderniseringen av radionettet, så står vi igjen med Ericsson.

– Betyr det at det som legges nå skal skiftes ut senere, hvis det er Huawei?

– Ja.

Øfsthus forteller at utbyggingen med Huawei er begrenset til Bergensområdet.

– Vi har bygget med Huawei i Bergensområdet, og så er det noen få basestasjoner i Kongsberg, som står igjen etter en pilot fra 2018.

– Hva sier dere til advarslene fra ekspertene, om at man ikke kan vite om dette lar seg styre av kinesiske myndigheter eller ikke?

– Det de sier er jo relativt i tråd med det som kommer frem i trusselvurderingen til norske sikkerhetsmyndigheter, og det er jo ting vi legger til grunn når vi planlegger sikkerhetsarkitekturen i nettet vårt. Vi har strenge sikkerhetskrav til de løsningene vi velger når vi bygger nettet, svarer Øfsthus.

– Vi bygger nettet vårt litt som en gammeldags ridderborg, med ulike befestningsverk innenfor hverandre, med radionettet ytterst, transportnettet og så kjernenettet i midten. Vi har sikkerhetsovervåkning bygget inn i de ulike lagene. Vi planlegger vårt nett basert på at vi lever i en usikker verden, utdyper hun.

– Det selskapet som er mest ettergått

Huawei Norge har svart på intervjuforespørselen til Nettavisen og BA via e-post. Der skriver de at sikkerheten er deres øverste prioritet, og at deres leveranser er grundig testet av uavhengige parter.

«Huawei er stolte over å ha levert et av verdens beste nettverk i Norge de siste 10 årene, og setter pris på å også få levere 5G til markedet. Som de fleste større IKT-selskaper, er vi en del av en global forsyningskjede, og vi er forpliktet til å følge alle lokale lover og regler i markedene der vi opererer, inkludert i Norge. Vi ser frem til å fortsette virksomheten vår i Norge og er forpliktet til å bidra til digitaliseringen i fremtiden, slik vi har gjort de siste 15 årene. Vårt fokus på sikkerhet og robusthet har alltid vært vår prioritet nummer én. Derfor blir alle våre leveranser grundig testet og verifisert av uavhengige kontrollorganer, og vi er utvilsomt det teknologiselskapet som er mest ettergått», skriver kommunikasjonssjef Erik Thomas Ganer i en e-post.